Οι υπηρεσίες Πληροφοριών της Νοτίου Κορέας ανακάλυψαν ότι η γειτονική τους Βόρειο Κορέα αναπτύσει όπλα EMP τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την καταστροφή και εξουδετέρωση στρατιωτικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού πάσης φύσεως. Η είδηση δόθηκε στο φως όταν ενώπιον της Νοτιοκορεατικής Βουλής πράκτορες της NIS (Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, ίδιο όνομα με ΕΥΠ) έδωσαν στοιχεία στην επιτροπή άμυνας που αποδεικνύουν ότι η Βόρειος Κορέα απόκτησε διάφορες εκδόσεις ρωσικών όπλων EMP.

Εικάζεται ότι υπάρχει και κινέζικη ανάμειξη στην παραγωγή όπλων EMP χωρίς ωστόσο να υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις από την NIS. To σίγουρο είναι πάντως πως τα συγκεκριμένα όπλα θα μπορούσαν να στείλουν στην εποχή του λίθου της Ν.Κορεατικές Δυνάμεις Άμυνας, ευρέως γνωστές ως ROK armed forces.

Μετέπειτα το επιστημονικό δυναμικό της Βορείου Κορέας προσπάθησε μέσω reverse engineering να αντιγράψει τα συγκεκριμένα όπλα και να τα παράξει εγχώριως σε μεγάλους αριθμούς. Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι βρίσκονται κοντά στην επίτευξη της παραγωγής ενός εγχώριου όπλου.

H απόκτηση ενός τέτοιου όπλου ισοδυναμεί για την Κορεατική Χερσόνησο άμεση απειλή ισχυρότερη και από εκείνη των πυρηνικών όπλων. Λόγω του ιδιότυπου διεθνώς καθεστώτος και κοινής λογικής η χρήση πυρηνικών όπλων αποτελεί απαγορευμένη τόσο για ανθρωπιστικούς λόγους όσο και για φόβους καταστροφικών αντίστοιχων αντιποίνων. Αντίθετα η χρήση όπλων EMP μπορεί να έχει τα ίδια ή χειρότερα αποτελέσματα στην αντίπαλη στρατιωτική δύναμη, χωρίς να αφαιρεί ζωές και να πυροδοτήσει την διεθνή επέμβαση. Σε περίπτωση που κατασκευαστουν όπλα EMP ικανής ισχύος και σε επαρκείς ποσότητες ένας νέος «Πόλεμος της Κορέας» μπορεί να ξεσπάσει.

Παράλληλα έδωσαν στοιχεία για τις δυνατότητες κυβερνοπολέμου του καθεστώτος του Kim Jong Un καθώς και τη δομή των 3000 περίπου Β.Κορεατών Hacker που απαρτίζουν την elite δύναμη κυβερνοπολέμου. Η Βόρειος Κορέα προσπαθεί επίσης να παγιδεύσει και να μετατρέψει σε υπολογιστές ζόμπι, τα smartphone των Ν.Κορεατών μέσω διείσδυσης πρακτόρων ακόμη και εντός εταιρειών κολοσσών όπως η Samsung. Μια πιο εύκολη μέθοδος είναι η «μόλυνση» του δικτύου της Ν.Κορέας μέσω στρατολογημένων πρακτόρων.

Εχουν σημειωθεί αρκετά περιστατικά όπου πράκτορες (κυρίως στρατολογημένοι Ν.Κορεάτες) βρίσκονται να συλλέγουν πληροφορίες για tunnel, εργοστάσια χημικών, σιδηροδρομικά δίκτυα και αποθέματα πετρελαίου.

Η ένταση στην Κορεατική Χερσόνησο διατηρείται αμείωτα και από τις 2 πλευρές. Από την μια η αναπτυγμένη οικονομικά Νότιος Κορέα που επενδύει σε νέες τεχνολογίες και από την άλλη το καταπιεστικό καθεστώς της Βορείου Κορέας που η ιδεολογική πίστη στον «υπέρτατο» ηγέτη έχει οδηγήσει τη χώρα σε απομόνωση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

 1. tsimuha

  Disarm without killing: what is the combat potential of the Alabuga complex

  The potential of the Russian “jamming rocket” being developed, equipped with a high-frequency generator of high power, will neutralize the enemy without firing a shot.

  Actually, according to open sources, the Alabuga project is not a radio-electronic missile, but a whole range of research by scientists and designers of the domestic defense industry to create a new type of weapon using an electromagnetic pulse. However, the name «rocket» has taken root and has been used recently as a symbol. The rocket itself is only a means of delivering equipment directly to the battlefield. It is likely that this could be a Caliber family cruise missile, both sea-based and land-based, and air-based, the Zvezda weekly writes.

  https://tvzvezda.ru/news/opk/content/201805171040-c8q1.htm

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: