Μαχητικό αεροσκάφος Rafale. (mickael DEBIERRE/Flickr)

Πλέον είναι επίσημο : Η Ινδική Κυβέρνηση ακύρωσε το αξίας 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα για την προμήθεια 126 μεσαίων πολλαπλού ρόλου μαχητικών αεροσκαφών (MMRCA) σύμφωνα με τον ιστότοπο Defence News.

«Το Αίτημα Προσφοράς (RfP) που εκδόθηκε νωρίτερα για την προμήθεια 126 μεσαίων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλού ρόλου (MMRCA) έχει αποσυρθεί. Στον διαγωνισμό των πολλαπλών προμηθευτών, το αεροσκάφος Rafale πληρούσε όλα τα χαρακτηριστικά απόδοσης που καθόριζε το RFP κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης που διεξήχθη από την Ινδική Πολεμική Αεροπορία,» ανέφερε το δελτίο τύπου της 30ης Ιουλίου που εκδόθηκε από το Ινδικό υπουργείο Άμυνας.

Η ανακοίνωσε δεν παρείχε περισσότερους λόγους για την ακύρωση του προγράμματος, αν και η ανακοίνωση δεν αποτέλεσε έκπληξη για τους παρατηρητές. Οι διαφορές στο κόστος όπως επίσης και η αδυναμία να καταλήξουν σε μια αμοιβαία συμφωνία στο αίτημα της Ινδίας για την μεταφορά τεχνογνωσίας να κατασκευαστεί εγχωρίως το αεροσκάφος, ήταν πιθανόν οι κύριες αιτίες απόσυρσης του RfP.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ινδικού τύπου, όπως αναμεταδόθηκε τον περασμένο Ιούνιο, το κόστος του προγράμματος των 20 εκατομμυρίων δολαρίων του MMRCA αυξήθηκε κατά 2,7 φορές από το κόστος της αρχικής πρότασης.

Αρχικά, το πρότζεκτ του MMRCA προέβλεπε την εγχώρια κατασκευή των 108 από τα συνολικά 126 αεροσκαφών Rafale από την Ινδική αεροναυπηγική βιομηχανία Hindustan Aeronautics Limited (HAL), με το πακέτο των 18 πρώτων μαχητικών να παραδίδεται απευθείας από την Γαλλία σε κατάσταση «έτοιμα προς πτήση».

Ωστόσο, το Νέο Δελχί ανακοίνωσε τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους ότι θα αγοράσει μόνο 36 ήδη έτοιμα (off-the shelf) μαχητικά αεροσκάφη Rafale με διακρατική συμφωνία αντί των αρχικών 126. Ήδη τον Ιούνιο, ο Ινδός υπουργός Άμυνας Μανοχαρ Παρικαρ δήλωσε στον τοπικό Τύπο ότι τα 126 αεροσκάφη Rafale είναι «πάρα πολύ ακριβά» και «οικονομικά ασύμφορα και δεν είναι αναγκαία.» Η αγορά των μαχητικών θα ήταν μια «μια πολύ μεγάλη ανηφόρα για να την ανεβούμε οικονομικά (…) δεν θα αγοράσουμε τα υπόλοιπα. Θα προμηθευτούμε μόνο …36,» είπε.

Η υπό διαπραγμάτευση τρέχουσα σύμβαση για την αγορά των 36 Rafale σε κατάσταση off-the-shelf – που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2015- περιλαμβάνει μια ρήτρα αντισταθμιστικών οφελημάτων η οποία ορίζει ότι η Γαλλία θα πρέπει να επενδύσει το 50 τοις εκατό της αξίας της σύμβασης σε αντισταθμιστικά οφέλη στην Ινδία, η όποια θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω καθυστερήσεις. Το κόστος για τα 36 μαχητικά Rafale – με εξαίρεση τη σύμβαση συντήρησης και την σουίτα όπλων – υπολογίζεται περίπου στα 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σύμφωνα με το Times of India, η Ινδία πολύ σύντομα θα καλέσει διεθνείς εργολάβους αμυντικών συμβάσεων να διαγωνιστούν για ακόμη μία φορά στο πλαίσιο της εκστρατείας «Κατασκεύασε στην Ινδία» (Make in India) για την παραγωγή 90 μαχητικών αεροσκαφών για την Ινδική Πολεμική Αεροπορία με εκτιμώμενο κόστος 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

«Ένα RfP αναμένεται να συνταχθεί λίαν συντόμως για την κατασκευή 90 MMRCA στην Ινδία. Ένας διεθνής διαγωνισμός θα ανακοινωθεί. Ο ιδιωτικός τομέας θα έχει επίσης ενεργή συμμετοχή,» είπε πηγή προερχόμενη από το περιβάλλον του υπουργείο Άμυνας στο Times of India.

Από τα 90 αεροσκάφη, τα 54 φημολογείται ότι θα είναι μονοθέσια και τα υπόλοιπα 36 διθέσια. Υπάρχει επίσης η πιθανότητα για την επιπρόσθετη προμήθεια 45 αεροσκαφών σε μια εν συνεχεία παραγγελία, προσέθεσε η πηγή.

Οι τύποι των αεροσκαφών που θα επανεξεταστούν θα περιλαμβάνουν όλα τα αεριωθούμενα αεροσκάφη των αρχικών πλειοδοτών, όπως το MiG-35 της Ρωσίας, το Gripen της Σουηδίας, το Rafale της Γαλλίας, το F-16IN και F/A-18IN Super Hornet των ΗΠΑ και το Typhoon της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας Eurofighter.

Απόδοση από το thediplomat.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: