Η Τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει επισήμως ένα διαγωνισμό για τον εκσυγχρονισμό πακέτου 200 γερμανικής και αμερικανικής κατασκευής αρμάτων μάχης που βρίσκονται στο οπλοστάσιο του στρατού της, μία σύμβαση που σύμφωνα με τους αναλυτές θα είναι αξίας περίπου 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πέντε τουρκικές αμυντικές βιομηχανίες κατέθεσαν τις προσφορες τους την 23η Ιανουαρίου. Οι εγχώριοι διαγωνιζόμενοι είναι: η βιομηχανία αμυντικών ηλεκτρονικών Aselsan, ο κατασκευαστής πυραύλων Roketsan και οι κατασκευαστές τεθωρακισμένων οχημάτων BMC, Otokar και FNSS. Οι Aselsan και Roketsan είναι κρατικές και οι BMC, Otokar και FNSS ιδιωτικών συμφερόντων.

Κάποιες βιομηχανικές πηγές ξαφνιάστηκαν με τις προσφορές από έναν κατασκευαστή πυραύλων και εναν ειδικό αμυντικών ηλεκτρονικών: «Κανονικά αυτές οι βιομηχανίες θα έπρεπε να είναι πάροχοι υποσυστημάτων» ανέφερε μία πηγή.

Το πρόγραμμα αναβάθμισης θα είναι υπό την αιγίδα της τουρκικής υπηρεσίας προμηθειών, την SSM. Θα περιλαμβάνει τις εργασίες εκσυγχρονισμού σε 40 άρματα μάχης M-60A3, 40 άρματα Leopard 2A4 και 120 άρματα. M-60T.

Στα μέσα της δεκαετίας του 2000, στο πλαίσιο σύμβασης το 2002, οι ισραηλινές αμυντικές βιομηχανίες (IMI) αναβάθμισαν ένα πακέτο 169 αρμάτων μάχης M60 τα οποία αναφέρονται πλέον στο τουρκικό οπλοστάσιο ως M-60T. Η επίσημη τιμή της σύμβασης ήταν 688 εκατ. $ αλλά η πραγματική τιμή ξεπέρασε αυτο το ποσό.

Αξιωματούχος προμηθειών που γνωρίζει το νέο πρόγραμμα είπε ότι η ραχοκοκαλιά του προγράμματος θα είναι οι βελτίωσεις θωράκισης και η εγκατάσταση πανω στα σκάφη ενός «συστήματος ενεργητικής προστασίας» (APS).

Το πρόγραμμα κατατέθηκε με την ένδειξη «επείγον» μετά την καταστροφή αρκετών τουρκικών αρμάτων μάχης από τους ισλαμιστές μαχητές του Ντά’ες κατά την τουρκική εισβολή στην Συρία. «Οι βελτιώσεις είναι αναγκαίες για την καλύτερη προστασία από τα αντιαρματικά οπλα», είπε ένας αξιωματικός του στρατού.

Αν και το πρόγραμμα έχει δομηθεί ως ένας εγχώριος διαγωνισμός οι περισσότερες βιομηχανίες που συμμετέχουν ίσως να εμπλέξουν και ξένους προμηθευτές, ανέφερε πηγή προερχόμενη από την βιομηχανία. «Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κυρίως στην προηγμένη τεχνολογία συστημάτων προστασίας και καλύτερης θωράκισης, η οποία, συνήθως, είναι ξένη τεχνολογία», είπε μία πηγή.

Η Τουρκική κυβέρνηση διατηρεί το δικαίωμα να χωρίσει το πρόγραμμα. Μπορει να αναθέσει διαφορετική εργασια αναβάθμισης σε ξεχωριστό διαγωνιζόμενο. Η SSM αναμένεται να αποφανθεί για το διαγωνισμό εντός του 2017.

Του Burak Ege Bekdil.

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

6 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Aυτός ὁ διαγωνισμός,λογικά σημαίνει ότι είτε το σχετικά διαφημισμένο AKKOR δέν είναι το μόνο σύστημα που αναπτύσσουν οἱ απέναντι,είτε ότι δέν ικανοποιεί τον στρατό τους.
  Και μάλλον ἡ ουσία βρίσκεται στο εδάφιο «Το πρόγραμμα αυτό βασίζεται κυρίως στην προηγμένη τεχνολογία συστημάτων προστασίας και καλύτερης θωράκισης, η οποία, συνήθως, είναι ξένη τεχνολογία»,όπως είπε μία πηγή.
  Δέν αποκλείεται επίσης,το ενδεχόμενο τα ξένα APS να μήν ικανοποιούν ούτε αυτά,αλλά σε κάθε περίπτωση οἱ απέναντι θα ακομίσουν κάποια εικόνα από την αξιολόγηση που λογικά θα προηγηθεί της επιλογής,είτε προχωρήσει το πρόγραμμα,είτε όχι.
  Εμείς δυστυχώς,βλέπουμε απλώς τα τραίνα να περνούν.

  Απάντηση
  • xm8

   Εμείς αν δεν βρούμε λύση στο πρόβλημα του χρέους, θα δούμε και το διαστημικό στόλο να περνάει.
   Για τη συζήτηση θα πω ότι το 2014 σε άρθρο ισραηλινής εφημερίδας για την απόκτηση των Namer, έδιναν κόστος για το Trophy μισό εκατομ. ντόλαρς (και πέντε για το Namer). Με 100 μύρια, το βάζουμε στα 170 ΛΕΟ Α6, αν και όταν βρεθούν τα λεφτά. Αν πούμε τώρα όμως στο θείο Σόιμπλε πως θέλουμε Τρόφι, μας βλέπω τροφή για τα ψάρια.
   Οι γείτονες αφού τα έκαναν σαν τα μούτρα τους στην Αλ Μπαμπ, τώρα πρέπει να εξηγήσουν στο πόπολο εντός τις απώλειες. Και επειδή δε γίνεται να φταίνε οι βλάκες που σχεδίασαν την επιχείρηση, φταίει η έλειψη αυτοπροστασίας για τα άρματα.
   Ξέρεις, ξέρω και ξέρουμε όλοι πλέον, πως θα «συνεργαστούν» με εταιρία του εξωτερικού που έχει την τεχνογνωσία στο αντικείμενο και ώ του θαύματος, νέος άθλος της Oθωμανίας: Εγχώριο APS. Με τη βοήθεια του Αλάχ και άφθονων ντόλαρς, όλα γίνονται. Καινούργιο πρόγραμμα, νέα μάσα για τους ιθύνοντες, win-win λύση στην ανικανότητα τους να επιτύχουν κατάληψη της Αλ Μπαμπ. Οι τζιχαντιστές δεν τρόμαξαν από το μεγαλείο της Τουρκίας. Δεν το έβαλαν στα πόδια όπως κάποιοι υπολόγιζαν. Πολύ σίγουρο το είχαν ορισμένοι απέναντι, πως θα ήταν παρέλαση μέχρι το τέλος.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Eιδικά για την Αλ Μπάμπ,ίσως και να παραβλέπουμε ότι είναι ἡ πολιτική άνωθεν κατεύθυνση που αφαιρεί από τους στρατιωτικούς την ελευθερία κινήσεων,αλλά τους φορτώνει και την κάθε πιθανή στραβή,από απώλειες μέχρι και πλήρη αποτυχία.
    Όχι ότι είδαμε κάποιον στρατό να εντυπωσιάζει σε μεμονωμένα έστω επεισόδια,μάλλον ἡ σημαία της 1ης ταξιαρχίας καταδρομών στα χέρια των τζιχαντιστών πείθει για το αντίθετο.
    Σχετικά με τους τζιχαντιστές τώρα,μία παρατήρηση:όπως κάθε «φωτισμένος» και «συμβεβλημένος» με τον Θεό,ανεξαρτήτως θρησκείας,επιτρέπουν στον εαυτό τους κάθε αχαριστία προς τους ευεργέτες,ακριβώς όπως ὁ Ερντό,που μαχαίρωσε πισώπλατα ἤ και στα ίσα όταν ένοιωσε ασφαλής,όλους όσους τον βοήθησαν να αναδείξει το προφίλ του χαλίφη.
    Όταν του έκαναν την δουλείά,ἤ όταν άρχισαν να αποκτούν περισσότερο ειδικό βάρος από όσο ὁ ίδιος ενέκρινε,«έστειλε» διαδοχικά τον Γκιουλέν,τον Γκιούλ,τον Νταούτογλου στο εσωτερικό,και μαχαίρωσε τον Μπασάρ Αλ Άσσαντ,που τον είχε «κολλητό»,όσο ὁ τελευταίος έπαιζε ευχαρίστως τον ρόλο του κλακαδόρου της πολιτικής «μηδενικών προβλημάτων».
    Υπενθυμίζω ότι τα ζεύγη Ερντοάν και Άσσαντ έκαναν από κοινού διακοπές,πρίν ὁ σουλτάνος δεί το φώς το αληθινό,το εκ του Κόλπου εκπορευόμενο.
    Με την σειρά του,διαπιστώνει τώρα ότι κάποιοι πιό «άγιοι» από τον ίδιο,τον πληρώνουν με το ίδιο νόμισμα,εκτός και ἄν όσα βλέπουμε είναι ακόμη μέρος της παραστάσεως,και το φινάλε επιφυλάσσει εκπλήξεις,ἄν έχει δίκηο ὁ Σενέρ Λεβέντ
    http://www.defence-point.gr/news/?p=170054

  • xm8

   Ο Σενέρ αναφέρεται μάλλον στους 12.000 μαχητές μιας (ή περισσότερων) από τις ομάδες που ελέγχει και χρηματοδοτεί η Τουρκία στην επαρχία της Idlib (μεταξύ Χαλεπιού και Αντιόχειας, κάτω απ’ το κουρδικό καντόνι του Αφρίν). Άντρο της Αλ Νούσρα (Αλ Κάιντα) με παρουσία όμως και άλλων ομάδων με διαφορετικά αφεντικά. Εκεί γίνεται το έλα να δεις τον τελευταίο μήνα. Τον χορό ξεκίνησαν οι αμερικανοί (και συνεχίζουν) με δολοφονίες ηγετικών στελεχών σκληροπυρηνικών σαλαφιστών, είτε με Drones, είτε με βομβαρδισμούς, είτε με επιθέσεις από ομάδες αγνώστων (μάλλον δικοί τους SOF). Αυτό οδήγησε σε αλληλοκατηγορίες και συγκρούσεις μεταξύ των ομάδων και στην τελική απορρόφηση-συγχώνευση των μικρών απ’ τους μεγάλους. Το σκηνικό έχει αλλάξει στην περιοχή με μόλις τρεις τέσσερις μεγάλους από πολλά μικρά γκρουπ πριν. Οι μεγάλοι παίχτες ξανατοποθετούν τα πιόνια τους, άρα κάτι ετοιμάζουν. Η φιλοτουρκική ομάδα που αποχώρησε, ίσως να είναι αυτή που κατηγορήθηκε ότι έδινε τα στοιχεία για τις επιθέσεις. Ίσως ο Έρνο να τους θέλει για κάτι άλλο και τους τράβηξε απ’ την περιοχή. Παράλληλα γίνονται οι συζητήσεις στην Αστάνα και πρέπει να έπαιξαν κι αυτές ρόλο στα τεκταινόμενα.
   12.000 χιλ. μαχητές όμως είναι πολλοί για να εξαφανιστεί η είδηση τόσο γρήγορα (δεν έπαιξε καθόλου στις ειδήσεις). Τι έγιναν, που πήγαν, αν μετακινήθηκαν με τον οπλισμό τους μέσα στην Τουρκία, άγνωστο. Αν αναφέρεται σ’ αυτούς ο Σενέρ, κάνει καλά, γιατί δεν πρέπει να χαθεί η είδηση. Δε θίγω καν τα ζητήματα εσωτερικής ασφάλεις τέτοιων κινήσεων των ερντογανιστών για την ίδια τη χώρα τους. Να θυμίσω ότι τους Ουϊγούρους (επίθεση στο κλαμπ Ρέινα), αυτοί τους μεταφέρουν μέσω Ινδονησίας όπου παίρνουν διαβατήρια στην Τουρκία και μετά στη Συρία (και δεν μεταφέρουν μόνο από εκεί).
   Κουτσομπολιό: Το ράδιο αρβύλα στο δίκτυο λέει ότι οι Τούρκοι δίνουν τα καλύτερα μισθά στους proxy μαχητές, απ’ όλους τους εμπλεκόμενους στη Συριακή κρίση.
   Είμαι της γνώμης ότι τον Άσαντ η Οθωμανία ήθελε να τον βάλει κάτω από τα φτερά της (φινλανδοποίηση) και όταν αυτός τσίνισε, ζήτησε την κεφαλή του επί πίνακι.

   Απάντηση
 2. Gunslinger32

  Όταν προσαρμοστούν (αν δεν υπάρχουν ήδη) τα φορητά ΑΤ στα νέα αντίμετρα, τι θα κάνουν;

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: