Αγνοώντας τις ανησυχίες της βιομηχανίας ότι το πρόγραμμα θα τερματιζόταν επ’ αόριστον η Τουρκική Κυβέρνηση ξεκίνησε επισήμως τη φιλόδοξη αποστολή να κατασκευάσει την πρώτη εγχώρια φρεγάτα της χώρας.

Μιλώντας σε τελετή “πρώτης συγκόλλησης” μεγάλης προβολής, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Φικρί Ισίκ είπε οτι ο καταιγισμός επιτυχημένων ναυτικών προγραμμάτων έχουν θέσει την Τουρκία στην μικρή ομάδα κρατών των 10 χωρών που μπορούν να σχεδιάσουν και κατασκευάσουν πολεμικά πλοία.

Είπε: “Η κατασκευή του εθνικού (εγχώριου) ναυτικού στόλου είναι μια από τις ύψιστες προτεραιότητες της Κυβέρνησης”.

Πήγες της ναυτικής βιομηχανίας φοβήθηκαν πως το πρόγραμμα της φρεγάτας μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με αβεβαιότητες λόγω των τεχνολογικών περιορισμών και του υψηλού κόστους. “Χαιρόμαστε που κάναμε λάθος”, είπε ένας αξιωματούχος της βιομηχανίας. “Το πρόγραμμα φρεγάτας θα δώσει μια μεγάλη ώθηση στην βιομηχανία, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευαστών υποσυστημάτων”.

Ο Ισίκ είπε ότι τα εφτά ιδιωτικά και στρατιωτικά ναυπηγεία της Τουρκία έχουν ομαδοποιημένο χαρτοφυλάκιο κατασκευής πολεμικών πλοίων αξίας 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ($).

Είπε επίσης ότι μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα ο όγκος εργασιών θα φτάσει τα 12 δις $ καθώς θα ξεκινήσουν αρκετά νέα προγραμματισμένα έργα πλοίων υποστήριξης, φρεγατών, αποβατικών και ταχύπλοων.

Ο επόμενος στόχος της Τουρκίας, είπε ο υπουργός, είναι να σχεδιάσει, εξελίξει και κατασκευάσει οπλικά συστήματα για τις ναυτικές πλατφόρμες.

Η φρεγάτα κλάσης “I” είναι η πρώτη από το πακέτο των τεσσάρων πλοίων που η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει. Έχει μήκος 113,2 μέτρα και πλάτος 14,4 μέτρα. Η μεγίστη ταχύτητα της είναι 29 κόμβοι ανά ώρα.

Πριν την έναρξη του προγράμματος της φρεγάτας, το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα της Τουρκίας ήταν η κατασκευή των τεσσάρων εγχώριων κορβετών. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η εγχώρια συμμετοχή στο πρόγραμμα της κορβέτας, με την ονομασία MILGEM, ήταν 65 τοις εκατό.

Σε ένα άλλο εγχείρημα, ένα ιδιωτικό τουρκικό ναυπηγείο κατασκευάζει, σε συνεργασία με την ισπανική Navantia, ένα πλοίο διοίκησης και ελέγχου αποβάσεων (LPD). Η σύμβαση αυτή αξίζει πάνω απο 1 δισεκατομμύριο $.

Burak Ege Bekdil

Απόδοση/Μετάφραση από το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: