Στο 26ο τεύχος του ΔΟΥΡΕΙΟΥ ΙΠΠΟΥ που κυκλοφορεί, ο νεοσυγκροτηθείς Σχηματισμός των χερσαίων δυνάμεων του Ισραήλ στον οποίο συγκεντρώθηκαν 4 ειδικές μονάδες και η αντίληψη Ειδικών Επιχειρήσεων. Μια σύγκριση από την οποία φαίνεται ότι οι διακλαδικές Ειδικές Επιχειρήσεις στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται ακόμη σε νηπιακό στάδιο.

Αναδιοργάνωση και κεντρική διοίκηση για τις Ειδικές Μονάδες των χερσαίων δυνάμεων των IDF. Η γενικότερη αναδιοργάνωση των IDF, επιφυλάσσει ιδιαίτερο ρόλο για τις Ειδικές Δυνάμεις, υπό το φως των διαρκών ενδείξεων ότι τα επόμενα έτη η χώρα θα αντιμετωπίσει εντονότερες τρομοκρατικές απειλές. Η αναδιοργάνωση δεν αφορά όμως μόνο τις αλλαγές στις δομές και τις διοικήσεις αλλά συνδυάζεται με ενίσχυση σε μέσα και τεχνολογίες αιχμής Διοικήσεως και Ελέγχου (C2) που ενισχύουν την διακλαδική συνεργασία στις Ειδικές Επιχειρήσεις.

Στις αρχές Φεβρουαρίου, η νέα ταξιαρχία καταδρομών των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) πραγματοποίησε την πρώτη της άσκηση που διεξήχθη σε επίπεδο Σχηματισμού. Η ταξιαρχία συγκροτήθηκε επισήμως στις 27 Δεκεμβρίου 2015, εκτιμάται οτι θα είναι πλήρως ετοιμοπόλεμη στο β’ εξάμηνο του 2016.

Στην διάρκεια της τετραήμερης ασκήσεως υπό την ονομασία “NIGHT OF BRIDGES”, η οποία πραγματοποιήθηκε σε διαφορετικά μέρη της χώρας, το προσωπικό ασκήθηκε σε διαφορετικά σενάρια, μεταξύ των οποίων επιχειρήσεις σε μεγάλο βάθος στα μετόπισθεν του εχθρού και επιδρομές σε κτιριακά συγκροτήματα. Τα τελευταία αναπαριστούσαν σενάριο προσβολής στρατηγείου – βάσεως τρομοκρατών, όπου πέραν των τυπικών κτιριακών εγκαταστάσεων υπήρξε και προσομοίωση υπόγειων στοών, οι οποίες έπρεπε να ερευνηθούν και να καταστραφούν. “Έχουμε εδώ μια πολύ ευέλικτη επιχειρησιακή δύναμη και στρατιώτες που ενεργούν τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους αριθμούς -ορισμένες φορές δυο και τρεις μονάδες ταυτοχρόνως, αντιπροσωπεύοντας μια σημαντική δύναμη,” σχολίασε αξιωματικός μετά το πέρας της ασκήσεως στις 3 Φεβρουαρίου.

Στην άσκηση συμμετείχε και η Αεροπορία, με σημαντικό αριθμό μέσων, επιθετικά και μεταφορικά ελικόπτερα, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) και αεροσκάφη τακτικής αναγνωρίσεως. Η συμμετοχή δε σε μια άσκηση Ειδικών Δυνάμεων, είχε ως αποτέλεσμα το αυξημένο ενδιαφέρον από πλευρά συμμετέχοντος προσωπικού της Αεροπορίας.

Σημειώνεται δε ότι εκτελέσθηκαν μερικές από τις μεγαλύτερες σε κλίμακα αεροκίνητες επιχειρήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία έτη από τις IDF, στο πλαίσιο ασκήσεων επιπέδου ταξιαρχίας. Ο επικεφαλής του Τμήματος Ασκήσεων Εκπαιδεύσεως Ξηράς της Μονάδος Συνεργασίας, Επισμηναγός Χαγκάι, σχολίασε: “Οι δυνάμεις καταδρομών αποτελούν τις κύριες δυνάμεις που θα μεταφερθούν από αεροπλάνα κι ελικόπτερα στον πόλεμο. Ως εκ τούτου, το επίκεντρο της ασκήσεως ήταν ο Τομέας Ελικοπτέρων και ειδικά οι μοίρες ελικοπτέρων μεταφορών….”

Περισσότερα στο 26º τεύχος του περιοδικού ΔΟΥΡΕΙΟΣ ΙΠΠΟΣ που κυκλοφορεί.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: