Απο Βασίλης Καραβίδας

Μπορεί οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εφημερίδες να μην τον αναφέρουν τόσο συχνά πλέον, αλλά ο πόλεμος στην Ουκρανία μεταξύ των Ουκρανικών δυνάμεων και της αποσχιστικής (υποστηριζόμενης απο τη Ρωσία) Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, εξακολουθεί να μαίνεται.

Σε σχέση με όσες συγκρούσεις έχουμε δει τα τελευταία χρόνια, εδώ δεν έχουμε διαφορετικές εθνοτικές ομάδες, διαφορετικούς λαούς, διαφορετικό θρήσκευμα και γλώσσα. Δύο ομάδες της ίδιας εθνικότητας, με ίδιο επίπεδο εκπαίδευσης (και εννοώ σχολική εκπαίδευση) και σχεδόν ίδιο επίπεδο εξοπλισμού, μάχονται σε ένα αγώνα αξιών.

Η τεχνολογία μας επιτρέπει πλέον να δούμε πόσο άσχημος μπορεί να είναι ο πόλεμος. Μπορεί εικόνες απο drone και αεροσκάφη να μας επιτρέπουν μια ματιά σε βομβαρδισμούς και απώλειες, αλλά η χρήση ατομικών συσκευών καταγραφής (GoPro και αντίστοιχες) και το διαδίκτυο, επιτρέπουν μια πιο προσωπική ματιά.

Σε πρόσφατο βίντεο που ανέβασε η Ρωσική πλευρά στο Youtube, βλέπουμε την κατάληξη μιας περιπόλου Ουκρανών του τάγματος Ντονμπάς, εναντίον θέσεων των αυτονομιστών. Η αποστολή κατέληξε σε αποτυχία, με μόνο ένα επιζώντα απο την πλευρά των Ουκρανών.

Στο σώμα ενός Ουκρανού βρέθηκε το κινητό του τηλέφωνο, με χαμένες κλήσεις απο τη μητέρα του. Ο διάλογος μεταξύ των αυτονομιστών και συγγενών – φίλων του νεκρού, είναι συγκλονιστικός.

Αξκος : Γεια σου…λοιπόν, ο φίλος σου είναι νεκρός.
Άγνωστος φίλος : Ποιος μιλάει;
Αξκος : Λοιπόν, είμαι ο Αντισυνταγματάρχης Μαρόντσα.
Άγνωστος : Είναι…γαμώτο. Ο Άλεξ είναι νεκρός; Γαμώτο!
Αξκος : Ναι. Ο Άλεξ πέθανε. Λυπάμαι.

Μητέρα : Ναι;
Αξκος : Ναι, σας ακούω.
Μητέρα : Είναι αυτό το τηλέφωνο του Σάσα Ντεμέντοφ;
Αξκος : Εεε..τι θέλετε; Είστε η μητέρα του;
Μητέρα : Ναι, είμαι η μητέρα του.
Αξκος : Λυπάμαι πολύ που σας το λέω, αλλά ο γιος σας είναι νεκρός.
Μητέρα : Καταλαβαίνω…θα τον παραδώσετε στο σπίτι του;
Αξκος : Κοιτάξτε, τώρα εκκενώνουμε τα πτώματα και στο απώτερο μέλλον θα κανονίσουμε να παραδώσουμε τη σωρό του στην Ουκρανική πλευρά.

Το σχετικό βίντεο:

Αρέσει σε %d bloggers: