Ο HARM είναι ένας πύραυλος αέρος-επιφάνειας που εχει σχεδιαστεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικές αεράμυνες εξοπλισμένες με ραντάρ. (U.S. Air Force photo)

Ο HARM είναι ένας πύραυλος αέρος-επιφάνειας που εχει σχεδιαστεί να εντοπίζει και να καταστρέφει εχθρικές αεράμυνες εξοπλισμένες με ραντάρ. (U.S. Air Force photo)

H αμυντική βιομηχανία Raytheon και η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πτητική δοκιμή του πυραύλου Υψηλής Ταχύτητας Αντί-Ρανταρ (HARM).Το Τροποποιημένο Τμήμα Ελέγχου (HCSM) του HARM είναι περισσότερο λεπτομερειακό και ακριβές, το οποίο μειώνει τις πιθανές παράπλευρες απώλειες.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ένα μαχητικό αεροσκάφος F-16 εκτόξευσε ένα AGM-88F με HCSM, κατά ενός αναμεταδότη ο οποίος βρισκότανε εκτός μιας ζώνης αποκλεισμού, η οποία περιείχε έναν παρόμοιο πομπό ακτινοβολίας.
Το HCS χρησιμοποίησε τη νέα δυνατότητα του παγκόσμιου συστήματος εντοπισμού θέσης (GPS)/ μονάδα μέτρησης αδρανειακών μεγεθών (IMU) και προσέβαλε με επιτυχία το σωστό στόχο. Μια ακόμη δοκιμή HCSM απαιτείται για καθοριστεί αν το HCSM είναι έτοιμο για αναπτυχθεί με την ΠΑ των ΗΠΑ.

«Το HCSM της Raytheon προσφέρει στα μαχητικά αεροσκάφη βελτιωμένες δυνατότητες σε προσιτή τιμή, παρέχοντας την καλύτερη επιλογή πυρομαχικού καταστολής της εχθρικής αεράμυνας,» δήλωσε ο Μαικ Τζάρετ, αντιπρόεδρος της Raytheon Air Warfare Systems.

Η ΠΑ των ΗΠΑ ανέθεσε στην Raytheon την σύμβαση HCSM το 2012. Ο πύραυλος πρόσφατα έλαβε εντολή μαζικής παραγωγής.

Σχετικά με το HARM και HCSM

Ο πύραυλος AGM-88 High Speed Anti-Radiation Missile είναι ένα βασικό στοιχείο του πεδίου επιχειρήσεων για την καταστολή ή καταστροφή ραντάρ πυραύλων επιφανείας-αέρος, ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης, και ραντάρ καθοδήγησης αντιαεροπορικών συστημάτων πυροβολικού. Οι HARM έχουν καταστήσει τους εχθρικούς εναέριους χώρους παγκοσμίως, ασφαλέστερους για τα μαχητικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Ο πύραυλος βρίσκεται στα οπλοστάσια οχτώ χωρών.

  • Περισσότεροι από 4000 HARM έχουν χρησιμοποιηθεί σε μάχες.
  • O HCSM προσθέτει την ακρίβεια πλοήγησης GPS/IMU προσδίδοντας στον HARM τη δυνατότητα να προσβάλει στόχους την κατάλληλη στιγμή.
  • Ο HCSM διαθέτει νέες λειτουργίες που του επιτρέπουν να εμπλέξει μεταξύ ενός μεγάλου εύρους σύγχρονων SAM, οι οποίοι είναι ανθεκτικοί στις τακτικές προσβολής με HARM, και ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο των αδελφοκτονιών ή παράπλευρων απωλειών.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: