Οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να ενσωματώσουν μη επανδρωμένα οχήματά (UGV) στα τάγματα μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων, σύμφωνα με έναν Ρωσο αμυντικό αναλυτή. Οι προσπάθειες ένταξης UGV στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις χρονολογούνται πίσω στις αρχές του 2000. Το 2000 το Ρωσικό υπουργείο Άμυνας (Υπ.Αμ.) ξεκίνησε την εφαρμογή του προγράμματος “Αυτοματοποιήση Όπλων 2015”.

Το πρόγραμμα είχε ως σκοπό την πραγματοποίηση ενδελεχών ερευνών, διαμόρφωση των επιστημονικών και τεχνολογικών δυνατοτήτων και τον σχεδιασμό UGV και μη επανδρωμένων εναερίων οχημάτων (UAV). Παρά την εφαρμογή του προγράμματος “Αυτοματοποιήση Όπλων 2015” και τις επιτυχημένες δοκιμές των UGV και UAV που αναπτύχθηκαν μέσα στα πλαίσια του προγράμματος το Υπ.Αμ. αποφάσισε να σταματήσει όλες τις σχετικές εργασίες, επιβραδύνοντας την πρόοδο στο τομέα των μη επανδρωμένων επίγειων οχημάτων. Εν τω μεταξύ, η εμπειρία από τις πρόσφατες περιφερειακές συγκρούσεις έχει προφανώς υποδείξει την απαίτηση για μικρά αναγνωριστικά UGV, που θα έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν έναν στόχο και να αποστέλλουν τα στοιχεία που έχουν συλλέξει στις μονάδες πυροβολικού ή των συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ). Σύμφωνα με Ρώσους αμυντικούς αναλυτές, η χρησιμοποίηση των μικρών τηλεκατευθυνόμενων οχημάτων θα αυξήσει την ευστοχία των βολών του πυροβολικού/πυραυλικού πυροβολικού ως και 40-45%.

Την ίδια στιγμή, οι Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν μη επανδρωμένα οχήματα ως οργανικά μέσα, όπως επίσης και τα αναγνωριστικά. Όπως εικάζουν οι ειδικοί, κάθε τάγμα μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων θα χρησιμοποιεί ένα μη επανδρωμένο στοιχείο που θα αποτελείται από 30 στρατιωτικούς, πέντε κινητά σημεία ελέγχου και διοίκησης (C2), δυο αναγνωριστικά UGV, έξι μη επανδρωμένα χερσαία οχήματα μάχης (UCGV) οπλισμένα με μη καθοδηγούμενες ρουκέτες των 122 χιλιοστών, έξι UCGV οπλισμένα με μη καθοδηγούμενες ρουκέτες των 80 χιλ., έξι UCGV οπλισμένα με αντιαρματικούς καθοδηγούμενους πυραύλους (ATGM) 9M133 Kornet (NATOϊκη ονομασία: AT-14 Spriggan), τρία μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα μάχης (UCAV) οπλισμένα με ATGM 9M133 Kornet, δυο αναγνωριστικά UAV, και δύο UAV εξοπλισμένα με καταδείκτες λέιζερ και ραντάρ.

Τελευταίας τεχνολογίας συστήματα αποναρκοθέτησης έχουν τεθεί σε υπηρεσία με την Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, αναφέρουν δημοσιεύσεις μέσων ενημέρωσης.

Τελευταίας τεχνολογίας συστήματα αποναρκοθέτησης Uran-6 έχουν τεθεί σε υπηρεσία με την Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια της Ρωσίας, αναφέρουν δημοσιεύσεις μέσων ενημέρωσης.

Επομένως, το προτεινόμενο μη επανδρωμένο στοιχείο θα είναι οπλισμένο με 124 και 480 μη καθοδηγούμενες ρουκέτες των 140 και 80 χιλιοστών αντίστοιχα, όπως επίσης με 30 ATGM 9K133 Kornet. Οι μη καθοδηγούμενες ρουκέτες υποτίθεται πως θα είναι το κύριο όπλο των προαναφερθέντων μη επανδρωμένων οχημάτων. Μια ρουκέτα των 140 χιλ. έχει δραστικό βεληνεκές 9500 μέτρων, ενώ μια ρουκέτα των 80 χιλ. -περίπου 5500 μ., το ATGM Kornet μπορεί να εξουδετερώσει τόσο ελαφρά όσο και βαριά θωρακισμένα όχημα σε αποστάσεις έως 5000 μέτρων. Τα αναγνωριστικά UAV ενός τάγματος μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων υποτίθεται πως έχουν επιχειρησιακή εμβέλεια 100 χιλιομέτρων (ή πτητική αυτονομία 3 ωρών). Σύμφωνα με το σχέδιο, τα οχήματά των προαναφερθέντος μη επανδρωμένου στοιχείου θα μεταδίδει στοιχειά πλοήγησης και πολυμέσων σε αποστάσεις έως 20 χιλιομέτρων και σε ταχύτητες των 345kb/s. Τα επίγεια στοιχεία του συστήματος θα κινούνται με μέγιστη ταχύτητά περίπου των 38 χλμ.

Αν το προαναφερθέν πρόγραμμα ολοκληρωθεί σε πλήρη έκταση, θα ενισχύσει σημαντικά την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των ταγμάτων μηχανοκίνητων τυφεκιοφόρων των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ισχύος πυρός της μονάδας κατά 30 – 130%, την κατά 20% μείωση των δαπανών για πυρομαχικά και την δημιουργία ενός δικτύου για την ενοποίηση όλων των μη επανδρωμένων οχημάτων μέσα στο επιχειρησιακό πεδίο. Η επιχειρησιακή ανάπτυξη του προαναφερθέντος στοιχείου θα απαιτήσει περίπου 15 λεπτά της ώρας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ενσωμάτωση των UVGV και UCAV θα επιτρέπει την μείωση του προσωπικού των ταγμάτων κατά 25-30%, ενώ η ευστοχία των πυρών θα αυξηθεί κατά 100-110%.

Η ρωσική πλατφόρμα UGV Nerekhta.

Η ρωσική πλατφόρμα UGV Nerekhta.

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να εξοπλίσει τις εθνικές Ένοπλες Δυνάμεις με μη επανδρωμένα οχήματα είναι αξιοσημείωτη. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες και τον προτεινόμενο περιορισμό των κονδυλίων που διατίθενται για την κάλυψη των απαιτήσεων του Υπ.Αμ. στην περιοχή των αυτοματισμών, έχουν στεφθεί με επιτυχία -τουλάχιστον, από τα μέσα του 2016. Η εγχώρια αμυντική βιομηχανία έχει ήδη αναπτύξει το πρωτότυπο ενός βαρύ UCGV που δηλώνεται ως Uran-9. Είναι οπλισμένο με το αυτόματο πυροβόλο 2A42 των 30 χιλ. και καθοδηγούμενα όπλα [συγκεκριμένα, τους αντιαρματικούς πυραύλους 9M120 Ataka (AT-9 Spiral-2) και τους πυραύλους επιφανείας-αέρος 9K338 Igla-S (SA-24 Grinch)]. Η μικρή μη επανδρωμένη επίγεια πλατφόρμα Nerekhta υποτίθεται ότι θα εξοπλιστεί με ένα μονό βαρύ πολυβόλο 6P49 Kord των 12,7 χιλ. Η Ρωσία έχει επίσης αναπτύξει ένα UGV Μηχανικού (δηλωμένο ως Uran-6), το όποιο μπορεί να πραγματοποιήσει επιχειρήσεις εκκαθάρισης ναρκοπεδίων. Την ίδια στιγμή, η βιομηχανία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πολλά προβλήματα κατά την προσπάθεια εξέλιξης ενός αξιόπιστου μεσαίου υψομέτρου – μεγάλης αυτονομίας (MALE) UAV.
Συνεπώς, το προαναφερθέν σχέδιο φαίνεται να είναι μη εφικτό σε βραχυπρόθεσμη βάση.

Βίντεο από την επίδειξη – παρουσίαση των επανδρωμένων ερπυστριοφόρων ρομπότ εξοπλισμένων με σταθμούς οπλισμού που θα χρησιμοποιηθούν από τις Δυνάμεις Στρατηγικών Πυραύλων της Ρωσίας.

 

Απόδοση/Μετάφραση από το armyrecognition.com για την Προέλαση.

9 Σχόλια

 1. npo

  Θα δούμε πολύ ROVER να παίζει στο μέλλον. Μέχρι να έρθουν τα αυτόνομα και να αναλάβει το skynet..

  Απάντηση
  • npo

   Και για νησιά είναι ότι πρέπει. Και με πιο μικτά roverάκια. Και επειδή στα νησιά παίζει και πολύ στατική θέση μπορείς να έχεις την ζεύξη με οπτική ίνα.

   Απάντηση
   • Προβοκάτωρ

    Προέχει ο Έβρος.
    Και εκεί με οπτική (ή και με cat 8 και βάλε) θα είναι η διαχείριση, προς αποφυγή jamming.Μερικά της σειράς Μ αντί να πάνε για scrap ας δούμε πως μπορούμε να τα κάνουμε έτσι.

 2. Kostas

  Πολυ ενδιαφερουσα αναρτηση. Μερικες σκεψεις: νομιζω οτι ειμαστε στο κατωφλι εξελιξεων στο πεδιο των χερσαιων επιχειρησεων. Ορισμενες τεχνολογιες εχουν αρχισει να διαχεονται και θα αλλαξουν πολλα. Δεν θα ονομαζα ως «νεα» τεχνολογια τα μη επανδρωμενα επιγεια οχηματα, οι αμερικανοι εχουν χρησιμοποιησει στο παρελθον μικροτερα οχηματα και πιο εξελιγμενης τεχνολογιας (κυριως για ερευνα κατοικιων και εξουδετερωση εκρηκτικων μηχανισμων). Τα απεικονιζομενα ρωσικα οχηματα αντιπροσωπευουν την διαχυση αυτης της τεχνολογιας και σε αλλους παικτες.

  Τα μη επανδρωμενα οχηματα και τα συστηματα ενργου αμυνας τεθωρακισμενων πιθανοτατα θα αλλαξουν πολλα στις χερσαιες επιχειρησεις.

  Απάντηση
 3. Theognostos

  Η εφαρμογή του θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της ισχύος πυρός της μονάδας κατά 30 – 130%, την κατά 20% μείωση των δαπανών για πυρομαχικά και την δημιουργία ενός δικτύου για την ενοποίηση όλων των μη επανδρωμένων οχημάτων μέσα στο επιχειρησιακό πεδίο

  30-130%….τεραστια διαφορα…..20% κτλ…
  Ολα αυτα ειναι στοχοι ….
  Ομως..

  Απάντηση
 4. tsimuha

  ΑΥΣΤΗΡΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΛΟΥΦΛΗΔΕΣ (a.k.a Kostas)

  View post on imgur.com

  «Στανη ο Φαιδων» (διατηρουμε και παραρτημα στο Poutanistan Point) πρωτη στα GIDIA (30 χρονια εμπειριας στην εκτροφη GIDAS ) πρωτη και στις PIPES (100 plus!)

  Tωρα ο GIDOpavlidis και στο διαστημα ( Pavlidis…. the last frontier GIDI)
  .
  .
  .
  .
  .
  .
  .

  To oχημα Uran-9 στη Συρια

  https://andrei-bt.livejournal.com/1523373.html

  https://www.therussophile.org/first-close-photo-supposedly-showing-russias-uran-9-combat-robot-in-syria-appears-online.html/

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: