Θαλάσσιες δοκιμές εκτελεί το πρώτο ρωσικό βαλλιστικό πυρηνικό υποβρύχιο της αναβαθμισμένης κλάσης Borei-A, με τη Μόσχα να συνεχίζει ακάθεκτη το πρόγραμμα ναυπήγησης υποβρυχίων.

Το πρώτο ρωσικό βαλλιστικό πυρηνικό υποβρύχιο της αναβαθμισμένης κλάσης Borei-A φέρεται ότι βρίσκεται σε στάδιο θαλάσσιων δοκιμών, ένα κεντρικής σημασίας στάδιο πριν την επίσημη παράδοσή του στο ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό, αναφέρει σε δημοσίευμα του το RT.

Η κλάση Borei πρόκειται να αντικαταστήσει τα παλαιότερα υποβρύχια τύπου Akula και Delfin, αποτελώντας τη ραχοκοκαλιά του ρωσικού κλάδου της τριάδας πυρηνικής αποτροπής της χώρας (η αποτροπή πυρηνικής επίθεσης από εχθρική δύναμη με βάσει τη δυνατότητα εξαπόλυσης ανταποδοτικού πλήγματος από ξηρά, θάλασσα και αέρα).

Μεταφέρουν 16 πυραύλους Bulava που εκτοξεύονται υποβρυχίως ως το κύριο όπλο τους και μπορούν επίσης να εξαπολύσουν πυραύλους τύπου κρουζ απο τους τορπιλοσωλήνες τους.

Συνεχίζοντας, το Πρίγκιπας Βλαντιμίρ (Κναγιάζ Βλαντιμίρ) είναι το πρώτο υποβρύχιο που κατασκευάστηκε ως αναβαθμισμένη έκδοση Borei-A, ενσωματώνοντας νέα βελτιωμένα συστήματα επικοινωνίας, χαμηλότερα επίπεδα θορύβου και καλύτερες καμπίνες πληρώματος. Οι εργασίες για την κατασκευή του ξεκίνησαν το 2012 και καθελκύστηκε τον περασμένο Νοέμβριο.

Βίντεο: Η καθέλκυση του υποβρυχίου Πρίγκιπας Βλαντιμίρ.

Σύμφωνα με το bmpd, ένα έγκριτο ρωσικό ιστολόγιο για την άμυνα, στις 28 Νοεμβρίου το υποβρύχιο απέπλευσε για θαλάσσιες δοκιμές από τον κατασκευαστή του, τα ναυπηγεία Σεβμας, στη ναυτική βάση του Σεβερόντβινσκ. Αναμένεται να τεθεί στην ενεργό υπηρεσία κάποια στιγμή το επόμενο έτος.

Επί του παρόντος, τρία υποβρύχια της κλάσης Borei — το Γιούρι Ντολγκορούκι , το Αλέξανδρος Νιέφσκι και το Βλαντιμίρ Μονομάχ — βρίσκονται στην ενεργό υπηρεσία του ρωσικού Ναυτικού. Τέθηκαν σε ενεργό υπηρεσία το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου του 2013 έως τον Δεκέμβριο του 2014. Ακόμη, αξίζει να επισημανθεί πως τα υποβρύχια της συγκεκριμένης κλάσης χρησιμοποιούνται τακτικά ως πλατφόρμες για τις δοκιμές των υποβρυχίως εκτοξευόμενων βαλλιστικών πυραύλων (Submarine Launched Ballistic Missile — SLBM) Bulava.

Τέσσερα άλλα υποβρύχια της κλάσης Borei-A βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής, με τα σχέδια για δύο επιπλέον σκάφη να έχουν ήδη ανακοινωθεί. Μια διαφορετική έκδοση, η Borei-B, η οποία ενσωματώνει νέο σύστημα πρόωσης και άλλες αναβαθμίσεις, αναπτύσσεται από το κεντρικό γραφείο ναυτικών μελετών Rubin, βασικό σχεδιαστή της κλάσης.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: