Το ρωσικό ναυτικό εκπαιδεύει τους ιπταμένους του στις τεχνικές του εναέριου ανεφοδιασμού για πρώτη φορά στην πρόσφατη ιστορία του, όπως γνωστοποίησε το ρωσικό υπουργείο άμυνας την 19η Φεβρουαρίου.

Πρόσφατα ιπτάμενοι της διεύθυνσης αεροπορίας ναυτικού και τους στόλους Βαλτικής και Μαύρης Θάλασσας πετώντας με μαχητικά αεροσκάφη “Sukhoi Su-30SM Flanker” και “Su-24 Fencer” πραγματοποίησαν περισσότερες από εκατό επαφές με τα αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού “Ilyushin Il-78 Midas”.

Ενώ τα Δυτικά ναυτικά χρησιμοποιούν εδώ και πολλές δεκαετίες τον ανεφοδιασμό αέρος-αέρος (“AAR”) για τα μαχητικά αεροσκάφη τους, αυτό έγινε προκείμενου να επεκταθεί η επιχειρησιακή ακτίνα των μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών πλατφορμών που επιχειρούν από αεροπλανοφόρα. Αυτό συνήθως γίνεται με την ενσωμάτωση ατρακτιδίων ανεφοδιασμού “buddy-buddy” για τα αεροσκάφη αεροπλανοφόρων, και εφόσον αυτό είναι εφικτό μέσω της χρήσης των αεροσκαφών εναερίου ανεφοδιασμού που απογειώνονται από το έδαφος.

Ωστόσο, το ρωσικό ναυτικό τείνει να χρησιμοποιεί το μοναδικό αεροπλανοφόρο του, το Ναύαρχος Κουζνέτσωφ, για την άμυνα του στόλου παρά ως μια πλατφόρμα αεροσκαφών κρούσης σταθερής πτέρυγας. Ως εκ τούτου, τα αεροσκάφη που επιχειρούν από το αεροπλανοφόρο “Su-33 Flanker” και “MiG-29K Fulcrum” δεν ειναι υποχρεωμένα να πετούν τις ίδιες αποστάσεις για να επιτεθούν στους παρακτίως ταγμένους στόχους όπως συνήθως εκτελούν τα Δυτικά αεροσκάφη αεροπλανοφόρων, επομένως δεν χρησιμοποιούν τα συστήματα “AAR” ή “Buddy-Buddy” της Δύσης.

Τα περισσότερα ρωσικά ναυτικά αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων των “Su-30SM” και “Su-24” που χρησιμοποιούνται σε αυτή την εκπαιδευτική άσκηση, έχουν ως βάση τα επίγεια αεροδρόμια και οπότε χρησιμοποιούν τα αεροσκάφη εναερίου ανεφοδιασμού που έχουν ως βάση το έδαφος για τον “AAR”.

Πρόσφατα η Ρωσία ενίσχυσε τις στρατιωτικές ικανότητες της που βρίσκονται στο θύλακα του Καλινινγκράντ με την άφιξη του πρώτου “SU-30SM”, την 13 Δεκεμβρίου 2016, για να αναπτυχθεί στον στόλο Βαλτικής.

Gareth Jennings

Απόδοση/Μετάφραση απο το “Janes.Com” για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: