Κατασκοπευτικό μη επανδρωμένο αερόχημα RQ-4B Block 40 Global Hawk. (Northrop Grumman-Flickr)

Η Ρουμανία θα συνεισφέρει στο NATO περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά τεσσάρων νέων κατασκοπευτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών Global Hawk Block 40. Η χώρα θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τα αεροσκάφη οπουδήποτε θέλει, δημοσιεύει το τοπικό Digi24.

Το Global Hawk Block 40, το οποίο ονομάζεται και «Τα μάτια στον ουρανό» είναι το πιο προηγμένο κατασκοπευτικό αεροσκάφος που παράγεται αυτή την εποχή. Το αερόχημα προσφέρει υπηρεσίες επιτήρησης και στρατιωτικές πληροφορίες και μπορεί να κατευθυνθεί από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη. Πετά σε ύψος περίπου 18 χιλιομέτρων και διαθέτει 30 ώρες αυτονομία. Μια ώρα πτήσης κοστίζει περίπου 23000 δολάρια.

Το NATO θα αγοράσει πέντε τέτοια αεροχήματα μέχρι το 2018 με το συνολικό κόστος της αγορά να εκτιμάται περίπου στα 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Περίπου 15 χώρες του NATO, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας θα επωφεληθούν από αυτή τη τεχνολογία.

Απόδοση από το romania-insider.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: