Το ελληνικό υποβρύχιο συμμετείχε στην ομάδα σκαφών διαφόρων τύπων του Στόλου που υποστήριξε την απόβαση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών στη Χίο. (politischios.gr)

Έντονη έκπληξη – τουλάχιστον – θα πρέπει να προκάλεσε στους Τούρκους, που «εδρεύουν» στον Τσεσμέ απέναντι από την Χίο, η αιφνιδιαστική παρουσία την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου στο λιμάνι της Χίου του νέου, υπερσύγχρονου, υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ», Type-214AIP, του Ελληνικού Στόλου.

Όπως προκύπτει από το φωτογραφικό ρεπορτάζ της τοπικής, Χιώτικης, ιστοσελίδος Politischios.gr, το ελληνικό υποβρύχιο συμμετείχε στην ομάδα σκαφών διαφόρων τύπων του Στόλου, με την οποία έφτασαν «ενισχύσεις» στη Χίο της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών – «Μοράβας», στο πλαίσιο της μεγάλης διακλαδικής ασκήσεως μετά στρατευμάτων «Παρμενίων 2015».

Αποστολή των υποβρυχίων σε τέτοιες αποστολές είναι συνήθως να προηγούνται της κυρίως ομάδος και να «καθαρίζουν» το δρόμο της από εχθρικές μονάδες επιφανείας ή αντίπαλα υποβρύχια. Αυτό και έκανε και το δικό μας υποβρύχιο. Μετά το πέρας δε της αποβατικής ενεργείας που έγινε σε άλλο σημείο της Χίου, ο κυβερνήτης του υποβρυχίου «ΠΙΠΙΝΟΣ» έλαβε εντολή να αναδυθεί και πλέοντας εν επιφανεία και με υψωμένη την Ελληνική Σημαία στον πυργίσκο του, όπως γίνεται πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις, να κατευθυνθεί προς «προσβάσεις λιμένος Χίου».

Επ’ αυτών τρεις «πρόχειρες» παρατηρήσεις.

  • Πρώτο, είναι η πρώτη φορά που το τελευταίου τύπου υποβρύχιο επισκέπτεται την ακριτική Χίο.
  • Δεύτερο, στην απέναντι τουρκική ακτή υπάρχουν – γνωστά – τουρκικά παρατηρητήρια και ραντάρ, που ελέγχουν την είσοδο – έξοδο στον κόλπο της Σμύρνης και στον εκεί τουρκικό ναύσταθμο.
  • Τρίτο – και πιο ενδιαφέρον ίσως – μαζί με το «ΠΙΠΙΝΟΣ» ήταν και το εκσυγχρονισμένο υποβρύχιο «ΩΚΕΑΝΟΣ». Αυτό παρέμεινε εν καταδύσει!

Τα Υ/Β κλάσεως 214 του Πολεμικού Ναυτικού φέρουν το ολοκληρωμένο οπλικό σύστημα ISUS, του οποίου οι κονσόλες με τη δυνατότητα της μεταξύ τους εναλλαγής λειτουργιών, αποτελούν τα απαραίτητα συστήματα ναυτιλιακής έρευνας.

Στο οπλικό Σύστημα ISUS ολοκληρώνονται, τόσο οι τορπίλλες, όσο και τα Κατευθυνόμενα Βλήματα SUBHARPOON, τα οποία φέρει το Υ/Β στους 8 Τ/Σ και στις θέσεις εφεδρικών όπλων.

Στο ίδιο οπλικό σύστημα ενσωματώνεται, παθητικό SONAR μεσαίων και χαμηλών συχνοτήτων, SONAR ναυτιλίας / εντοπισμού ναρκών, ενεργητικού SONAR και άλλες υποβοηθητικές λειτουργίες για την στοχοποίηση και επίλυση προβλήματος βολής.

Το προσωπικό των συγκεκριμένων υποβρυχίων συνίσταται από 6-7 Αξιωματικούς και από πλήρωμα 28-30 ανδρών (Μονίμων Υπαξιωματικών και Επαγγελματιών Οπλιτών) ενώ μπορεί να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για 50 ημέρες.

Πιπίνος Υ/Β (S-121)Πιπίνος Υ/Β (S-121)Πιπίνος Υ/Β (S-121)Πιπίνος Υ/Β (S-121)

Λ.Σ.Μ.

Πηγή: parapolitika.gr

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: