Ρωσικά σχέδια για στρατιωτική βάση στις Κουρίλες νήσους (Vitaly V. Kuzmin)

Η Ρωσία έχει σχεδόν ολοκληρώσει την κατασκευή της νέας μεγάλης στρατιωτικής βάσης Κοτέλνι στην Αρκτική, στη ακτή της ανατολικής Σιβηρίας. Δεν υπήρχε παρόμοια βάση στην περιοχή κατά την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Σεργκέι Σοΐγκου.

«Δεν το κρατάμε μυστικό: ουσιαστικά έχουμε χτίσει μια βάση στα νησιά Νοβοσιμπίρσκ, στη νήσο Κοτέλνι,» δήλωσε ο Σοΐγκου. «Είναι μια μεγάλη στρατιωτική βάση, δεν υπήρχε παρόμοια βάση εκεί κατά την Σοβιετική περίοδο.»

Η Κοτέλνι είναι το μεγαλύτερο νησί του Αρχιπελάγους Νοβοσιμπίρσκ, που βρίσκεται στην Θάλασσα Λάπτεφ. Την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης ο στρατός ανέπτυξε εκεί έναν επιτηρητικό σταθμό και ένα σταθμό ραντάρ. Με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, όλοι οι στρατιώτες αποσύρθηκαν οριστικά αφήνοντας πίσω μόνο έναν πολιτικό μετεωρολογικό σταθμό.

Μετά από δεκαετίες ερήμωσης, η πρώην στρατιωτική βάση άρχισε να ανοικοδομείται. Μηχανικοί του Ρωσικού Στόλου της Βόρεια Θάλασσας άρχισαν τις εργασίες κατασκευής το 2013, τον καθαρισμό των σκουριασμένων βαρελιών και κατεστραμμένων οχημάτων που ήταν εγκαταλελειμμένα πάνω στο νησί, και ανάμεσα σε όλα κατασκεύασαν, έναν διάδρομο προσγείωσης για τις προμήθειες που προκειται να μεταφερθούν αεροπορικώς και όχι με ρίψη από αέρος όπως γινόταν στο παρελθόν.

Η προσωρινή βάση έχει γίνει η νέα έδρα της 99ης Τακτικής Ομάδας Αρκτικής, την μόνιμη ομάδα του Ναυτικού που υπηρετεί στο σχεδόν κατοικήσιμο νησί, με το μεγαλύτερο μέρος του να είναι επίπεδο και καλυμμένο με βράχια τα οποία σκεπάζονται από στρώμα μόνιμου πάγου.

Πέρυσι το RT ταξίδεψε στην Κοτενλι με τον στόλο πολεμικών και εφοδιαστικών πλοίων που μετέφεραν στρατιώτες με τον εξοπλισμό τους, συμπεριλαμβανομένων νέων θωρακισμένων οχημάτων.

«Οι συνθήκες είναι σίγουρα σκληρές, άλλα τα καταφέρνουμε. Διαθέτουμε καταλύματα και εξοπλισμό, έτσι επιβιώνουμε μία χαρά,» είπε ο Γιούρι Ποποβ, ένας μηχανικός της 99ης στον δημοσιογράφο του RT, Μουράντ Γκαζντίεβ.

Τα ρωσικά στρατεύματα θα αναπτυχθούν στην Αρκτική έως το 2018, εξοπλισμένα με όλα απαραίτητα, υψηλής τεχνολογίας, όπλα, δήλωσε ο υπουργός. Θα μπορούσε επίσης να δημιουργηθεί μια σειρά μικρότερων βάσεων στη νήσο Ραγκλερ, στην ανατολική ακτή του Τσουκότκα, των Νήσων Κουρίλες και του Ακρωτήριο Σμιτ.

Απόδοση/Μετάφραση απο το RT.com για την Προέλαση.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: