Η πρώτη γυναίκα πιλότος του Πακιστάν, Μαρίουμ Μουκχτιαρ. (dawn.com)

Η πρώτη γυναίκα πιλότος του Πακιστάν έχασε τη ζωή της την Τρίτη (24.11.2015) όταν διθέσιο μαχητικό αεροσκάφος συνετρίβη στην επαρχία Πουντζάμπ κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης.

Η ανακοίνωση της Πολεμικής Αεροπορίας του Πακιστάν (PAF) μετά το δυστύχημα ανέφερε: «Το αεροσκάφος FT-7PG, ενώ ήταν σε εκπαιδευτική πτήση ρουτίνας, συνετρίβη κοντά στο Κουντιάν. Και οι δύο πιλότοι του αεροσκάφους εκτοξεύθηκαν με επιτυχία και έχουν διασωθεί. Δεν αναφερθήκαν απώλειες πολιτών ή περιουσιών στο έδαφος. Το Αρχηγείο της Αεροπορίας διέταξε τη δημιουργία επιτροπής έρευνας του ατυχήματος για τον προσδιορισμό των αιτίων του συμβάντος».

Ωστόσο, αργότερα αναφέρθηκε ότι η ιπτάμενη Μαρίουμ Μουκχτιαρ υπέκυψε στα τραύματα που υπέστη κατά την εκτόξευση της από το αεροσκάφος.

Η πιλότος Μουκχτιαρ ήταν το θέμα δημοσιεύματος του BBC στις αρχές του 2014 όταν δημοσιοποίησε την απόφαση της να ενταχθεί στην PAF ως πιλότος μαχητικού αεροσκάφους. Το Πακιστάν διέθετε μόνο μία γυναίκα πιλότο από το 2006.

Το Defence News δεν ήταν σε θέση να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες από τον εκπρόσωπο τύπου της PAF Μουχάμαντ Άλι καθώς στα πρώιμα στάδια της συντριβής δεν ήταν διαθέσιμες περαιτέρω πληροφορίες.

Το FT-7GP παραγγέλθηκε το 1999, ως μέρος του πακέτου F-7PG. Το F-7PG είναι βελτιωμένη δελταπτέρυγη εκδοσή του Chengdu F-7 και το Πακιστάν το εξόπλισε με εκσυγχρονισμένα ηλεκτρονικά.

Ο Καισερ Τουφαηλ ήταν ένας από τους Αξιωματικούς που αξιολόγησε το F-7PG πριν από την επιλογή και προμήθεια του. Πέταξε επίσης επιχειρησιακά με το F-7PG. Ένας απόστρατος πιλότος της Πολεμικής Αεροπορία και αναλυτής, ο Τουφαηλ εξήρε το αεροσκάφος, άλλα υπό ορισμένες συνθήκες, μπορεί να είναι ανελέητο.

«Το FT-7PG είναι ένα κανονικό F-7P εκτός από τη διάταξη και το είδος των διακοπτών στο πιλοτήριο, οι οποίοι είναι ίδιοι με την έκδοση -PG,» δήλωσε. «Είναι ένα αρκετά ασφαλές αεροσκάφος… μέχρι να συμβεί κάποια αποτυχία.»

Δήλωσε πως κατανοεί πως ο,τι συνέβη ήταν ικανό να παρεμποδίσει την ικανότητα των πιλότων να εκτοξευθούν με ασφάλεια.

«Δεν γνωρίζω τι θα μπορούσε να πάει στραβά, αλλά φήμες λένε ότι δεδομένου πως η εκτόξευση πραγματοποιήθηκε σε πολύ χαμηλό ύψος στο τελικό στάδιο προσέγγισης, ο θάνατος θα μπορούσε να οφείλεται στη καθυστερημένη εκτίναξη,» δήλωσε. «Υπο αυτές τις συνθήκες πτήσης όπου υπάρχει μια συγκεκριμένη ταχύτητα καθόδου, δεν δίνουν αρκετό χρόνο για να ανοίξει πλήρως το αλεξίπτωτο.»

Δήλωσε χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες, ωστόσο αυτά είναι προς το παρόν μόνο θεωρίες.

Τα μαχητικά της σειρά F-7 του Πακιστάν είναι εξοπλισμένα με τα καθίσματα εκτόξευσης Mk10 της Martin Baker τα οποία έχουν μεγάλο βαθμό αξιοπιστίας. Το κάθισμα είναι επίσης τοποθετημένο στα Mirage III/5, και, πριν από την απόσυρση τους από την Πακιστανική υπηρεσία, ήταν τοποθετημένα στα μαχητικά Nanchang A-5, Shenyang FT-5 και F-6/FT-6.

Αν και θεωρείται ένα πολύ καλό κάθισμα, το Τουφαηλ είπε ότι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να μην αποδίδει εξίσου καλά όσο θα έπρεπε.

«Είναι ένα κάθισμα zero-zero (μηδενικού υψόμετρου και μηδενικής ταχύτητας ανέμου το οποίο διαθέτει μικρούς πυραύλους οι οποίοι ωθούν το κάθισμα κατακόρυφα σε κατάλληλο υψόμετρο και ένα μικρό εκρηκτικό γέμισμα ανοίγει το θόλο του αλεξιπτώτου άμεσα για επιτυχημένη πτώση, έτσι ώστε η σωστή ανάπτυξη του αλεξιπτώτου να μη εξαρτάται πλέον απο την ταχύτητα του αέρα και το υψόμετρο), και έπρεπε να ενεργοποιηθεί σε μηδενικό υψόμετρο πτήσης. Αν υπάρχει κάποιος ρυθμός καθόδου, το ελάχιστο υψόμετρο εκτόξευσής αυξάνεται, αναλογικά. Σε αυτή την περίπτωση, το αεροσκάφος ήταν χαμηλά, κατά την τελική προσέγγιση, και η ταχύτητα καθόδου προφανώς δεν έδωσε αρκετό χρόνο για να ανοίξει πλήρως ο θόλος του αλεξιπτώτου,» δήλωσε.

Ο Τουφαήλ δήλωσε πως πιστεύει οτι για την Μουκχτιαρ οι συνθήκες αυτές επιδεινώθηκαν από τον τύπο της εκπαίδευσής που έκανε καθώς, ως συνήθως, ο εκπαιδευτής κάθεται στο πίσω κάθισμα. Ωστόσο, αν ήταν μια πτήση με τη χρήση οργάνων τότε ο εκπαιδευόμενος θα έπρεπε να κάθεται στο πίσω κάθισμα και να είναι σκεπασμένος με «κουκούλα» ώστε να περιοριστεί η παρατήρηση του προς τα έξω.

Αν και δεν την γνώριζε προσωπικά, ο Τουφαηλ απέτησε φόρο τιμής στην Μουκχτιαρ.

«Μου είπαν ότι ήταν μια καλή αξιωματικός».

https://www.youtube.com/watch?v=JGhQSMOxqRM

Usman Ansari

Απόδοση/Μετάφραση απο το DefenceNews.Com για την Προέλαση.

5 Σχόλια

 1. mcair

  παλι καλα που δεν την σκοτωσαν μολις γεννηθηκε, εχα δει ντοκυμαντερ ενασ πακιστανος γιατρος
  ελεγε ,τα κοριτσια τα πνηγουν με μαξιλαρι και μετα καλουν γιατρο και το λενε πεθανε απο μονο του
  ενας ταφος κοριτσιου ειχε την ιδια ημερομηνια με τον ταφο της μανας μου

  Απάντηση
 2. mcair

  αφτο σημβαινει στις φτωχες ,υποβαθμισμενες ,ειδα τα νεκρα κοριτακια σε μια στοιβα(stack),τα εδειχνε ο γιατρος στην καμερα

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: