Οι άνθρωποι έχουν την τάση να παρατάνε τα σκουπίδια τους όπου βρουν -και αυτό ισχύει ακόμα και στο Διάστημα.

Η ακαταστασία που επικρατεί εκεί έξω γίνεται εμφανής σε αυτό το animation, το οποίο συνοψίζει έξι δεκαετίες συσσώρευσης διαστημικών σκουπιδιών σε ένα λεπτό.

Το βίντεο δημιουργήθηκε για λογαριασμό της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας από τον Στούαρτ Γκρέι, λέκτορα του University College London, ο οποίος άντλησε δεδομένα από την υπηρεσία Space-track.org, η οποία χαρτογραφεί τα διαστημικά σκουπίδια διαμέτρου άνω των 10 εκατοστών.

Όπως αναφέρει ο δικτυακός τόπος του Science, το πρώτο σκουπίδι στην ιστορία των διαστημικών επιχειρήσεων ήταν ένα κομμάτι του πυραύλου με τον οποίο εκτοξεύτηκε το 1957 ο σοβιετικός Sputnik, ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος.

Μέχρι την εκτόξευση του σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν το 1961, τα αδέσποτα αντικείμενα σε γήινη τροχιά είχαν αυξηθεί στα 200.

Περίπου 9.000 διαστημικά σκουπίδια γυρόφερναν τη Γη μέχρι το 2007, όταν η Κίνα προχώρησε στη δοκιμή ενός βαλλιστικού πυραύλου που καταστρέφει δορυφόρους, χτυπώντας έναν δικό της ανενεργό δορυφόρο που έσπασε σε 2.000 κομμάτια.

Ακόμα 2.000 νέα αντικείμενα δημιουργήθηκαν το 2009 στην πρωτοφανή σύγκρουση ενός τηλεπικοινωνιακού δορυφόρου της Iridium με ανενεργό ρωσικό δορυφόρο.

Δεδομένου ότι όλα αυτά τα θραύσματα κινούνται με ταχύτητες πολλών χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, ο κίνδυνος για τις διαστημικές αποστολές γίνεται όλο και μεγαλύτερος.

Η κατάσταση είναι πλέον ανησυχητική, δεδομένου ότι τεχνολογία καθαρισμού της διαστημικής χωματερής ακόμα δεν υπάρχει.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Πρατικάκης
Newsroom ΔΟΛ

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: