Ο μόνος κλάδος που φαίνεται κάπως να ευνοεί τις στενές σχέσεις με την Ελλάδα από πλευράς Ισραήλ είναι το Ναυτικό με τον αρχηγό του υποναύαρχο Ραμ Ροθμπεργκ να είναι υπέρ μιας διευρυμένης συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο.

Γράφει ο Δρ Αθανάσιος. Ε. Δρούγος

Εκτός τόπου και χρόνου για άλλη μια φορά και σε ένα μείζον θέμα όπως η επαναπροσέγγιση Ισραήλ – Τουρκίας, που μας πιάνει εξ απηνής, ενώ οι διάφοροι επιφανειακοί ψευτοσχολιαστές και ημιμαθείς ως συνήθως, χωρίς καλές πληροφορίες ασυναρτησιολογούσαν ….
Ώρα όμως να μπούνε κάποια πράγματα στην θέση τους.

Τον περασμένο Μαιο και αφού πλέον είχε εκλείψει ο γνωστός πρώην αντίτουρκος Υπ.Εξ. του Ισραήλ ο Λιμπερμαν, ο Πρωθυπουργός Νετανιεχου τοποθέτησε ως ΓΓ του υπουργείου των Εξωτερικών και ειδικό μυστικό διαμεσολαβητή τον διπλωμάτη Ντορ Γκολντ. Με αυτόν άλλαξε η φιλοσοφία σε θέματα διμερή με την Τουρκία, ενώ ο ίδιος ευνοεί έντονα τις στρατιωτικές και ενεργειακές επαφές μεταξύ Τελ Αβιβ (όχι Ιερουσαλήμ όπως το είπε ο Τσίπρας χωρίς ανταλλάγματα…..)
Μάλιστα πριν τις μυστικές επαφές της Ζυρίχης υπήρχε ο γύρος της Ρώμης (μυστικός με τον τουρκο εκπρόσωπο του Ερντογκαν).
Που σαν Ελλάδα ούτε πήραμε είδηση…

Από τον Μάρτιο του 2013 οι αμερικάνοι πίεζαν πάρα πολύ τις δυο χώρες να συγκλίνουν.

Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζονταν οι υπουργοί Κερι-Καρτερ-Λου καθώς και οι αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δυο χωρών Ντεμπσει και Γκαντζ ως και Ντανφορντ-Αιζενκοτ. Υπέρ της εκ νέου σύγκλισης στις σχέσεις Τουρκιάς – Ισραήλ διαδραμάτισε και το Αζερμπαϊτζάν που διατηρεί και με τις δυο χώρες πολύ στενές σχέσεις.

Οι Τούρκοι στρατιωτικοί πίεζαν υπερβολικά τον Νταβουτογλου να υπάρξει ευελιξία στο θέμα του Ισραήλ, το οποίο η Αγκυρα έχει ανάγκη σε συγκεκριμένα στρατιωτικά προγράμματα και ενεργειακή σύγκλιση/δες χάρτη.

Οι Τούρκοι επίσης μετά το αεροπορικό συμβάν με την Ρωσία και την ανάπτυξη του πολύ εξελιγμένου αντιαεροπορικού/αντιπυραυλικού συστήματος S-400 στην βάση Αλ Χμειμιμ της Λαττάκειας, ήθελαν άμεση σύγκλιση με τους ισραηλινούς σχετικά με τις ρωσικές κινήσεις σε διάφορα σημεία της Συρίας. Η Αγκυρα ζήτησε πληροφορίες σχετικά με την συνάντηση αμερικανών και ισραηλινών αξιωματικών που έγινε εν πλω στην ανατολική Μεσόγειο σχετικά με το πως θα μπορούσε με ειδικές μεθόδους να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πυραυλικό σύστημα.

Η αλλαγή προ μηνών στην ηγεσία των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων από τον αντιστράτηγο Μπενυ Γκαντζ στον αντιστράτηγο Γκαντι Αιζενκοτ ευνοεί την Αγκυρα, αφού ο συγκεκριμένος αξιωματικός έχει κάνει ειδική έρευνα για την Λιβανέζικη Χεζμπολλαχ (εχθρός μεγάλος της Τουρκίας και υποστηριχτής του Ασαντ) και έχει διατελέσει ως επικεφαλής της ισραηλινής βόρειας Διοίκησης. Τον Αιζενκοτ σε αυτή την κρίσιμη θέση διαδέχθηκε ο νυν υπαρχηγός των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων αντιστράτηγος Γιαιρ Γκολαν. Ένα πολύ δυνατό μυαλό. Νέος και φίλα διακείμενος προς την Τουρκία. Μαζί με το σκληρό φιλοτουρκικό λόμπι πρώην στρατιωτικών δηλαδή τους Εχουντ Μπαρακ, Γκαμπι Ασκεναζι, Μπεντζαμιν Μπεν Ελιεχου, Ελιεζερ Σκεντι κ.α. έπαιξαν ρόλο στην «επανασυγκόλληση…»

Ας μην ξεχνάμε ότι οι στρατιωτικές μας επαφές με το Ισραήλ σε αεροπορικό επίπεδο άρχισαν το 2009 με αρχηγό τους τον αντιπτέραρχο Ιντο Νεχουσταν και συνεχίστηκαν τώρα με αρχηγό τον υποπτέραρχο Αμιρ Εσχελ. Όμως υπολογίσιμα στελέχη του ισραηλινού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ευνοούν τις επαφές με την Τουρκία, ενώ ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ βλέπει ως πολύ θετικό το εκ νέου άνοιγμα…

Ο μόνος κλάδος που φαίνεται κάπως να ευνοεί τις στενές σχέσεις με την Ελλάδα από πλευράς Ισραήλ είναι το Ναυτικό με τον αρχηγό του υποναύαρχο Ραμ Ροθμπεργκ να είναι υπέρ μιας διευρυμένης συνεργασίας με την Ελλάδα και την Κύπρο. Όμως παρά το ότι διετέλεσε ως επικεφαλής του Flotilla 13/λίαν επίλεκτη μονάδα και με σημαντική δράση κατά πλοίων που μετέφεραν ιρανικά όπλα στην Γάζα, εν τούτοις δεν έχει πολύ ισχυρή επιρροή, ενώ και στον Στρατό Ξηράς παρά την σχετική ουδετερότητα του υποστράτηγου Τζουρ, γνωστά στελέχη επιθυμούν επιστροφή στις καλές στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία . Καλά πληροφορημένη πηγή μου έλεγε ότι είναι από τους αρχηγούς Ναυτικού των τελευταίων χρόνων που βλέπει πολύ θετικά προς την χώρα μας. Οι πλείστοι προκάτοχοι του όπως οι υποναύαρχοι Αλεξ Ταλ, Γιεντιγια Γιαρι, Νταβιντ Μπεν Μπασατ δείχνουν προς Τουρκια. Αντίθετα ο προκάτοχος του Ροθμπεργκ ο υποναύαρχος Ελιεζερ Μαρον λόγω του συμβάντος με το τούρκικο πλοίο Μαβι Μαρμαρα το 2010 ανοικτά της Γαζας άνοιξε τις τότε επαφές προς Αθήνα. Ειδικά σε ασκήσεις με υποβρύχια οι ισραηλινοί προτιμάνε εμάς (ήδη έχουνε 4 γερμανικής κατασκευής υποβρύχια και μόλις απέπλευσε από το Κίελο της Γερμανίας το πέμπτο. Τα Dolphin, Leviathan (φάλαινα), Tekumah (revival), Tannin (αλιγάτορας) και αυτό που έρχεται το Rahav (δαίμονας).

Συμπερασματικά

Τα ενεργειακά. Η χειροτέρευση των σχέσεων Τουρκίας-Ρωσίας, η αναζήτηση καλών σχέσεων της Αγκυρας πέραν του NATO με περιφερειακό σύμμαχο, η χειροτέρευση των σχέσεων Αγκυρας-Τεχερανης , η συμμαχία των 34 κρατών υπο την Σαουδική Αραβία στην οποία συμμετέχει η Τουρκία και τα πλείστα σουνιτικά κράτη που είναι αντιρωσικά, σε σχέση και με τα στρατιωτικά λόμπι των δυο χωρών, φέρνουνε ξανά την προσέγγιση των δυο χωρών. Δεν αποκλείεται και πιθανή χαλάρωση του αποκλεισμοί της Γάζας απο το Ισραήλ για να δει κάποια αλλαγή ο Ερντογκαν, ενώ οι Τούρκοι θα δώσουνε πληροφορίες για Ιράν και Χεζμπολλαχ στους ισραηλινούς.

4 Σχόλια

 1. ΑΧΕΡΩΝ

  Προσωπικά δέν πιστεύω ὅτι ἡ στάση των κλάδων εἶναι αὐτή που διαμορφώνει την ἰσραηλινή στάση ἀπέναντι στην Τουρκία,ἀλλά ὅτι ἀπλῶς προβάλλεται κατά το δοκοῦν,εἴτε ὡς κερασάκι στην τούρτα,εἴτε ὡς ἄλλοθι ἐπιλογῶν της πολιτικῆς ἡγεσίας.
  Στο Ἰσραήλ ἡ στάση σε ἑθνικά θέματα δέν εἶναι ἐκ του προχείρου,και ὁ σχεδιασμός δέν γίνεται στο γόνατο.
  Ἐπίσης,στο Ἰσραήλ ὑπάρχει βαθειά καλλιεργημένη κουλτούρα ἑθνικῆς ἀσφαλείας,πολιτικοί και στρατιωτικοί μιλοῦν την ἴδια γλώσσα σε βαθμό που στις περισσότερες σοβαρές χώρες του κόσμου δέν ἐπιτυγχάνεται οὔτε ὡς κλάσμα,στην δέ Ἑλλαδάρα εἶναι ἀπλῶς ἀσύλληπτος.
  Ἄλλωστε,ἄν διαβάσει κάποιος τα ὁνόματα των πρωθυπουργῶν του Ἰσραήλ,εἶναι σάν να διαβάζει την στρατιωτική ἱεραρχία της χώρας σε παρελθόντα χρόνο.
  Θα μου πείτε τώρα,αὐτό δέν σημαίνει ἴσως και ὅτι οἱ σημερινοί ἀρχηγοί των κλάδων θα εἶναι αὔριο πολιτική ἠγεσία;
  Ὁπότε,γιατί να ἀπαξιώσουμε το εἰδικό βάρος της γνώμης της στρατιωτικῆς ἠγεσίας του Ἰσραήλ;
  Λοιπόν,στην πραγματικότητα,οἱ κλάδοι γνωρίζουν πολύ καλά ὅτι ἡ Τουρκία εἶναι ἀναξιόπιστη,ἐπειδή εἶναι ἀπρόβλεπτη,ἀλλά και ἐπειδή εἶναι παραχαϊδεμένη,και ἑννοῶ παραχαϊδεμένη ΚΑΙ ἀπό το Ἱσραήλ.
  Ἐπίσης,την στιγμή αὐτή,με την Συρία και το Ἰράκ σκιές του παληοῦ εαὐτοῦ τους,δέν εἶναι τόσο ἀπαραίτητη ἡ Τουρκία ὡς στρατιωτικό ἀντίβαρο στις χώρες αύτές,ἀλλά περισσότερο πολιτικός και οἰκονομικός δρῶν.
  Παραμένει το Ἰράν ὡς μπαμπούλας ἕναντι του ὁποίου ἡ Τουρκία εἶναι δήθεν πολύτιμη,και ἐκεί ἀποδίδω την ἐπιδείνωση των τουρκοϊρανικῶν σχέσεων,ἀλλά δεν πιστεύω σοβαρά ὅτι το Ἰσραήλ θα προβεί σε θεαματικές στρατιωτικές ἐνέργειες κατά του Ἰράν,ἤ ὅτι ἡ Τουρκία θα συμμετάσχει ὑπό τις παρούσες συνθήκες σε ἀνοιχτές ἐχθροπραξίες κατά του Ἰράν για χάρη του Ἰσραήλ.
  Ἄλλωστε ἡ σταδιακή ἐπαναπροσέγγιση του Ἰράν με την Δύση θα συμπαρασύρει και τις σχέσεις του με το Ἰσραήλ,ἐκτός κι᾿ἄν στο Ἰράν ἐπαναληφθεί το σκηνικό της Συρίας,ὁπότε δέν θα ὑπάρχει ἐπί της οὐσίας συμβατική ἀπειλή ἀπό ἐκείνη την κατεύθυνση.
  Ἄρα,καταλήγουμε πάλι στην πολιτική ἱεράρχηση της σχέσεως.
  Τώρα,γιατί γίνεται τόση συζήτηση στο ἴδιο το Ἰσραήλ,για τις σχέσεις με την Τουρκία,ἀλλά ὅχι για τις σχέσεις με την Ἑλλάδα;
  Το πρώτο κρατούμενο εἶναι ὅτι την Ἑλλάδα την ἔχουν,με ὁποιαδήποτε πολιτική συγκυρία,δεδομένη.
  Κοιτάξτε μόνο την τζάμπα «βούρτσα» που ἔκαναν στο Ἰσραήλ ὁ Τσίπρας και ὁ Καμμένος,και θα καταλάβετε.
  Το δεύτερο κρατούμενο,εἶναι ὅτι ἡ στάση Ἰσραήλ ἕναντι της Τουρκίας συμβαδίζει με αὐτήν των ΗΠΑ,και την ἱεράρχηση τους του 1947,ὅπου την προτεραιότητα πήρε ἡ Τουρκία ἕναντι της Ἑλλάδος.
  Ὁ Νταβίντ Μπέν Γκουριόν,πρώτος πωθυπουργός του νεοσύστατου κράτους του Ἰσραήλ,(1948),δέν ξέρω ἄν και πόσο συνέβαλε στην ἀμερικανική ἱεράρχηση,ἀλλά προφανῶς την ἀποδέχθηκε,και ἐξ ἴσου προφανῶς,αὐτό δέν ἔγινε στο γόνατο.
  Ἡ μέχρι πρόσφατα (2009) στάση των ἐβραϊκῶν κοινοτήτων των ΗΠΑ ἕναντι της Τουρκίας,μέχρι εὐτελείας κολακευτική,δέν ἦταν οὔτε αὐτή περιστασιακή,οὔτε ἀσύνδετη με τα ἀνωτέρω.
  Στο δια ταῦτα τώρα:σσστ,σιγά,ἡ Πατρίδα κοιμᾶται…

  Απάντηση
 2. kirilos

  …ενω πριν την δημιουργια του Ισραηλ το 1948 καμια σχεση δεν υπηρχε μεταξυ τουρκιας και εβραικων κοινοτητων ανα τον κοσμο! Ειχαν τετοια εχθρα μεταξυ τους που ξαφνου εγιναν γκαρντασια μετα το 1948 δηλαδη.

  Πως τα φερνει ετσι η ιστορια βρε παιδι μου.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Στο σχόλιο μου ἐξετάζεται ἡ στάση του κράτους του Ἰσραήλ,και ἡ στάση των ἔβραϊκῶν κοινοτήτων συνεξετάζεται σε συνάρτηση με αὐτήν.
   Το ποιές ἦταν οἱ σχέσεις πρίν το 1948 εἶναι πολύ εὐρύτερο θέμα,με πολύ μεγαλύτερο χρονικό ὁρίζοντα,τουλάχιστον κάπου 400 χρόνια πρίν την ἴδρυση του κράτους του Ἰσραήλ.
   Ἰδιαίτερο ἑνδιαφέρον παρουσιάζει ἡ περίοδος ἀπό το πρώτο σιωνιστικό συνέδριο στην Βασιλεία της Ἐλβετίας και ἑντεύθεν.

   Απάντηση
 3. xm8

  Χρήσιμες οι πληροφορίες που παρέχει το άρθρο, ιδιαίτερα για το μέλλον.
  Δεν καταλαβαίνω όμως τι είναι αυτό που θα μπορούσαμε να κάνουμε σαν Ελλάδα. Θα σταματούσαμε την επαναπροσέγγιση; Προσφέρουμε εναλλακτικό αγωγό για το αέριο του Ισραήλ; Κυκλοφόρησαν σενάρια για έναν τέτοιο από Κύπρο σε Κρήτη και στη συνέχεια στην ενδοχώρα, αλλά είναι δύσκολο έργο και τα λεφτά πολλά. Και θα πρέπει να είναι Ευρωπαϊκό έργο. Από που λοιπόν θα περάσει το αέριο του το Ισραήλ, αν όχι από Τουρκία;
  Οι καλές σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας είναι απαίτηση του αφεντικού (Αμερικανοί). Μέχρι συγγνώμη ζήτησαν από τους Τούρκους για το Μαβί Μαρμαρά, παρά την αρχική άρνηση να το πράξουν.
  Αν άλλαξαν οι ΗΠΑ τους ανθρώπους σε θέσεις κλειδιά μέσα στο Ισραήλ, στην έκταση που περιγράφει το άρθρο, έτσι ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα στις καλές σχέσεις των δυο κρατών, τα σχόλια περιττεύουν. (Αν το είχαν κάνει σ’ εμάς, τι θα λέγαμε αλήθεια;)
  Η χώρα μας είναι μικρότερης σημασίας γεωπολιτικός παίκτης από την Τουρκία και το Ισραήλ. Δεν μπορεί να επιβάλλει το «θέλω» της σ’ αυτούς. Ας κάνουμε αυτά που μας παίρνει και μπορούμε και για τα άλλα βλέπουμε. (Για την Αθήνα μιλάμε άλλωστε, όχι τον Coruscant).
  Για τη νέα χρονιά θα ευχηθώ καθόλου ομφαλοσκόπηση και λιγότερο αυτομαστίγωμα.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: