ΧΟ131

Καλλιτεχνική απεικόνιση της σειράς πλοίων CROSSOVER. (damen.com)

Εδώ, σ’ αυτό το κείμενο θα αναφερθούμε ειδικά στα πλοία σχεδίασης Crossover (ΧΟ 131) που περιλαμβάνει τριών ιδίων διαστάσεων πλοία με διαφορετικές υπερκατασκευές αλλά και με διαφορετικές εσωτερικές διαμορφώσεις στο πίσω μέρος τους.

Ο κόσμος εξελίσσεται και παλεύει για την επιβίωση του σε ένα δύσκολο περιβάλλον. Το ίδιο γίνεται και από τις Αμυντικές Βιομηχανίες και ειδικά από τα ναυπηγεία. Σε εξέλιξη σχεδίασης αλλά και κατασκευής είναι τα πλοία με ικανότητα πολλαπλών ρόλων, πολλαπλών απόστολων!
Αυτά που έλεγα για χρόνια ότι το μέλλον είναι τα Multi Role Ships.

Το ολλανδικό ναυπηγείο παλεύει μέσα στην ναυπηγική κρίση για να επιβιώσει και καλά κάνει.
Μετά από πολλές σχεδιάσεις πλοίων διαφόρων τύπων με πολλά μεγέθη εκτοπίσματος και διαστάσεων το καθένα, προχώρησε σε μια καλή πραγματικά σχεδίαση. Έφτιαξε ένα βασικό σχέδιο πλοίου και το μεγάλωσε, προσπαθώντας να καλύψει όλες τις ανάγκες, για να έχει κύκλο εργασίας!
Αυτό δηλαδή που είχαν κάνει και παλιότερα με άλλες σχεδιάσεις οι οποίες όμως δεν είχαν τις δυνατότητες να είναι το κάτι το πραγματικά διαφορετικό, αλλά σμίκρυνση –μεγέθυνση ενός βασικού σχεδίου.

Θα δώσουμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα όπως τα LANDING SHIP TRANSPORT με μήκος 120/100/80 μέτρα:

LANDING SHIP LOGISTIC 80 με μήκος 80/7060/55/50/40 μέτρα:

Στα λινκ αν αλλάξετε τα μέτρα στο τέλος θα τα δείτε όλα.
Αλλά και μεγαλύτερα αποβατικά με διαφορές στο εκτόπισμα όπως τα
LANDING PLATFORM DOCK 13000/11000/9000/8000/7000:
Εδώ αλλάζετε το εκτόπισμα στο τέλος.

Υπάρχουν και άλλες σχεδιάσεις σε LOGISTIC SUPPORT VESSEL REPLENISHER 16000/19000/20000/40000:
Πού στο τέλος αλλάζετε το εκτόπισμα για να δείτε τα πλοία.

Όλα αυτά όμως δεν είχαν τη δυνατότητα να πετύχουν, όπως δεν πέτυχαν όλες οι παρόμοιες σχεδιάσεις ανά τον κόσμο και ειδικά τα LPD που ήταν κυρίως αντιγραφές των μεγάλων αμερικανικών αποβατικών.

Δηλαδή με σμίκρυνση των διαστάσεων τους με ηλεκτρονικό πρόγραμμα σχεδιάσεως πλοίων και όχι νέες σχεδιάσεις.

Κανείς δεν έκατσε να σχεδιάσει ένα νέας γενεάς αποβατικό πλοίο και αυτό είναι πραγματικά πολύ οξύμωρο.

Δεν μπορείς να λες έτσι το έφτιαξε ένας, έτσι θα το φτιάξω εγώ αλλά μικρότερο και είμαι εντάξει.

Δεν θα αναφερθώ για τα δικά μου δεκάδες αποβατικά πλοία για δικές μου σχεδιάσεις, γιατί δεν είναι αυτό το θέμα του άρθρου μας.

Αλλά αν εγώ ήξερα που δεν είμαι ναυπηγός ότι μπορείς να τροποποιήσεις- αλλάξεις και της υπερκατασκευές αλλά και την δεξαμενή αποβατικών για να βγάλεις διαφορετικά πλοία ίδιων διαστάσεων με διαφορετικές ικανότητες, γιατί δεν έκαναν κάτι τέτοιο και οι ειδικοί;

Εδώ δεν ήξεραν και αγνοούσαν βασικά πράγματα που οι γέροι ναυπηγοί που δούλευαν με τον χάρακα, το μολυβί και με αριθμητικές πράξεις τα ήξεραν και αυτό είναι η ανυπαρξία σκέψης του νου στο κάτι διαφορετικό.

Έχουμε τον υπολογιστή, μάθαμε κάτι να το κάνουμε με αυτόν και δεν μπορούμε να πάμε παραπέρα γιατί δεν μας το δίδαξαν.

Δεν μας δίδαξαν δηλαδή πώς να χρησιμοποιούμε το μυαλό μας για να δουλεύει σε καταστάσεις εντελώς διαφορετικές.

Για να βγάζει δηλαδή το διαφορετικό, να μην αρκείται σε όσα ξέρει, να έχει ανοιχτούς ορίζοντες, να αμφιβάλει, να παλεύει και να βγάζει πατέντες και μελέτες –εργασίες.

Για αυτό έχουμε και μια καθίζηση παγκοσμίως που για αυτό ευθύνεται πρωτίστως το εκπαιδευτικό σύστημα που δεν θέλει επαναστάτες αλλά πειθήνια όργανα της κάθε εξουσίας!

Η συνεχής αμφισβήτηση λοιπόν και το συνεχές ψάξιμο είναι αυτή που βγάζει τις μελέτες- εργασίες αλλά και τις πατέντες και αυτό είναι κάτι το πολύ παρεξηγημένο εδώ στην Ελλάδα.

Τα καλά μυαλά πρέπει να τα πιέσεις στο να σκέπτονται και να παράγουν ιδέες και όχι να προσπαθείς να τα ισοπεδώσεις και να καταλήξουν είτε αποτυχημένα, είτε στο εξωτερικό όπου διαπρέπουν, είτε να εκτονωθούν αλλού σε μη αποδεκτές εξτρεμιστικές καταστάσεις.

Συγχωρέστε με για το κείμενο αλλά πάντα αυτός είναι ο σκοπός μου, να βοηθήσω τα διαφορετικά μυαλά στο να παράγουν.

Να φτιάξω της κατάλληλες προϋποθέσεις για να το κάνουν εδώ στην Ελλάδα.

Η σειρά πλοίων CROSSOVER XO

Η διαφορά που το κάνει καλό με άλλα σχέδια ,είναι ότι έχει τα προσόντα και την δυναμική να πετύχει. Θα έχουν μια φρεγάτα των 131 μέτρων σε μετασκευή για:

 • XO 131 L (Logistic)
 • XO 131 A (Amphibious)
 • XO 131 C (Combatant)

Που τα ίδια πλοία μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια ποικιλία ρόλων.

ENABLING A WIDE OPERATIONAL PROFILE

 • Maritime Warfare (AAW/ASuW/ASW)
 • Special Forces / Amphibious Operations
 • Humanitarian Aid / Disaster Relief (HADR)
 • Maritime Security & Maritime Safety
 • Strategic transports
 • Search and Rescue (SAR)
 • Replenishment & Logistic support
 • Mine Counter Measures (MCM) Operations
 • Unmanned vehicle deployment (AUV/UUV/USV)
  Hydrographic Survey Operations

ΧΟ131_1

Με σχεδόν τρία όμοια πλοία ιδίου μεγέθους όμως και εκτοπίσματος, μπορεί να καλύψεις τις βασικές σου ανάγκες σε πολλούς τομείς. Διαθέτουν μήκος 131 μέτρων, αρκετά μεγάλο πλάτος 19,6 μέτρων που είναι και το πιο βασικό για να χωρέσουν πολλά πράγματα μέσα παρόλο το τόσο μικρό εκτόπισμα.

Εκτόπισμα από 5300-5500 τόνους, με 200 τόνους μεγαλύτερο εκτόπισμα για το αποβατικό και το σκάφος λογιστικής υποστήριξης, παρόλο που έχουν εξωτερικά μικρότερες υπερκατασκευές και μεγαλύτερο ελικοδρόμιο που μπορεί να δεχτεί δύο ελικόπτερα, ακόμα και ένα CH-47 Chinook.
Οι επόμενες διαφορές είναι στις μηχανές με 28 κόμβους για το πολεμικό πλοίο, 26 κόμβους για το αποβατικό και από 18-22 κόμβους για το λογιστικής υποστήριξης. Τα υπόλοιπα στοιχεία όμως είναι πραγματικά εντυπωσιακά και αφορούν το πλήρωμα των πλοίων, αλλά και τον μεγάλο αριθμών στρατιωτών που μπορούν να μεταφέρουν.

Το πολεμικό (Combatant) έχει πλήρωμα 108/125 δηλαδή 108 άτομα με ενδιαιτήσεις για 125 και μπορεί να μεταφέρει 128 στρατιώτες αλλά και να τους αποβιβάσει με τα 25 τόνων LCPV που μεταφέρει!

Το αποβατικό με σαφώς λιγότερο οπλισμό έχει 63 άτομα για πλήρωμα με χώρο για 83 άτομα, που είναι τα παραπάνω 20 άτομα το προσωπικό των αποβατικών σκαφών και ελικοπτέρων. Μπορεί να μεταφέρει 200 στρατιώτες που μπορεί να τους αποβιβάσει με τα δυο LCVP των 40 τόνων που διαθέτει, αλλά και με δυο ελικόπτερα.

Το σκάφος λογιστικής υποστήριξης έχει 56 άτομα για πλήρωμα και ενδιαιτήσεις για 83 και μπορεί να μεταφέρει 200 στρατιώτες με τα δύο LCPV των 40 τόνων ή τέσσερα μικρότερα.
Σε τι ακριβώς μπορεί να μπει και που θα το διαβάσετε στο λίνκ. Το θέμα είναι πως υπάρχει χώρος για την μεταφορά αμφιβίων θωρακισμένων οχημάτων και άλλων υλικών και πως ο διαθέσιμος χώρος του πλοίου είναι πολύ εντυπωσιακός.

ΧΟ131_2Το πλοίο έχει αρκετά καλό οπλισμό:
Έχει χώρο για 6-8 κελιά για ESSM2 δηλαδή 24-32 πυραύλους, δύο αντιπυραυλικά συστήματα, πυροβόλο, ανθυποβρυχιακές τορπίλες και 8 πυραύλους εναντίων πλοίων και μεγάλη χωρητικότητα σε μεταφερόμενο προσωπικό.

ΧΟ_SeriesΔεν θα συνεχίσουμε με άλλα χαρακτηριστικά των πλοίων, δεν είναι ο σκοπός μας να τα παρουσιάσουμε, ούτε να τους κάνουμε προωθητική διαφήμιση. Ο σκοπός μας είναι να κατανοήσουμε γιατί τα σχεδίασαν, αν έχουν θέση στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό και πόσο κοστίζουν!

Εδώ είναι και το βασικότερο κομμάτι του κείμενου που γράφουμε, το κόστος, δηλαδή είναι χαμηλό, αλλά μήπως μπορεί να μειωθεί και άλλο;

Όλα αυτά πάντα εν σχέση με την κορβετο-φρεγάτα ALS που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα.

Πόσο θα μας κοστίσουν τέσσερα πλοία, δύο πολεμικά και δύο αποβατικά; Γιατί το λογιστικής υποστήριξης έχει χαμηλής ισχύος μηχανές και χαμηλή ταχύτητα πλεύσης.

Όχι ότι δεν χρειαζόμαστε ένα τέτοιο πλοίο, αλλά δεν θα το συμπεριλάβουμε στο υπολογιζόμενο κόστος γιατί είναι πιο χαμηλό από το κόστος του αποβατικού.

Αλλά, βασικά γιατί θα πηγαίναμε στα πέντε σε αριθμό πλοία και είναι δύσκολο σε πρώτη φάση αριθμητικά να ξεπεράσουμε τα τέσσερα πλοία.

ΧΟ_Series_1Εδώ το βασικό είναι, όπως είπαμε, πώς μπορούν να χρησιμοποιήσουν κονδύλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την ναυπήγηση δυο XO 131 A (Amphibious) και τουλάχιστον μελλοντικά για ενα XO 131 L (Logistic), ίσως και δυο αν υπάρξουν κονδύλια για τον Ευρωστρατό.

Αυτό είναι και το κέρδος της εταιρείας, να πείσει το υπουργείο Αμύνης της χώρας να αρχίσουν την ναυπήγηση και να εξασφαλίσει συμπληρωματικά κονδύλια από αλλού!
Αν και ακόμα και για το πολεμικό μπορείς να εξασφαλίσεις κονδύλια από την ΕΕ γιατί μεταφέρουν μεγάλο αριθμό επιβατών και έχουν δυνατότητα περίθαλψης ανθρώπων σε δύσκολες καταστάσεις.

Άλλωστε για αυτό το σχεδίασε το Ολλανδικό ναυπηγείο, για να εκμεταλλευτεί αυτήν την δυνατότητα και να παρέχει ένα πολύ οικονομικότερο προϊόν στον αγοραστή από την ονομαστική αξία του και να έχει αρκετές πωλήσεις.

Αν το αποκτήσει ένα Ευρωπαϊκό κράτος και εξασφαλίσει κονδύλια από την ΕΕ, το ίδιο θα γίνει και για τα υπόλοιπα πλοία που θα ναυπηγηθούν για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ.
Αυτός είναι ένας από τους λόγους που σχεδίασαν αυτά τα πλοία.
Ο άλλος είναι το σαφώς χαμηλότερο κόστος και κατά τη σχεδίαση της κλάσης και κατά την κατασκευή της σειράς των πλοίων γιατί είναι κατά 80% όμοια.
Αν και στην πράξη είναι παραπάνω γιατί οι διαφορές είναι περισσότερο σε εσωτερικές διαμορφώσεις. Αν και η σχεδίαση είναι βασικά ίδια με το ίδιο πλάτος για όλη τη σειρά των πλοίων ΧΟ.
Θα το διαπιστώσετε αυτό διαβάζοντας τον παρακάτω πίνακα, βλέποντας ότι όλα τα πλοία έχουν το ίδιο πλάτος (ακτίνα).

ΧΟ_Series_panelΣτην πράξη, όπως θα δούμε από την παρακάτω εικόνα τοποθετούν ένα, δυο ή τρία κομμάτια εσωτερικά, αφήνοντας το δυο μεγάλα κομμάτια της πλώρης και πρύμνης ίδια, συν την επιπλέον διαμόρφωση στο επάνω μέρος στο μέσον του πλοίου. Έτσι, όπως καταλαβαίνουμε, με αυτόν τον τρόπο χαμηλώνει το κόστος κατασκευής.

ΧΟ_Series_2Εδώ εξαιρέσαμε τα δυο πιο μικρά πλοία αλλά και το μεγαλύτερο.

Τα δυο μικρά λόγο χαμηλής ταχύτητας ανήκουν περισσότερο στην κατηγορία των περιπολικών ανοιχτής θαλάσσης, ενώ το μεγαλύτερο της κατηγορίας είναι κατά 7 μέτρα μεγαλύτερο στο μήκος από το πολεμικό ΧΟ 131, για να τοποθετηθούν οι μεγαλύτερες μηχανές και αυξημένο κόστος αλλά και αυξημένο στόχο στο ραντάρ!

Έτσι θα φαινόταν από μακριά τι μέγεθος πλοίου είναι, εν σχέση με το ΧΟ 131 αποβατικό ή από το λογιστικής υποστήριξης.

Ενώ τα ιδίου μήκους πλοία δεν διαφέρουν στο στίγμα του ραντάρ παρά ελάχιστα που δεν φαίνεται από μακριά.

Ενώ μετωπικά όλα τα πλοία της σειράς έχουν το ίδιο ίχνος στο ραντάρ, έτσι δεν γνωρίζεις ποιο πλοίο έχεις να αντιμετωπίσεις. Αυτό δηλαδή που φαίνεται για όλα τα πλοία της σειράς ΧΟ 131 από όλες τις πλευρές.

Αν και η δική μου σχεδιαστική λύση ήταν ένα μεγαλύτερου μεγέθους πλοίου, με περισσότερες πατέντες επάνω για τη αποδέσμευση διαφόρων τύπων αποβατικών και με μεγαλύτερο οπλισμό.
Δηλαδή ένα πλοίο που θα έκανε ταυτόχρονα δυο δουλειές και θα ήταν ικανό να πολεμήσει και να αποβιβάσει στρατεύματα.
Γιατί πιστεύω πως θα ήταν ακόμα καλύτερη λύση για το Αιγαίο ένα τέτοιο πλοίο, θα συνεχίσουμε με το υπολογισμένο κοστών των τεσσάρων πλοίων.

ΧΟ_Series_3Όχι δεν μας συμφέρει με τίποτα να αποκτήσουμε την κορβετο-φρεγάτα ALS που έχει σχεδιαστεί για την Ελλάδα!
Το ελάχιστο κόστος του προγράμματος είχε υπολογιστεί στα 250 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο και ένα δισεκατομμύριο € για τέσσερα!

Με τα ίδια χρήματα μπορούμε να αποκτήσουμε τέσσερα CROSSOVER ΧΟ 131!
Είμαι παράλογος;
Όχι, αυτό λέει η λογική, άσχετα αν αυτό φαίνεται ανέφικτο λόγω της διαφοράς του κόστους των πλοίων.
Εδώ μπορείς να πάρεις 500-600 εκατομμύρια ευρώ από κονδύλια της ΕΕ, βάσει λογικής από τα προγράμματα άλλων πλοίων LPD και ελικοπτεροφόρων αποβατικών που πήραν μέχρι και το 50% των πλοίων!

Για αυτό και τα διαμόρφωσαν έτσι για να μπορούν ακόμα και τα πολεμικά πλοία να πάρουν χρήματα, αφού έχουν χώρους για νοσοκομειακή περίθαλψη αλλά και χώρους ενδιαίτησης επιβατών.

Έτσι θα έχεις ένα κονδύλι 1,6 δισεκατομμυρίων € που φτάνει άνετα για τέσσερα πλοία CROSSOVER ΧΟ 131 με πολύ καλύτερες δυνατότητες που μπορείς να κάνεις τη δουλειά και των φρεγατών τύπου «S» και των αερόστρωμνων ZUBR, να μεταφέρεις ενισχύσεις σε ένα μεγάλο νησί και να ανακαταλάβεις ένα μικρό με τα LCPV και τα αμφίβια οχήματα (400 εκατομμύρια ευρώ ανά πλοίο).

Κάνουν και άλλες δουλειές όμως και θα δώσουν πολλές δυνατότητες στο Ναυτικό μας, από ναρκοθέτιδες μέχρι Chinook μεταφέρουν στο ελικοδρόμιο και η μεταφορά 128-200 στρατιωτών είναι για εμάς πολύτιμη!

Όπως πολύτιμη είναι και η δυνατότητα αποβίβασης με τα LCVP ή η αεραπόβαση με τα ελικόπτερα.

ΧΟ_Series_4Όχι δεν στοιχίζουν τα δυο ΧΟ131 C και τα δυο XO 131 A τόσο πολύ!

Το κόστος του 1,5-1,6 δισεκατομμυρίου ευρώ είναι για τα 4 πολεμικά ΧΟ 131 C! Δηλαδή υπολογιζόμενο κόστος πλοίου κάτω από τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Το κόστος των αποβατικών ΧΟ 131 Α είναι κοντά στα 250 εκατομμύρια €.

Δηλαδή θα μας στοίχιζαν κάτω από 1,3 εκατομμύρια €, υπολογιζόμενο κόστος τα 1250 εκατομμύρια. Με δυνατότητα κατόπιν πολλών υπολογισμών και ψαξίματος για τα κονδύλια της ΕΕ, είναι λογικό τα 250-300 εκατομμύρια € να αποκτηθούν από την ΕΕ.
Έτσι θα μας κοστίσουν, στην πράξη, κάτω από ένα δισεκατομμύριο € και τα 4 πλοία.
Ένα κόστος από 100 εκατομμύρια κάθε έτος για 10 χρόνια που είναι λογικό για το πρόγραμμα των τεσσάρων πλοίων η επιμήκυνση των πληρωμών, αλλά και η απόκτηση τουλάχιστον ενός ακόμα ή και δυο πλοίων λογιστικής υποστήριξης.

Έτσι φτάσαμε στα έξι πλοία, από δυο, το κάθε ένα, που και εδώ μπορούμε να πάρουμε χρήματα, για το λογιστικής υποστήριξης, από κονδύλια της ΕΕ, οπότε θα μας κοστίσει το μισό. Δηλαδή κάτω από 200 εκατομμύρια € το κάθε ένα, με 200 εκατομμύρια επιδότηση από ΕΕ θα μας κτίσουν στο μισό.

Προσοχή δεν κοστίζουν 200 εκατομμύρια € τα πλοία, ούτε 250 εκατομμύρια τα αποβατικά. Το κόστος όμως έχει προσδιορισθεί σε βάθος δεκαετίας, δηλαδή στο μελλοντικό κόστος και όχι στο τωρινό.

Εκατό εκατομμύρια κάθε έτος για δώδεκα χρόνια μας κάνουν 1,2 δις που τόσο θα μας κοστίσουν στην πραγματικότητα τα έξι πλοία που αναφέραμε.

Στο βασικό σχεδιασμό πρέπει πρώτα να ναυπηγηθούν τα δυο πολεμικά ΧΟ 131, γιατί η αύξηση του κόστους ένα έτος είναι μεγαλύτερη και μετά τα υπόλοιπα.

Στα ελληνικά ναυπηγεία μπορούν να κατασκευαστούν άνετα με ένα πλοίο ανά δυο έτη.

Εξου και τα 12 χρόνια του προγράμματος για να μπορείς να στριμώξεις στο πρόγραμμα και να ναυπηγήσεις και άλλα μικρότερα πλοία της σειράς ΧΟ 131 αν υπάρξουν κονδύλια, σαν περιπολικά ανοιχτής θαλάσσης.ΧΟ_Series_5Για αυτό την πολεμική βιομηχανία πρέπει να την αναλάβει κάποιος που γνωρίζει σφαιρικά όλα τα θέματα!

Αυτός που έχει τις κατάλληλες γνώσεις για να βρει τις λύσεις!

Δηλαδή, κύριοι Ολλανδοί δεν θα πάρετε μόνο εσείς κονδύλια για τα πλοία σας από την ΕΕ! Θα πάρουμε και εμείς, για αυτό και δεν αναφέρομαι σε δικά μου πλοία, γιατί θα στα δώσουν τα χρήματα αφού τα έδωσαν και σε άλλους χωρίς αντιρρήσεις!
Ασφαλώς και το καλύτερο θα είναι να έχουν ναυπηγηθεί πλοία για την Ολλανδία, για να έχεις γνώση το τι έχει προηγηθεί και πόσα κονδύλια από την ΕΕ πήραν.

Ξέρετε πόσα κονδύλια θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε και από ΕΕ και από το ΝΑΤΟ και τα έχουμε αφήσει να χαθούν έτσι;
Πάνω από ένα δισεκατομμύριο € για να μην σας πω πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ αν πάμε πιο πίσω στο παρελθόν!
Ασφαλώς και δεν αναφέραμε τη δεκαετία του ’80 δεν πήγα τόσο πίσω. Δυστυχώς για εμάς αφήσαμε πολλές ευκαιρίες να χαθούν ανεκμετάλλευτες.

Η τελική ερώτηση που μου κάνουν πάντα είναι μια: «Που θα βρούμε τα χρήματα;» και «Ότι δεν έχουμε χρήματα» και «Αυτό γίνεται για δεκαετίες!»
Η απάντηση μου είναι μια: «Πως υπάρχουν χρήματα αλλά εμείς οι ξύπνιοι τα αφήνουμε να χάνονται. Στην κυριολεξία τα πετάμε στα σκουπίδια αντί για να τα διοχετεύουμε στης ανάγκες μας.»
Θα πω μόνο μια πηγή χρημάτων αν και είναι δυο: «Τα δυο εργοστάσια επεξεργασίας των θειούχων μεταλλευμάτων που δεν έγιναν πότε στην Ελλάδα.»
Από το 1973 το συζητάνε και φεύγουν τα μεταλλεύματα στο εξωτερικό, χάνοντας 500 εκατομμύρια € ετησίως!
Προσοχή ο υπολογισμός έχει γίνει με την χαμηλότερη τιμή της δεκαετίας των μεταλλευμάτων και του χρυσού, ασημιού κ.λπ. που παράγουν. Εκατό εκατομμύρια θα μας στοιχίσουν ετησίως τα έξι πλοία για δώδεκα χρόνια.
Φανταστείτε τι άλλο θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε με τα υπόλοιπα 400 εκατομμύρια € ετησίως.
Αν και το σωστό είναι η αναγωγή σε βάθος εικοσαετίας γιατί τόσο πρέπει να διαρκέσει η παραγωγή τεθωρακισμένων και 6Χ6 θωρακισμένων οχημάτων.

Λύσεις υπάρχουν λοιπόν αλλά εμείς δεν τις εκμεταλλευτήκαμε ποτέ για να ισχυροποιήσουμε την Εθνική Άμυνα μας και να φτιάξουμε μια αυτάρκη και μεγάλη Αμυντική Βιομηχανία.

Θα μπορούσα να σας πω και άλλους τρόπους για να βρεθούν και άλλα κονδύλια γιατί τα έχω ψάξει τα πράγματα, τα έχω αναφέρει δε και στους υπευθύνους αλλά αυτοί αγρόν ηγόρασαν που λέμε.
Μόλις άκουγαν πως έχω και τη λύση της εξεύρεσης των κονδυλίων, ούτε που ήθελαν να με συναντήσουν.
Αν το ήθελαν και Αμυντική Βιομηχανία και ακμάζων ναυπηγεία θα είχαμε.
Ο λόγος που αναφέρω τα εν λόγω πλοία είναι μόνο και μόνο για τα κονδύλια που μπορούμε να πάρουμε από την ΕΕ και επειδή έχουμε επιτακτική ανάγκη ναυπήγησης νέων πλοίων πριν να είναι πολύ αργά.

Γιατί αν δεν γίνει κάτι στο επόμενο έτος τότε θα έχουμε μεγάλο, μα πολύ μεγάλο πρόβλημα.ΧΟ_Series_6Δείτε αναλυτικά η σειρά των πλοίων με πλήρη στοιχεία στο λινκ

Institute of Development Research and Development Weapon Systems.
Από το Ινστιτούτο Έρευνας Ανάπτυξης και Εξέλιξης Οπλικών Συστημάτων.

«Μικρός Ήρωας», Δικαίος Γεώργιος

37 Σχόλια

 1. Γιάννης

  Κυριε Δούκα,

  μερικές φορές αν δεν έχεις να πεις τίποτα καλό, καλύτερα να μην λες τίποτα… παρά να δημοσιεύεις άρθρα «ειδικών» Αν βέβαια αποφασίσετε να κλείσετε το blog διώχνοντας αναγνώστες ή να το κάνετε επιπέδου defencenet… κρίμα.

  Προσωπικά, σταματώ καπού εδώ να διαβάζω. Προτιμώ να κρατήσω τις καλές αναμνήσεις…

  Καλή συνέχεια.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Γιάννη, αν είχα και κάποιο ελάχιστο κέρδος από διαφημίσεις θα ανέβαζα και θέματα ποικίλης ύλης αλλά και γυμνόστηθες, έτσι για την προσέλκυση μεγαλύτερης αναγνωστικής μερίδας και κατά συνέπεια περισσότερων χρημάτων. Επίσης, πρέπει να έχεις αντιληφθεί (από τον τρόπο γραφής, επιλογή θεματολογίας κ.α.) πως δεν είμαι επαγγελματίας αμυντικός συντάκτης αλλά ένας ανεξάρτητος μπλόγκερ. Παρόλα αυτα οφείλω να ομολογήσω πως η συμμετοχή σου στην Προέλαση ήταν προς τιμήν μου, εδώ δεν κρατάμε κανέναν με το ζόρι. Εύχομαι καλή συνέχεια και Καλή Χρονιά.

   ΥΓ: Μακάρι να είχα τις χρηματικές απολαβές που έχει το site που εθεσες ως σύγκριση, τότε θα πραγματοποιούσα μια εκ βάθρων αναβάθμιση σε όλη την Προέλαση με την αγορά ιδιοκτήτης σελίδας και τη σύναψη νέων συνεργασιών με επαγγελματίες του χώρου.

   Απάντηση
 2. Dimitrios

  Και όμως, τον κ. Δίκαιο Γιώργο ακόμα και από το Defencenet ,όπου ανέβαζε σωρηδόν μελέτες, τον έδιωξαν οι forumιτες ως αναξιόπιστο.

  Μη ξεχνάμε και την υποδοχή που του έκαναν οι εξαιρετικοί αναγνώστες του blog σας στο άρθρο https://limitofadvance.wordpress.com/2015/04/25/%ce%b1%ce%bd%ce%ac%ce%bb%cf%85%cf%83%ce%b7-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bc%ce%b9%ce%ba%cf%81%ce%bf%cf%8d-%ce%ae%cf%81%cf%89%ce%b1-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%b5%ce%bc%cf%80%cf%81%cf%8c%cf%83/

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Δημητριε, όσο καιρό διατηρώ αυτο το blog, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων τους οποίους ευχαριστώ, κανένας αλλος δεν ενδιαφέρθηκε να μάθει τι δυσκολίες αντιμετωπιζω και τι καθημερινο αγώνα κάνω για να διατηρώ διαρκώς ενημερωμένο το blog ή στην χειρότερη περίπτωση να διατεθεί προς βοήθεια, έστω να κάνει μια απλή μετάφραση 100 λέξεων ή να ελέγχει και δημοσιεύει τα σχόλια των επισκεπτών.
   Τώρα πλέον μου κάνει παρα πολυ μεγάλη εντύπωση η ζέση με την οποία κάποιοι επισκέπτες με «παροτρύνουν-καθοδηγουν» και με «απειλούν» στο ποια θα πρέπει να είναι η θεματολογία του blog.

   Αυτά με κάνουν να καταλάβω πολλά.

   Ο κ. Δικαίος μου στέλνει κείμενα και αυτά ανεβαίνουν στο blog. Αυτή είναι η Προέλαση και έτσι πορεύεται. Λεφτά δεν βγάζω, λεφτά δεν ζητάω.

   Εύχομαι καλή συνέχεια και Καλή Χρονιά σε όλους με υγεία και δύναμη.

   Απάντηση
   • Dimitrios

    κ. Δούκα, είχα την τύχη να βρώ το blog σας σχεδόν από την αρχή του. Έκτοτε σας παρακολουθώ καθημερινά. Μου αρέσει αυτή η «τρέλα» και η αγάπη για το μπλογκ και τη θεματολογία του. Συμμετέχω και εγώ σε κάποιο site (άσχετης θεματολογίας) και γνωρίζω τι σημαίνει χρόνος για δημοσιεύσεις και το κόστος συντήρησής του.

    Σε καμία περίπτωση δε θα παρέμβαινα για θέμα περιεχομένου ή άλλης ανάρτησης αν δεν πίστευα ότι (λανθασμένα ίσως) αδικείται η σελίδα.

    Ο Ευστάθιος έχει δίκιο, δεν έπρεπε να μεμφθώ τον συντάκτη αλλά το άθρο μόνο, έτσι ζητώ συγγνώμη για το προηγούμενο παρορμητικό κείμενο. Δεν έχω όμως ΤΙΠΟΤΑ απολύτως για τον κ. Δούκα Γαϊτατζή παρά εκτίμηση.

 3. Ευστάθιος Παλαιολόγος

  Αν και συμφωνώ με τα σχόλια των δυο προηγούμενων φίλων συμφωνώ επίσης και με τον αγαπητό Δούκα. Ας ασκήσουμε κριτική στο άρθρο αυτό καθε αυτό, που ο συντάκτης μπήκε στον κόπο να το γράψει και να το στείλει. Εφόσον θεωρούμε τις απόψεις, τον τρόπο γραφής, την εγκυρότητα των στοιχείων κλπ του άρθρου, ας κριτικάρουμε αυτό, το άρθρο. Όχι τον συντάκτη, και φυσικά όχι τον διαχειρηστή. Η κριτική ίσως βοηθήσει και τον συντάκτη.

  Απάντηση
  • Mich

   Έτσι ακριβώς!! Θα σταθώ στον τρόπο γραφής, που δείχνει πολλά για την εγκυρότητα όχι των στοιχείων, αλλά του ίδιου του συντάκτη. Έχω σχολιάσει και στο παρελθόν τη γλώσσα του και βλέπω ότι είναι συνεπής και εδώ… «ακμάζων ναυπηγεία», λοιπόν !!
   Η σωστή χρήση της γλώσσας δεν είναι δευτερεύον ζήτημα, δείχνει την συγκρότηση του γράφοντος, ιδίως όταν θέλει να τον παίρνει κανείς στα σοβαρά. Και αν ξεφύγει κάποιο λάθος σε ένα σχόλιο, ας είμαστε επιεικείς, σε ένα άρθρο όμως που (υποτίθεται) ότι έχει γραφτεί με άνεση χρόνου απαιτείται σοβαρότητα και «καρατσεκάρισμα»

   Απάντηση
 4. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Στο φόρουμ του Defencenet με έχουν ποια αποδεχτεί μετά από εκατοντάδες μελέτες. Δεν με έχουν διώξει και συνεχίζω ακάθεκτος!
  Όσο για τον Κύριο Γιάννη ποτέ δεν με συμπάθησε μου έκανε ανελέητο πόλεμο και δυστυχώς συνεχίζει ακόμα και τώρα!
  Δεν μου φτάνει ο πόλεμος που μου έκαναν και μου κάνουν από το 1993 που απαγόρευσαν δια ροπάλου την δημοσίευση σε περιοδικά του αμυντικού χώρου των κειμένων μου, απειλώντας πως αν το κάνουν θα τους κόψουν της διαφημίσεις! Μου το έχει αναφέρει εκδότης περιοδικού αυτό!
  Το ίδιο έγινε και με της πολεμικές βιομηχανίες της χώρας αν τον βοηθήσετε θα χάσετε την δουλειά σας και εδώ αυτό μου το έχει μεταφέρει μεγάλο στέλεχος. Σε πολλά θέματα έχεις δίκιο αν το κάνω όμως θα χάσω την δουλειά μου!
  Δεν θα πω πως δεν με ξέρουν και δεν έχει γνώση για εμένα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τους εκάστοτε υπουργούς κλπ!
  Θα πως και κάτι τελευταίο πως όταν πήγα να βοηθήσω την πατρίδα μου με τα προβλήματα των Υποβρυχίων το 2008 και να προσφέρω λύσεις γιατί δεν είχαν μόνο ένα πρόβλημα αλλά πολλά! Με απείλησαν πως αν συνεχίσω και τους ενοχλώ θα χάσω την δουλειά μου και πως θα με στείλουν μετάθεση στο Σουφλί για να βάλω μυαλό!
  Δεν νομίζω πως πρέπει να πω τίποτα άλλο αλλά όταν λες ότι γίνονται πχ. 10 πράγματα που μετά βγαίνουν και τα κάνουν άλλοι σε άλλες χώρες και εσύ τα έχεις πει πρώτος αυτό νομίζω πως τα λέει όλα!
  Ευχαριστώ τον Κύριο Δούκα που μου έχει δημοσιεύσει δεκάδες δικά μου κείμενα όταν κάποιοι άλλοι το αρνούνται ακόμα και σήμερα !

  ΥΣ δεν υπάρχει άνεση χρόνου και αν μάθεις πως τα γράφω τα κείμενα θα εκπλαγείς!
  Δεν αντιλέγω πως είμαι ανορθόγραφος αλλά ο σκοπός εδώ είναι το κείμενο να σχολιαστεί!
  Δηλαδή δεν σας άρεσε που έβαλα και που θα βρούμε τα χρήματα;
  Μήπως θέλετε να σας βάλω αναλυτικά την μελέτη για τα εργοστάσια επεξεργασίας των Θειούχων μεταλευμάτων;

  Απάντηση
  • Mich

   Η άνεση χρόνου αναφέρθηκε ως αντιδιαστολή με την συνήθως βιαστική διαδικασία συγγραφής ενός σχoλίου σ΄ένα blog. Πέρα από αυτό, όλοι όσοι γράφουν κείμενα που πρόκειται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να δημοσιοποιηθούν οφείλουν να είναι προσεκτικοί και ακριβολόγοι, οποιες κι αν είναι οι συνθήκες συγγραφής, ακριβώς γιαι επιζητούν την (καλοπροαίρετη πάντα) κριτική. Τέλος, δεν μιλάμε για «απλά» ορθογραφικά λάθη, αλλά για ουσιώδη και επαναλαμβανόμενα συντακτικά και εννοιολογικά ατοπήματα. Όταν, λοιπόν, τέτοια δείγματα εμφανίζονται κάθε φορά, αφαιρούν από την εγκυρότητα ακόμα και του πιο αξιόλογου κειμένου.

   Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Θα ήθελα να σας ρωτήσω εάν έχετε κάποια επίσημη εκπαίδευση στο σχεδιασμό οπλικών συστημάτων ναυπήγηση πλοίων κτλ.Ο λόγος που σας ρωτάω είναι ότι καμία εταιρία ή κρατικός οργανισμός δεν θα δεχθεί μια μελέτη η οποία βασίζεται απλά και μόνο σε μια κάποια εμπειρία χωρίς το οποιοδήποτε ακαδημαικό υπόβαθρο από τη μεριά αυτού που υποβάλλει την οποιαδήποτε μελέτη,διαφορετικά αυτός που υποβάλλει την μελέτη κινδυνεύει να χαρακτηριστεί γραφικός τουλάχιστον.Φυσικά βέβαια έχετε το ελεύθερο να δημοσιεύετε ότι εσείς θέλετε στο διαδίκτυο αλλά κατά τη γνώμη μου το απαραίτητο προσόν για κάποιον που δημοσιεύει μελέτες τέτοιου είδους είναι η ακαδημαική γνώση του αντικειμένου.Πώς θα σας φαινόταν αν κάποιος έδινε ιατρικές συμβουλές ή εκπονούσε ιατρικές μελέτες και τις δημοσίευε ελεύθερα χωρίς να έχει πτυχίο ιατρικής;Αυτό έχω να σχολιάσω και να προσφέρω στην συγκεκριμένη συζήτηση.Ο σκοπός μου δεν είναι να σας προσβάλλω κύριε Δικαίε απλά και μόνο να εκφράσω τον προβληματισμό μου.

   Απάντηση
 5. spyros777

  Όλες οι απόψεις πρέπει να είναι ευπρόσδεκτες αλλα και να μην έχουν περιορισμό στην καλοπροαίρετη κριτική και τον διάλογο. Το άρθρο παρουσίασε μια ενδιαφέρουσα ιδέα στην βάση του δραστικού περιορισμού του κόστους ναυπήγησης σκαφών πολλάπλου ρόλου, με σχεδιάσεις τύπου «Lego». Προσωπικά θεωρώ οτι για πολλά χρόνια δεν θα ναυπηγήσουμε νέα μεγάλα σκάφη επιφανείας και δεν θα στοιχιμάτιζα καθόλου ούτε θα επιδίωκα Ευρωπαϊκές λύσεις που έχουν άλλα μειονεκτήματα. Όσο για την φρεγάτα ALS θεωρώ ότι είναι ακατάλληλη ως πρόταση για το Αιγαίο και την Αν. Μεσόγειο με βάση τον έχθρο και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.Μόνη λύση είναι μεταχειρησμένα πλοία τύπου Α. Burke, που δυστυχώς δεν είναι διαθέσημα.

  Υ.Γ. Όσον αφορά τα ορθογραφικά λάθη ο αναμάρτητος πρώτος το λίθο βαλλέτω αλλά για την διατήρηση του υψηλού επιπέδου του ιστοχώρου καλό θα ήταν να ελέγχονται καλά τα κείμενα.

  Χρόνια σας πολλά με υγεία, αγάπη και το νεό ετός να σας βρεί δυνατούς με εξερετικές αναρτήσεις άρθρων.

  Απάντηση
  • defencegreece

   Ενδιαφερουσα σχεδιαση η παραπανω
   Το ζητημα ομως περα απο απλα να εγκαταστησουμε οπλικα συστηματα πανω του ειναι και τα χαρακτηριστικα του πλοιου, τι επιπεδα ακουστικού θορυβου προκαλει, ποσα πληγματα μπορει να δεχθει και να μεινει αβυθιστο ( οι LCF μπορουν να δεχθούν μεχρι και 3), τι επιταχυνσεις αναπτυσει (απαραιτητο για αποφυγη τορπιλλων, τουλαχιστον για παλιοτερους τυπους τορπιλλων )
   Για μελλοντικα αποβατικα η πλοια υποστηριξης θα ηταν ιδανικο
   Για κύρια πλοια επιφανειας δεν ειμαι σιγουρος

   Απάντηση
 6. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Τα πλοία έχουν χαμηλό ίχνος στα ραντάρ, καλή αντοχή σε πλήγματα, τα δυο πολεμικά ΧΟ 131 ΧΟ-137 έχουν σαφώς ,μεγαλύτερα περιθώρια αποφυγής τορπιλών αλλά όπως ανέφερα οι απέναντι δεν θα ξέρουν τι πλοίο έχουν να αντιμετωπίσουν.
  Όσο για τον οπλισμό των πολεμικών ΧΟ-131 και ΧΟ-137 είναι ικανοποιητικός για πλοία ιδίου μεγέθους, άσχετα αν εγώ διαφωνώ εν σχέση με τους ναυπηγούς γιατί για πλοία για το αιγαίο θέλεις άλλα οπλικά συστήματα και περισσότερα ηλεκτρονικά. Δηλαδή δεύτερο εφεδρικό ιστό με ραντάρ.
  Για το τι ακριβώς θα χρειαζόμαστε εμείς δεν μπορώ να το γράψω σε λίγες γραμμές κειμένου.
  Γιατί όπως υποστηρίζω πάντα χρειαζόμαστε τα δικά μας οπλικά συστήματα για το δικό μας ειδικό πεδίο μάχης που διαφέρει από τα υπόλοιπα κατά πολύ!

  Απάντηση
 7. eav2

  Κατά διαβολική σύμπτωση κοιτούσα τις πολυμορφικές σχεδιάσεις των ναυπηγείων Damen πριν δύο εβδομάδες όταν σκάλιζα το δικό τους LCVP, που χρησιμοποιούν Ολλανδοί, Βρετανοί και νομίζω και Ιταλοί πεζοναύτες. Πολύ ενδιαφέρουσα σχεδίαση και σημαντικά οφέλη -αν και νομίζω ότι περισσότερο οφελούνται τα ναυπηγεία παρά ο τελικός χρήστης.

  Δεν με πειράζει η πολλαπλότητα του άρθρου, άλλωστε για να είναι ολοκληρωμένη η παρουσίαση, πρέπει ο αρθργράφος να δώσει απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα. Αν πρέπει να ασκήσω λίγη κριτική, καλοπροαίρετα πάντα, στον κ. Δικαίο είναι ότι ανοίγει μεγάλα θέματα που δυσκολεύεται να διαχειριστεί στον περιορισμένο χώρο ενός άρθρου. Έτσι, αφήνει στο τέλος την αίσθηση του ανολοκλήρωτου ή μερικώς ανεπτυγμένου. Κατά τα άλλα η πρόταση είναι σοβαρή και άξια προβληματισμού.

  Απάντηση
  • mcair

   A Landing craft vehicle personnel Mark 5c of the Netherlands Marine Corps in a davit, on board the HMLMS Johan de Witt. The crew of the simply awesome Dutch Landing Platform Dock man the rails as the ship follows HMS Bulwark on a “sail out” of Portsmouth Harbour. This is in honour of the 70th Anniversary of the D-Day landings.
   HNLMS Johan de Witt is an improved version of the Rotterdam Class. She is equipped with pod propulsion and command and control facilities that allow her to act as a flagship.
   » alt=»D-Day 70: Korps Mariniers LCVP Mk5c» width=»640″ height=»480″ />
   εχω μια απορια το LANDING CRAFT VEHICLE PERSONNEL 1604 ειναι το ιδιο με το LCVP Mk5 vosper

   Απάντηση
 8. som1els

  To προβλημα με τετοιου ειδους σχεδιασεις ειναι οτι οι πολλοι (τεσσερις εν προκειμενω) χωροι storage/deploy επιβαρυνουν το εκτοπισμα, με τα αρνητικα που αυτο επιφερει. Οι δυο απο τους τεσσερις ευμεγεθεις αυτους χωρους διατιθενται για συρομενη διαταξη, α/υ τ/λ και ταχυπλοα, αλλα οι αλλοι δυο δεν εφαρμοζονται για τις αναγκες μας αυξανοντας το εκτοπισμα (κοστος κυκλου ζωης-συντηρησης, μεγεθος-ιχνος οριζοντα/ακουστικο) για σκοπους που δεν αποτελουν προτεραιοτητα για μας. Που ειναι οπως λες κι εσυ ο μεγαλυτερος φορτος μαχης, οπλισμος και οι περισσοτεροι αισθητηρες επιτηρησης & προειδοποιησης. Στην ουσια τα πλοια αυτα επιχειρησιακα προκρινονται για αποστολες Νατοικου τυπου με το βαρος του σχεδιασμου τους να εχει δοθει στις δυνατοτητες τους σε μεταφορα προσωπικου-υλικου-προμηθειων-καυσιμων-ε/π-uav (εκστρατευτικες, υποστηριξης, ανθρωπιστικες, επιδειξης δυναμης, αποβατικες κτλ) με μεγαλυτερες ικανοτητες στην αυτοπροστασια/πολεμο επιφανειας απο αλλες κλασεις. Οι αδυναμιες της σημερινης μορφης του Στολου ειναι γνωστες και χιλιοειπωμενες. Τα μεγαλα αποβατικα δεν συμπεριλαμβανονται σ’αυτες, βασει των διατιθεμενων πολυαριθμων στρατ-πολιτ μεσων μεταφορας δια θαλασσης. Τα θετικα του κοστους, εαν συγχρηματοδοθει, και των δυο ciws δεν αναιρουν το γεγονος οτι προκειται για μοναδες μαχης των 5000+tns με 28kts, 32PDMS, 8SSM, 76mm και μοναδικο ολοκληρωμενο ιστο. Οποτε, αν και αξιολογες σχεδιασεις της εμπειρης DAMEN, δεν αποτελουν λυση για τις εγχωριες αναγκες και εν τελει θα επιβαρυνουν το κοστος για ενα αξιομαχο ΠΝ. Οσον αφορα τα Α.Β. ακομα και αν αποδεσμευονταν μεγαλος αριθμος δε δυνανται να αντικ/σουν ισαριθμες S λογω κοστους & επανδρωσης, οποτε σταδιακα μαζι με τυχον πλοια ΑΑW θα πρεπει να αποκτηθουν μικροτερα α/υ-γενικων καθηκοντων των 2500-3500tns. Η’ η αντικ/ση ολων των S να γινει απο μια κλαση με ικανοτητες ΑΑW που θα τοποθετηθουν σε 2-4 μοναδες της.

  Απάντηση
 9. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  som1els Δεν διαφωνώ με αρκετά από αυτά που λες για τα πλοία, κάνεις ένα μεγάλο όμως και συνάμα τραγικό λάθος και δυστυχώς εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων πάνω από το 95% σε αυτό συμφωνεί μαζί σου!
  Είναι το μέγιστο λάθος να λες, πως θα μεταφέρεις της ενισχύσεις στα νησιά με τα πολιτικά επιβατικά οχηματαγωγά και τα φορτηγά οχηματαγωγά εν καιρό πολέμου, με ελάχιστη συνοδεία από πλευράς πολεμικών πλοίων.
  Όλοι ξεχνάτε το τι θα γίνει αν χτυπηθούν και βουλιάξουν 4 πλοία και γεμίσει με χιλιάδες πτώματα η θάλασσα που θα δείξουν και σκηνές οι τηλεοράσεις από την διάσωση. Σκέψου το τι σοκ θα επέλθει στην Ελληνική Κοινωνία με 2.000 νεκρούς και θα χάσεις τον πόλεμο πριν ξεκινήσει από της αντιδράσεις και μόνο!
  Από την στιγμή που είναι γνωστό με τι τρόπο θα μεταφέρεις της ενισχύσεις δεν θα κάτσουν οι άλλοι, δηλαδή οι Τούρκοι με τα χέρια σταυρωμένα και θα σε χτυπήσουν εκεί που θα σου κάνουν την μεγαλύτερη ζημιά!
  Για αυτό και λέω και υποστηρίζω για δεκαετίες για μικρού μεγέθους υπέρ ταχέα αποβατικά και πλοία καταμαράν μεταφοράς ενισχύσεων. Ακόμα και για υπέρ ταχέα LPD με ιδιαίτερες ικανότητες με γρήγορο ξεφόρτωμα των αποβατικών αλλά και των αμφίβιων θωρακισμένων οχημάτων και με την ικανότητα να γεμίζει η δεξαμενή αποβατικών με νερό πολύ γρήγορα, αλλά και να ξεκινά το πλοίο με γεμάτη νερό την δεξαμενή αποβατικών και να την αδειάζει εν κινήσει!
  Όσο για της δικές μας φρεγάτες σαφώς και πρέπει να διαφέρουν με δεύτερο ιστό στο πίσω μέρος με εφεδρικά ραντάρ και με εφεδρικά συστήματα μάχης. Δυστυχώς και εδώ ξεχνάνε οι περισσότεροι βασικά πράγματα, όπως τι το ποιο δύσκολο από το να χτυπηθεί ο ιστός του πλοίου από ένα βλήμα πυροβολικού των 155 χιλιοστών και να βγει εκτός μάχης το πλοίο!
  Όπως τι ποιο δύσκολο το να συναντηθεί ένα δικό μας πλοίο βγαίνοντας πίσω από ένα νησί με πολλά εχθρικά και πρέπει τουλάχιστον να μπορεί να αντιμετωπίσει 3 ταυτόχρονα εχθρικά πλοία!
  Όπως ότι στον εφεδρικό ιστό μπορείς να βάλεις ραντάρ μεγάλης εμβέλειας μπάντας L που βλέπει το F-35 για να το αντιμετωπίσεις με χαμηλό κόστος!

  Απάντηση
  • som1els

   Γι’ αυτον ακριβως τον λογο που θα πρεπει να αντιμετωπισει ταυτοχρονα 3 εχθρικα (και μεγαλυτερα-ικανοτερα βασει των εξελιξεων στο TDK) πλοια, προεχει η ναυπηγηση μοναδων μαχης πρωτης γραμμης για αντικ/ση των S και πλοιων προστασιας των οχηματαγωγων απο κατα το δυνατον βελτιστες αποστασεις. Οχι αποβατικων με αυξημενες δυνατοτητες αυτοπροστασιας τους-πολεμου επιφανειας. Χρησιμα και ισως απαραιτητα κι αυτα για την μεταφορα ενισχυσεων, αλλα τριτευουσης σημασιας για αναλωση κονδυλιων. Εξάλλου ετσι κι αλλιως σε εμπολεμη κατασταση το ΠΝ θα πρεπει να μπορει να εγγυηθει την ασφαλη ναυσιπλοια των εμπορικων, ειτε επιταχθουν ειτε οχι.

   Απάντηση
  • defencegreece

   @Μικρε Ηρωα
   Το ελαχιστη συνοδεια ειναι δικο σου δεν το ειπε κανεις
   Προφανως και ενισχυσεις θα μεταφερθουν ειτε προληπτικα (ΤΑΞ ΠΖΝ) ειτε ενισχυτικα αφού παρουμε το πανω χερι σε αερα και θαλασσα στο Αιγαιο
   Ειναι περιττο να αναφερω οτι το ΤΝ εκ γεωμορφιας δεν εχει πουθενα να κρυφτει στο Αιγαιο
   Μονο τα υποβρυχια τους ειναι κινδυνος
   Κανενας ομως κυβερνητης υποβρυχιου δεν θα εριχνε στο ψαχνο σε πολιτικα επιβατικα. Αυτο δημιουργει περιπλοκες στην δραση των υποβρυχίων του αντιπαλου και καθυστερησεις

   Απάντηση
 10. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  SKYHOOK47 Αν έχω επίσημη εκπαίδευση ως προς τι;
  Είμαι ηλεκτρονικός και ασχολούμαι με τα οπλικά συστήματα από 16 ετών. Με τις σχεδιάσεις ασχολούμαι από το 1984 και πέρασα πολλές φάσεις στην ζωή μου διαβάζοντας εκατοντάδες βιβλία.
  Έχω δε εκατοντάδες μελέτες εργασίες πάνω από 500, ασφαλώς έχω και άλλες τόσες πατέντες.
  Δεν έχω μόνο μελέτες -εργασίες κάνει για οπλικά συστήματα.Γράφω γεωπολιτικές αναλύσεις, κάνω αναλύσεις προφητειών εν σχέση με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα, γράφω βιβλία, σενάρια, θεατρικά σενάρια κλπ!
  Ο λόγος που λες πως δεν μπορούν να με πάρουν στα σοβαρά είναι λιγάκι αστείος και είναι γιατί δεν έχω επιβεβαιωθεί μόνο μια φορά αλλά δεκάδες.
  Είναι δε γιατί στις σχεδιαστικές ομάδες πρέπει να υπάρχουν όλες οι ειδικότητες και θα στο αποδείξω: δεν μπορούν ένα πλοίο να το σχεδιάσουν μόνο ναυπηγοί και πρέπει να υπάρχουν ο ειδικός της αεροπορίας, ο ειδικός των οπλικών συστημάτων, ο ειδικός των ηλεκτρονικών συστημάτων και άλλες ειδικότητες.
  Πάρε σαν παράδειγμα το F-35 για να δεις τι σημαίνει λανθασμένη σχεδίαση γιατί έλειπε από μέσα ο ειδικός και οι ειδικοί. Έβαλαν το αεροσκάφος στην αεροσήραγγα ήταν ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα και προχώρησαν. Μετά όμως άλλα στοιχεία τους βγήκαν στην φόρα και άλλα είχαν δώσει στην δημοσιότητα από της επιδόσεις του αεροσκάφους και άλλα κατώτερα έδωσαν μετά.
  Γιατί; Γιατί δεν είχαν δοκιμάσει το πρωτότυπο αεροσκάφος σωστά δηλαδή με παρουσία ηλεκτρομαγνητικού σε όλο το φάσμα των συχνοτήτων και όχι μόνο των ραντάρ! Αυτό που κάνουν τώρα και που το κατάλαβαν μετά από τόσα χρόνια ενώ εγώ το έχω γράψει από ατό 2008!
  Γιατί έγινε αυτό; Γιατί δεν ήξεραν τα προβλήματα από την ηλεκτρομαγνητική βαφή του αεροσκάφους!
  Σαν ηλεκτρονικός που έχει ασχοληθεί με τα ραντάρ και με τρόπους μείωσης του ίχνους κλπ τα γνώριζα όχι όμως και οι αεροναυπηγοί ή ο υπολογιστής που σχεδίασε το αεροσκάφος.
  Νομίζω ότι σου απάντησα στο πως δεν μπορεί να με πάρει καμία εταιρεία στα σοβαρά !
  Στο εξωτερικό δίνουν ευκαιρίες σε ανθρώπους εδώ καμία, για να μην σου αναφέρω δεκάδες περιπτώσεις ανθρώπων που τους κυνήγησαν εδώ στην Ελλάδα.

  Απάντηση
  • Mich

   «κάνω αναλύσεις προφητειών εν σχέση με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα»…..
   Ελπίζω να αστειεύεσαι!!

   Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Κύριε Δικαίε,από ότι μπορώ να καταλάβω έχετε κάποιο πτυχίο/δίπλωμα ηλεκτρονικού .Δεν διαθέτετε κάποιο άλλο τίτλο σπουδών που να μπορεί να υποστηρίξει τις μελέτες σας,πχ πτυχίο στο βιομηχανικό σχέδιο,ναυπηγική,αεροναυπηγική κτλ γι’αυτό το λόγο και καμία σας μελέτη δεν μπορεί να γίνει δεκτή από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό κατασκευαστικό φορέα.Το να λέμε ότι ασχολείστε με τη σχεδίαση οπλικών συστημάτων επί σειρά ετών δεν λέει τίποτα,είστε σχεδιαστής κατά δήλωση.Εσείς δεν έχετε τους κατάλληλους ακαδημαικούς τίτλους,δεν είναι το κράτος που φταίει για το ότι δεν κάνει δεκτές τις μελέτες σας.Αν πάλι πιστεύετε ότι το κράτος σας αδικεί και ότι η πατρίδα τρώει τα παιδιά της τότε θα ήταν ίσως καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο κατασκευαστή οπλικών συστημάτων του εξωτερικού.Από την άλλη ίσως θα ήταν καλύτερα να στραφείτε στη συγγραφή βιβλίων έχετε και το ταλέντο και δεν χρειάζεται και να έχετε και τον ανάλογο τίτλο σπουδών.Όσο για το πώς γίνονται οι σχεδιασμοί των οπλικών συστημάτων και το λόγο που πολλές φορές αποτυγχάνουν θα σας πρότεινα να παρακολουθήσετε την ταινία Pentahon wars με θέμα το M2/3 Bradley.

   Απάντηση
 11. nkary

  Στο ελλαδιστάν του ωχ ρε αδερφέ και του δε βαριέσαι, ο καθένας είναι ότι δηλώσει. Ένας από τους λόγους που ακόμα δεν πιάσαμε πάτο.
  Παρακολουθώ το blog εδώ και καιρό και μου προκαλεί λύπη να διαβάζω τέτοιες αρλούμπες. Θα πρότεινα το όνομα του συντάκτη να μπαίνει πάνω πάνω στο κάθε άρθρο ώστε να μην χάνουμε το χρόνο μας διαβάζοντας χαζομάρες.
  Άντε και καλή χρονιά να έχουμε.

  Απάντηση
 12. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  http://www.nkary.gr/ Καλή η σελίδα σου μπήκα και την είδα αλλά δυστυχώς μας λες ουτοπικά πράγματα όταν γράφεις ότι ο καθένας είναι ότι δηλώσει!
  Δεν δηλώνω τίποτα αγωνίζομαι για τα νέα παιδιά και παλεύω αυτά λέω αν διάβασες ότι γράφω.
  Θα διαβάσεις πολλά κείμενα μου γιατί έχω γράψει εκατοντάδες αλλά δεν έχω καταλάβει την ουσία του προβλήματος;
  Ναι γιατί όλους τους ανθρώπους με υψηλό δείκτη νοημοσύνης δεν τους καταλαβαίνει κανείς και δεν τους αγαπά κανείς ίσως αυτό να είναι τελικά και το πρόβλημα!
  Αν δεν σου αρέσει το κείμενο που διάβασες ίσως σου αρέσει ένα δικό μου θεατρικό μου σενάριο.
  http://www.2shared.com/document/4dc78wuU/8eatriko_mikrou_iroa.html

  Απάντηση
 13. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Mich
  «κάνω αναλύσεις προφητειών εν σχέση με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα»…..
  Ελπίζω να αστειεύεσαι!!
  Σου φαίνομαι για άνθρωπος που αστειεύεται;
  Πραγματικά απορώ πως με θυμηθήκατε μετά από τόσο καιρό και αφού έχετε διαβάσει παραπάνω από 20 δικά μου κείμενα εδώ μέσα χωρίς να αντιδράσετε!
  Το γιατί αντιδράτε έτσι και με αυτόν τον τρόπο σε ένα κείμενο δικό μου που δεν παρουσιάζει μια δική μου μελέτη αλλά ασχολείται με ένα ξένο οπλικό σύστημα είναι πραγματικά οξύμωρο!
  Γιατί αυτή η αντίδραση και γιατί τώρα;
  Κάνετε σαν κάποιος να σας έβαλε να το κάνετε αυτό ή ότι έχετε κάτι μαζί μου!
  Ελπίζω να είναι άξιος ο μισθός σας!
  ΥΣ τώρα αν εσείς νομίζετε πως θα τα παρατήσω σίγουρα έχετε αυταπάτες. Λυπάμαι τον αγαπητό Δούκα για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά αν πραγματικά θέλετε να κάνετε πραγματικά σχόλια να τα κάνετε στην επόμενη μελέτη που θα σας βάλω και όχι να λέτε άσχετα πράγματα.

  Απάντηση
  • Mich

   Αγαπητέ ΜΙΚΡΕ ΗΡΩΑ,
   Δεν συνηθίζω να εμπλέκομαι σε αντιπαραθέσεις μέσω blog, αλλά επειδή ο τόνος της δικής σας απάντησης είναι δυσανάλογα οξύς οφείλω μια ανταπάντηση
   Επί της ουσίας, λοιπόν:

   «Σου φαίνομαι για άνθρωπος που αστειεύεται;»
   Δυσκολεύομαι να εκλάβω με άλλο τρόπο το «κάνω αναλύσεις προφητειών εν σχέση με τα γεωπολιτικά τεκταινόμενα», ως δημόσια διατυπούμενη ασχολία ενός ανθρώπου που κατά τα άλλα θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά! Αναλύσεις προφητειών μπορεί κανείς να κάνει στο πλαίσιο θεολογικής μελέτης, όχι ως εργαλείο ερμηνείας των γεωπολιτικών τεκταινομένων. Ποια μπορεί να είναι η επιστημονική βάση μιας τέτοιας ανάλυσης;

   «Πραγματικά απορώ πως με θυμηθήκατε μετά από τόσο καιρό και αφού έχετε διαβάσει παραπάνω από 20 δικά μου κείμενα εδώ μέσα χωρίς να αντιδράσετε!»
   Η αλήθεια είναι ότι δεν είχα διαβάσει κανένα από τα προηγούμενα κείμενά σας, τουλάχιστον όχι περισσότερο από μια ματιά.Τα μόνα σχόλια που έχω κάνει αφορούσαν δύο κείμενα, αυτό για τα άρματα MERKAVA και το παρόν, για τον απλό λόγο ότι μόνο αυτά τα δύο διάβασα πλήρως. Η εντύπωση που αποκόμισα (προσωπική εκτίμηση και μόνο) είναι ότι θέλετε να πείτε πολλά, αλλά (επιτρέψτε μου την παράφραση) «η γλώττα προτρέχει του νοός»

   «Το γιατί αντιδράτε έτσι και με αυτόν τον τρόπο σε ένα κείμενο δικό μου που δεν παρουσιάζει μια δική μου μελέτη αλλά ασχολείται με ένα ξένο οπλικό σύστημα είναι πραγματικά οξύμωρο!»
   Αν προσέξατε, τα σχόλιά μου αφορούν αποκλειστικά το γλωσσικό και εκφραστικό κομμάτι των κειμένων σας και καθόλου το αντικείμενο της μελέτης, δικής σας ή άλλου ποσώς ενδιαφέρει. Η ουσία των σχολίων μου είναι ότι η έλλειψη εκφραστικής επάρκειας και τα ποικίλα και επαναλαμβανόμενα γλωσσικά λάθη αποδυναμώνουν τις θέσεις σας (ορθές ή λάθος δεν απασχολεί εδώ) και προδίδουν την γενικότερη επιστημονική σας επάρκεια.

   «ΥΣ τώρα αν εσείς νομίζετε πως θα τα παρατήσω σίγουρα έχετε αυταπάτες. Λυπάμαι τον αγαπητό Δούκα για όλα αυτά που συμβαίνουν, αλλά αν πραγματικά θέλετε να κάνετε πραγματικά σχόλια να τα κάνετε στην επόμενη μελέτη που θα σας βάλω και όχι να λέτε άσχετα πράγματα.»
   Δεν έχω την παραμικρή πρόθεση να κάνω κανέναν να τα παρατήσει… Η απόψεις σας είναι σεβαστές, όπως οφείλει να είναι και η κριτική επ’ αυτών!! Τα δε σχόλιά μου, αγαπητέ, είναι απολύτως πραγματικά, λυπάμαι αν δεν είστε σε θέση να το καταλάβετε…
   Αν, εν τέλει, νοιώθετε ότι «κάποιος … σας έβαλε να το κάνετε αυτό ή ότι έχετε κάτι μαζί μου!», οφείλω να το ομολογήσω πια: είμαι κατευθυνόμενος και αδρά πληρωμένος πολέμιός σας!! Τι άλλο να πω…

   Απάντηση
 14. Λάμπρος

  Καλησπέρα και Χρόνια Πολλά σε όλους,
  Όποιος έχει πανεπιστημιακό τίτλο ναυπηγού με ειδίκευση στα πολεμικά σκάφη και συστήματα ας το πει. Ερήμην κάποιας τέτοιας παρουσίας, που θα τη σεβόμουν ιδιαίτερα, νομίζω ότι όλοι έχουν το δικαίωμα της άποψής τους. Σέβομαι απεριόριστα όλους τους κατά καιρό αρθρογραφούντες της εδώ γειτονιάς και τους σχολιαστές και πραγματικά δεν σταματάω να διαβάζω ξανά και ξανά ότι ανεβαίνει…Νομίζω ότι πιό πολύ ενόχλησε το ύφος του κ.Δίκαιου παρά αυτά που γράφει. Μπορεί να έχω και λάθος. Ας μη βιαστούμε να κρίνουμε όλοι κάποιον από την ετικέτα του. Άλλωστε όλοι με λιγότερο ή περισσότερο πάθος θα θέλαμε ένα ισχυρό ναυτικό, ικανό να τα βάλει όχι μόνο με τους γείτονες αλλά και με εξωγήινους αν χρειαστεί…

  Απάντηση
 15. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  SKYHOOK47
  Θα διαφωνήσω μαζί σου γιατί; Μα γιατί ούτε μια μελέτη για θέμα της ειδικότητας μου δεν τους άρεσε πχ. αντιστέλθ ραντάρ, μετατροπή παλιών ραντάρ με χαμηλό κόστος για να βλέπουν αεροσκάφη με χαμηλό ίχνος, ραντάρ μπάντας L στα ακροπτερύγια των F-16 με λίγο μεγαλύτερο μέγεθος από πυραύλους ASRAAM, παρεμβολείς UAV, λύσεις αντιμετώπισης του F-35 κλπ.
  Αν αυτά δεν σε ικανοποιούν υπήρχαν και μελέτες με φτηνά οπλικά συστήματα πχ αντιαρματικές νάρκες, όπλο πεζικού με την βομβίδα υψηλής ταχύτητας που κατασκευάζουν τα ΕΑΣ και σε ΑΤ ρόλο κλπ.
  Όσο γιατί αποτυγχάνουν οι σχεδιάσεις των οπλικών συστημάτων το ανέφερα και ποιο πάνω στο F-35 γιατί λείπει ο ιθύνων νους ο ειδικός συντονιστής δηλαδή και γιατί στον σχεδιασμό πρέπει η σχεδιαστική ομάδα να έχει όλες της ειδικότητες ακόμα και από αυτές που δεν έχουν άμεση σχέση.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Το γεγονός βέβαια ότι το κράτος δεν έχει την πολυτέλεια να διαθέτει τα μαχητικά του στον οποιοδήποτε ιδιώτη για να πειραματιστεί επάνω τους δεν σας περνάει από το μυαλό;Και τί θα γίνει σε περίπτωση που πάθει κάποια βλάβη ή καταστραφεί;Θα καλύψετε εσείς αυτό το κόστος;;;Και τι γνώμη πιστεύεται ότι θα έχει η εταιρία κατασκευής του μαχητικού στο οποίο θα κάνετε τα πειράματά σας;Πιστεύετε ότι θα δώσει την άδεια να προβείτε σε οποιαδήποτε μετατροπή;Τα πράγματα κύριε Γιώργο δεν είναι τόσο απλά όσο νομίζετε.Μην ψάχνετε εχθρούς παντού,ούτε όσοι σας σχολιάζουν αρνητικά είναι πληρωμένοι από κάποιο σκοτεινό κέντρο εξουσίας.Εγώ προσωπικά τώρα σας μαθαίνω και γι αυτό και εκφράζω αυτές τις απορίες-προβληματισμούς.Φυσικά και είστε ελεύθερος να ανεβάζετε το οτιδήποτε στο διαδίκτυο.Το να παρουσιάζετε όμως τον εαυτό σας ως αυθεντία επί παντός επιστητού και ως περιφρονημένη διάνοια είναι λίγο εγωιστικό δεν νομίζετε;;;Κάπου αλλού διάβασα επίσης σε άλλο πόνημά σας ότι δεν τα γράφατε εσείς αυτά που γράφετε αλλά η Χάρις του Θεού!!!Ή εσείς τα έχετε κάπως μπερδεμένα στο μυαλό σας τα πράγματα ή εγώ αδυνατώ να κατανοήσω το μέγεθος της διάνοιάς σας…Σε κάθε περίπτωση πάντως δείτε το Pendagon wars και ίσως καταλάβετε τί εννοώ…

   Απάντηση
  • Ευστάθιος Παλαιολόγος

   Νομίζω αυτό που αναφέρεις εσύ ως «μελέτη» οι περισσότεροι από εμάς εδώ θα το περιγράφαμε ως «ιδέα», έστω «άποψ绨, που ακόμα κι αν είναι τεκμηριωμένη απέχει μακράν από το να αποτελεί μελέτη. Αυτά που αναφέρεις πιο πάνω είναι πρακτικώς αδύνατο να αποτελέσουν αντικείμενο μελέτης από ένα άτομο, το οποίο μάλιστα δεν είναι μέσα στον σχετικό χώρο ώστε να γνωρίζει στοιχεία πολλά απο τα οποία μάλιστα αποτελούν κρατικά και βιομηχανικά απόρρητα.
   Αν είσαι, ήσουν, σε θέση να γνωρίζεις π.χ. ακριβή στοιχεία για το ηλεκτρομαγνητικό ίχνος του F-35 και την συμπεριφορά του στις διάφορες μπάντες, όχι στο επίπεδο άποψης αλλά στο επίπεδο τεκμηριομένης μελέτης, μάλλον θα ήσουν ήδη αντικείμενο εκμετάλλευσης ξένων βιομηχανιών ή κυβερνητικών υπηρεσιών ή… νεκρός… 🙂

   Απάντηση
   • Ευστάθιος Παλαιολόγος

    Υποψιν, για να μην παρεξηγηθώ, δεν εννοώ ότι η κατάθεση ιδεών είναι αθέμιτη.

 16. ΜΙΚΡΟΣ ΗΡΩΑΣ

  Ευστάθιος Παλαιολόγος Για τα προβλήματα του F-35 έχω αναφερθεί πολλάκις από το 2007 τα λέω πριν βγάλουν έστω και το παραμικρό οι Αυστραλοί.
  Όσο και να σου φαίνεται παράξενο ξέρω τα προβλήματα του αεροσκάφους που τα αντιμετωπίζει λόγο της ειδικής μπογιάς (που δεν είναι μπογιά όπως καταλαβαίνουμε αλλά κάτι το πολύπλοκο) για την μείωση του ηλεκτρομαγνητικού ίχνους. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει κάθε ένα αεροσκάφος με την ίδια χρήση των υλικών δεν είναι θέμα αεροδυναμικής σχεδίασης.
  SKYHOOK47 έγραψα πως με την χάρη του Θεού και με προσευχή και νηστεία βρήκα της λύσεις για να προχωρήσω παρακάτω θα διαβάσεις την επόμενη γεωπολιτική ανάλυση για να το καταλάβεις.
  Δεν κάνω τον έξυπνο αρκεί να το καταλάβεις αυτό και την ταινία την έχω δει.
  Λυπάμαι αλλά έτσι στην Αμερική προχώρησαν σε φτηνότερους πυραύλους και μάλιστα με δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης. Αν δεν το κατάλαβες αυτό ισχύει για τα πάντα ακόμα και για οπλικά συστήματα, για το κόστος εννοώ. Το κατεστημένο τα βγάζει πανάκριβα για να κονομάνε όλοι. Βλέπε κόστος πολέμου στην Συρία που τα αναφέρουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι που απορούν πως γίνετε να στοιχίζει τόσα φτηνά στους Ρώσους.
  Όσο για της μετατροπές πρότεινα λύσεις για την αντιμετώπιση του F-35 με τρομερά χαμηλό κόστος αλλά σταμάτησα όταν διαπίστωσα τα προβλήματα του αεροσκάφους, αφήνοντας πολλές μελέτες- εργασίες στην μέση ή βρήκα άλλες λύσεις φτηνές χωρίς κόστος εξέλιξης έτοιμα συστήματα πχ ναυτικά ραντάρ μπάντας L μεγάλης εμβέλειας για να μπουν στον πίσω ιστό των πολεμικών μας πλοίων σαν δεύτερα ραντάρ που πιάνουν το αεροσκάφος.

  Απάντηση
 17. ΔΙΚΑΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

  Mich τα σχόλια μου δεν αφορούσαν εσένα εκτός από το πρώτο σκέλος.
  Δεν έχω τίποτα με κανέναν αλλά κάποιοι έχουν μαζί μου ελπίζω να το καταλαβαίνεις αυτό, ας μην το συνεχίζουμε γιατί η αντιπαράθεση δεν βοηθάει σε τίποτα.

  Απάντηση
  • SKYHOOK47

   Δεν έχουμε τίποτα εναντίον σας κύριε Γιώργο,απλά εσείς θα πρέπει να μάθετε να δέχεστε και τον όποιο αντίλογο γι αυτά που δημοσιεύετε στο διαδίκτυο.Μόνο μέσα από τον κόσμιο διάλογο μπορούμε να προοδεύουμε.(Αυτό τουλάχιστον πιστεύω εγώ).

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: