Φωτογραφία που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρουσιάζει ένα τουρκικό μηχάνημα εκκαθάρισης ναρκοπεδίου να κατευθύνεται προς τα σύνορα. (Facebook/Daret Ezza News)

Την Δευτέρα, η υποστηριζόμενη από την Τουρκία, “Μεραρχία του Σουλτάνου Μουράτ” προειδοποίησε τους κατοίκους, στη ζώνη που είναι υπό τη κατοχή του Ντάες κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία ,να εγκαταλείψουν την περιοχή.

Η Τουρκία ξεκίνησε την άρση των ναρκών που θάφτηκαν από το Ντάες κατά μήκος λωρίδας γης κοντά σε συνοριακή πόλη της Συρίας, ακριβώς μία μέρα μετά την ανακήρυξη της περιοχής από ομάδα τρομοκρατών που υποστηρίζεται από την Τουρκία, ως “στρατιωτική ζώνη,” η οποία προειδοποιούσε τους πολίτες να την εγκαταλείψουν.

Ένα μηχάνημα άρσης ναρκών αφίχθηκε την Τρίτη το πρωί στην περιοχή Καρκαμίς της επαρχίας Γκαζιαντέπ στη νότια Τουρκία για να άρει τις χερσαίες νάρκες που θάφτηκαν από το Ντάες κατά μήκος των συριοτουρκικών συνόρων κοντά στην Ζαραουμπουλουσα, σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Τουρκίας Anadolu News Agency.

Πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ότι τουρκικές δυνάμεις έχουν λάβει “ευρείας κλίμακας μέτρα ασφαλείας στην περιοχή  για να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση.»
Ασθενοφόρα και πληρώματα υγειονομικού έχουν επίσης αποσταλεί στη συνοριακή περιοχή για την περίπτωση οποιουδήποτε τραυματισμού που ίσως να προκύψει κατά την διαδικασία της αποναρκοθέτησης.

Οι μαχητές του Ντάες που είχαν ως βάση την Ζαραουμπουλουσα σύμφωνα με πληροφορίες επαύξησαν τα αμυντικά μέτρα μετά από πληροφορίες ότι η Τουρκία κινούταν προς τα εκεί για τη δημιουργία μιας “ζώνης ασφαλείας” που θα εκτείνεται από τη συνοριακή πόλη έως την Αζάζ, μια περιοχή που ελέγχεται από την τζιχαντιστική ομάδα.

Ο ακτιβιστής Σαζζα Κχαλιλ, που ζει στην κατεχόμενη από το Νταες περιοχή, δήλωσε στο δίκτυο Αλ Σουρία την 16η Ιουλίου ότι η οργάνωση είχε σκάψει τούνελ περιμετρικά της Ζαραουμπουλουσα κατά μήκος των τουρκικών συνόρων αλλά και εντός της πόλης.

Μέλη του Ντάες έστρωσαν επίσης νάρκες κατά μήκος της συνοριογραμμής, προκαλώντας το θάνατο αρκετών πολιτών που προσπαθούσαν να περάσουν στην τουρκική επικράτεια παρανόμως, πρόσθεσε ο Κχαλιλ.

Η Άγκυρα εχει επανειλημμένως επαναλάβει την επιθυμία της να δημιουργήσει μιας μορφής ελεύθερη συνοριακή ζώνη από το Νταες στο βόρειο Χαλέπι, με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak να δημοσιεύει την 11 Ιανουαρίου ότι ομάδες επαναστατών εργάζονται στην επίτευξη του σκοπού.

Η εφημερίδα -η οποία είναι κοντά στο κυβερνών κόμμα της χώρας “Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης” (AKP)- επικαλέστηκε έναν διοικητή των επαναστατών να αναφέρει ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης σκοπεύουν να ασφαλίσουν την επιθυμητή ζώνη ασφαλείας της Άγκυρας που θα επεκτείνεται από την Αζαζ έως την Ζαραουμπουλουσα, η οποία θα αποτρέψει τις κουρδικές Δυνάμεις Προστασίας του Λαού (YPG) από την περαιτέρω επέκταση τους κατά μήκος των τουρκικών συνόρων.

Απόδοση/Μετάφραση απο το now.mmedia.me για την Προέλαση.

One Response

  1. krunar

    «οι μαχητές της Μεραρχία του Σουλτάνου Μουράτ έχουν ως βάση την Ζαραουμπουλουσα»
    μας τρολάρουν εξ ανατολών μου φαίνεται

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: