Στιγμιότυπο από εκπαιδευτική αποβατική επιχείρηση των γερμανών πεζοναυτών.

Έχει πεζοναύτες η Γερμανία;

Ασφαλώς κι έχει, όπως κάθε χώρα που βρέχεται από θάλασσα.

Προερχόμενοι από το Seebataillon-«το τάγμα της θάλασσας» ή θαλάσσιο τάγμα του πρωσσικού στρατού, που οργανώθηκε το 1852 και ανέλαβε καθήκοντα προστασία της παράκτιας ζώνης, κρίσιμων εγκαταστάσεων και ναυτικών αγημάτων για την εμπέδωση της πειθαρχίας εν πλω και μικρές αποβάσεις, οι πεζοναύτες του πρωσσικού και μετέπειτα γερμανικού ναυτικού έλαβαν διάφορα ονόματα και καθήκοντα μέχρι την αναδιοργάνωση του 1956 στο Bundesmarine, το Ομοσπονδιακό Ναυτικό της Δυτικής Γερμανίας.

Από το 1958 μέχρι το 1993, αποστολή των πεζοναυτών ήταν να ενισχύσουν την συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ στην παράκτια περιοχή της Βαλτικής, προστατεύοντας τα λιμάνια και τις ακτές της Δ. Γερμανίας και ενισχύοντας τα νησιά μεταξύ Δανίας και Ολλανδίας.

Οργανώθηκαν σε ένα απόσπασμα αποβατικών σκαφών με δύο μοίρες αποβατικών, δύο τάγματα αμφιβίων μεταφορών και ενισχύσεων, το θαλάσσιο τάγμα, λόχο οργάνωσης ακτών και λόχο βατραχανθρώπων.

Η αποστολή των Γερμανών πεζοναυτών και του στολίσκου αποβάσεων ήταν υποστηρικτική και δευτερεύουσα. Μεταξύ 1968 και 1973 έγινε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πιο επιθετικό προσανατολισμό, εξοπλιζόμενοι με αμερικανικά αποβατικά LCM (όπως τα «Ρουσσέν» και «Οινούσαι» του ΠΝ) και ενισχυόμενοι κατά περίπτωση με τμήματα του στρατού και αμφιβίων σκαπανέων.

Όμως, μια έρευνα στις αρχές του ’70 για τις πιθανότητες επιβίωσης έναντι βαρέων σοβιετικών μονάδων κατέληξε ότι οι πεζοναύτες δεν θα είχαν καμία ελπίδα και η διοίκηση αμφιβίων επέστρεψε στα παλιά της καθήκοντα.

Προς τα τελευταία χρόνια επιδιώχθηκε μεγαλύτερη συνεργασία με τις διοικήσεις ναρκοπολέμου του γερμανικού ναυτικού με τα αποβατικά Type-520/Barbe Class να αναλαμβάνουν και καθήκοντα ναρκοθετησης ενώ οι βατραχάνθρωποι του ναυτικού συνεργάστηκαν με τη διοίκηση υποβρυχίων για αφανείς ναρκοθετήσεις περασμάτων. Το 1993 το θαλάσσιο τάγμα διαλύθηκε ως μη αναγκαίο στην περίοδο της μετα-ψυχροπολεμικής ειρήνης.

Το 2014, το θαλάσσιο τάγμα συγκροτήθηκε εκ νέου ως «Τάγμα Προστασία Ναυτικής Δύναμης» από υπάρχουσες μονάδες ασφαλείας πλοίων και εγκαταστάσεων (Marineschutzkräfte), αγήματα εφόδου και τον λόχο δυτών-ναρκαλιευτών.

 

Πηγές:
https://de.wikipedia.org/wiki/Amphibische_Gruppe
https://de.wikipedia.org/wiki/Seebataillon
http://www.multi-board.com/board/index.php/Thread/70202-Marine-Bilder-Fotos-Serie-eines-Man%C3%B6vers-bei-Ebay/?pageNo=1

6 Σχόλια

 1. manolis

  «Το 1993 το θαλάσσιο τάγμα διαλύθηκε ως μη αναγκαίο στην περίοδο της μετα-ψυχροπολεμικής ειρήνης » και τα αποβατικά Type-520/Barbe Class τα πηραμε εμεις.

  Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Το «Οινούσσαι» L-104,δέν ήταν LCM;αλλά LST κλάσσεως Terrebone Parish,με πλήρες εκτόπισμα 5.800 τόννων,το μεγαλύτερο (μαζί με το «Κώς» L116) αποβατικό σκάφος του Π.Ν μέχρι σήμερα.

  Απάντηση
  • eav2

   Δύσκολο να μην κακοπατήσεις…

   Έγραψα τα ονόματα των Ο/Γ από μνήμης για να γίνει και μια σύνδεση με το ελληνικό ΠΝ και στις μέρες μου ακόμα υπηρετούσαν δύο μόλις από τα 6 LSM-1 Ο/Γ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΤΟΥΡΝΑΣ,ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ,ΜΕΡΛΙΝ,ΡΟΥΣΣΕΝ και ΔΑΝΙΟΛΟΣ. Παραλήφθηκαν το 1958 και το τελευταίο (Υποπλοίαρχος Ρουσσέν) παροπλίστηκε το 2001.

   Κάποια από τα γερμανικά Type 520 υπηρετούν ακόμη με το ΠΝ.

   Ευχαριστώ και τους δύο για τις επισημάνσεις!

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Το «Οινούσσαι» ίσως έπεσε θύμα του «ταπεινού» του ονόματος. 😀
    Πάντως,το 1976 είχα δεί στην Θεσσαλονίκη ένα μικρό οχηματαγωγό που έμοιαζε πολύ με «520»,και κατά πάσα πιθανότητα είχε έλθει με την «Ναυκρατούσα».

   • eav2

    Μάλλον εννοείς τη σειρά LCU που μεταφέρονταν από το Ναυκρατούσα ή έκαναν ελαφρές μεταφορές. Στο ΠΝ έλαβαν ονόματα και αποτέλεσαν αυτόνομα σκάφη. 8 τον αριθμό, εδώ το (L-152) «Σκιάθος» (τ. USS LCU 827). Ήταν ουσιαστικά της ίδιας κατηγορίας με τα γερμανικά Type 520 (τα τελευταία ήταν κάπως πιο στενόμακρα και κατάτι πιο γρήγορα) αλλά προγενέστερα (ναυπήγηση το 1944-45 έναντι 1965-66.

   • ΑΧΕΡΩΝ

    Για κάποιον λόγο δέν μπορώ να το ταυτοποιήσω μετα βεβαιότητος με το LCU/LCT,ἄν και αυτό είναι το πιθανώτερο.
    Μου φάνηκε τότε ότι ήταν πιό μικρό,ἡ γέφυρα ήταν πιό μπροστά,και θυμάμαι ότι υπήρχε ένα Έρλικον μπροστά από την γέφυρα,και ένα πίσω απ᾿αυτήν.
    Αλλά δέν το περιεργάστηκα περισσότερο,γιατί ἡ προσοχή ήταν στραμμένη στο «Αιγαίον»,και τα Α/Τ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: