Απονήωση ελικοπτέρου S70B6 από τη Φρεγάτα Ναυαρίνον ΙΙΙ (F-461). (Φωτογραφία αρχείου ΓΕΝ)

Σε στενή παρακολούθηση από τον Ελληνικό Στόλο. Στην φωτογραφία απονήωση ελικοπτέρου S70B6 από τη Φρεγάτα Ναυαρίνον ΙΙΙ (F-461). (Φωτογραφία αρχείου ΓΕΝ)

Με 37 μονάδες του τουρκικού Στόλου αναπτυγμένες από το πρωί στα διεθνή ύδατα πέριξ της Λέσβου και της Χίου επιχειρεί η Άγκυρα να περάσει το δικό της «μήνυμα» στο Αιγαίο, υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ελληνικού Στόλου, που και αυτός έχει αναπτυχθεί σε κομβικά σημεία, ελέγχοντας τη διεξαγωγή της πρώτης ημέρας της ασκήσεως «Μπεγίζ Φερτίνα 2016».

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία έχει βγάλει στο Αιγαίο 12 φρεγάτες, 5 κορβέτες, 12 πυραυλακάτους και 8 υποβρύχια, ενώ η Ελλάδα, εκτός των πλοίων που επιχειρούν μονίμως με βάση τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, έχει αναπτύξει επίσης το «σκοπούν» πλοίο ετοιμότητος του Στόλου και άλλα 4 σκάφη διαφόρων τύπων.

Για τη διεξαγωγή της προαναφερθείσας ασκήσεως, η Άγκυρα είχε εκδώσει επτά ΝΟΤΑΜ και NAVTEX με τις οποίες «περικύκλωνε» και ουσιαστικώς «απέκοπτε» την επικοινωνία ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδος, ενώ προκαλούσε και πλήθος προβλημάτων για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και αεροπλοΐας στην περιοχή. Από την πλευρά της η Αθήνα, που με βάσει τα διεθνή ισχύοντα είναι η μόνη αρμόδια για τον έλεγχο του FIR Αθηνών δεν έκανε δεκτές τις τρεις από αυτές τις περιοχές, ακυρώνοντας τις τουρκικές NOTAM, και εγκρίνοντας τη διεξαγωγή της αεροναυτικής ασκήσεως των Τούρκων, όπως έχει δικαίωμα η Άγκυρα στα διεθνή ύδατα, στις υπόλοιπες τέσσερις περιοχές.

Λ.Σ.Μ.

Πηγή: parapolitika.gr

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: