Η Ρωσική KAMAZ (θυγατρική του κρατικού ομίλου Rostec) δοκιμάζει νέα οχήματα “ανθεκτικά σε νάρκες, προστατευόμενα από ενέδρες” (MRAP) για τις Αερομεταφερόμενες Δυνάμεις (Ρωσικό ακρωνύμιο: VDV, Βοζντουσνο-Ντεσάντνιε Βοισκα), σύμφωνα με πηγή προερχόμενη από την τοπική αμυντική βιομηχανία.

«Επι του παρόντος το Εργοστάσιο Ειδικών Οχημάτων (μια θυγατρική της KAMAZ) πραγματοποιεί δοκιμές του νεότερου 4X4 τροχοφόρου οχήματος MRAP KAMAZ-53949/K4386 για τα στρατεύματα των VDV. Οι δοκιμές του οχήματος θα έχουν ολοκληρωθεί έως τα τέλη του έτους. Υποθέτουμε ότι η υπηρεσία θα θέσει τα οχήματα σε υπηρεσία από τις αρχές του 2017», ανέφερε η πηγή.

Πρόσθεσε ότι το όχημα προορίζεται για τις Ειδικές Δυνάμεις των VDV. “Το 4Χ4 τροχοφόρο όχημα έχει βάρος μάχης 14 τόνων (συμπεριλαμβανομένου ωφέλιμου φορτίου 3 τόνων), επιχειρησιακή αυτονομία 1200 χιλιομέτρων και μέγιστη ταχύτητα επι ασφαλτοστρωμένου δρομολογίου 105 χιλιόμετρα ανά ώρα (χλμ/ωρα). Διαθέτει έναν πολλαπλού καυσίμου πετρελαιοκινητήρα (350 ίππους) συζευγμένο με μια αυτόματη μετάδοση που αναπτύσσεται από την ρωσική αμυντική βιομηχανία. Η βασική έκδοση του KAMAZ-53949/K4386 δεν είναι εξοπλισμένη με όπλα. Ωστόσο, το όχημα MRAP μπορεί να οπλιστεί με διάφορους τηλεχειριζόμενους οπλικούς σταθμούς (RCWS), για παράδειγμα, τον 6S21 που αναπτύσσεται από το επιστημονικό ερευνητικό ινστιτούτο Μπουρεβεστνικ (μια θυγατρική της επιστημονικής ερευνητικής βιομηχανίας Ουραλβαγκονζαβόντ/UVZ) ή τον MBDU που αναπτύσσεται από τον Όμιλο Καλάσνικοφ (μια θυγατρική του κρατικού ομίλου Rostec). Το όχημα πρόκειται να δεχθεί ακόμα και ένα αυτόματο πυροβόλο των 30mm.» είπε η πηγή.

Πρόσθεσε επίσης ότι το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του οχήματος MRAP για τα στρατεύματα των VDV άρχισε στα μέσα στου 2016. «Ο διοικητής του όπλου των VDV, Υποστράτηγος Βλαντιμίρ Σαμάνοφ είδε το Νοέμβριο 2013 το πρόπλασμα του οχήματος και το εκτίμησε ιδιαιτέρως. Τον Μάιου του 2016, ο στρατηγός είπε ότι τα στρατεύματα θα παραλάβουν στο εγγύς μέλλον τα οχήματα K4386 για να πραγματοποιήσουν αναγνωριστικές και ειδικές αποστολές. Οι επιχειρησιακές δοκιμές του οχήματος έχουν προγραμματιστεί για τα τέλη του 2016. Το όπλο των VDV προγραμματίζει να προμηθευτεί περίπου 20-30 τεθωρακισμένα όχημα για το πρώτο στάδιο του προγράμματος,» επεσήμανε η πηγή.

Russia_MRAP1

Το όχημα MRAP KAMAZ-53949/K4386 διαθέτει θωράκιση επιπέδου 3 (K) της STANAG 4569 (ολόπλευρη προστασία κατά διατρητικών βολίδων σκληρού χάλυβα/κράματος βολφραμίου των 7,62mm σε απόσταση 30 μέτρων). Το όχημα αντέξει την έκρηξη αντιαρματικής νάρκης 8 κιλών κάτω από την κοιλιά ή οποιοδήποτε τροχό [Επίπεδο 3 (M) της STANAG 4569]. Είναι εξοπλισμένα με λαστιχένιους τροχούς τύπου run-flat 14.00 Ρ20. Το διαμέρισμα ισχύος του οχήματος είναι ενισχυμένο με επιπρόσθετες πλάκες κεραμικής θωράκισης. Το  KAMAZ-53949/K4386 μπορεί να οπλιστεί με ένα τηλεχειριζόμενο βαρύ πολυβόλο KPVT των 14,5 mm για να ενισχυθούν οι δυνατότητες προστασίας του οχήματος. Το όχημα έχει επιβατική ικανότητα έξι έως οχτώ επιβιβασμένων στρατιωτών. Το όχημα επίδειξης κινούταν με έναν πετρελαιοκινητήρα πολλαπλού καυσίμου (350 ίππων) που αναπτύσσεται από την Cummins και κατασκευάζεται υπό αδεία από την KAMAZ. Υποτίθεται ότι θα αντικατασταθεί από ένα ρωσικής προέλευσης ανάλογο κινητήρα στο πλαίσιο του προγράμματος υποκατάστασης των εισαγωγών. Ο κινητήρας είναι συζευγμένος με μια αυτόματη μετάδοση. Το όχημα διαθέτει επίσης ανεξάρτητη υδροπνευματική ανάρτηση, αυτόματο σύστημα πλήρωσης πίεσης ελαστικών, μονάδα κλιματισμού και καθίσματα απορρόφησης έκρηξης (ABS). Τα ABS που είναι ενσωματωμένα με το όχημα MRAP KAMAZ-53949/K4386 αυξάνουν σημαντικά την επιβίωση των επιβιβασμένων στρατιωτών στο σύγχρονο πεδίο μάχης, πρόσθεσε η πηγή.

Νωρίτερα, η KAMAZ ανέπτυξε το βαρύ όχημα MRAP KAMAZ-63968 Ταιφουν (Typhoon K) το οποίο προορίζεται για τις Ρωσικές Χερσαίες και Ειδικές Δυνάμεις. Η πηγή επεσήμανε ότι το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη παραλάβει περίπου 70 θωρακισμένα οχήματα Ταιφουν-Κ. «Η KAMAZ σχεδιάζει να γίνει ένας από τους κύριους προμηθευτές των οχημάτων MRAP στις Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Υποθέτω ότι και τα δύο, KAMAZ-53949 και KAMAZ-63968, θα είναι σε υψηλή ζήτηση στην παγκόσμια αγορά όπλων», επεσήμανε.

Απόδοση/Μετάφραση από το TASS.ru για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: