Η τουρκική Αεροπορία (THK) προχώρησε στην αλλαγή του ονόματος της αεροπορικής βάσης στην Άγκυρα, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως αρχηγείο συντονισμού στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, αλλά και κρατητήριο για την ανώτατη ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Dogan.

Πρόκειται για την αεροπορική βάση «Akıncı» που είχε ιδρυθεί το 1960 για την άμυνα της πρωτεύουσας και είχε αλλάξει όνομα το 1995. Λεγόταν «Mürted», μια ονομασία που αφορούσε τη Μάχη της Άγκυρας το 1402 μεταξύ της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και της Αυτοκρατορίας του Ταμερλάνου.

Το 1402 ο Ταμερλάνος εισέβαλε στη Μικρά Ασία και πολέμησε κατά των Οθωμανών του σουλτάνου Βαγιαζίτ. Κάποιοι Τούρκοι και Τουρκομάνοι πήγαν με τον Ταμερλάνο, ήταν οι «Μουρτάτες» και έτσι έμειναν στην Ιστορία! Οι Οθωμανοί θεωρούσαν τον Ταμερλάνο Τούρκο!

Αφήνοντας τα ιστορικά στοιχεία, να επισημάνουμε ότι η Αεροπορία της Τουρκίας υποβάθμισε τη βάση, υποβιβάζοντάς της σε απλή διοίκηση με επικεφαλής Σμήναρχο, ενώ ήταν σχηματισμός επιπέδου Ταξιαρχίας. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα σταθμεύουν μαχητικά σε μόνιμη βάση, αλλά θα χρησιμοποιείται μόνο εάν παραστεί ανάγκη για μετασταθμεύσεις αεροσκαφών.

Οι τρεις μοίρες μαχητικών F-16 που στάθμευαν εκεί (141, 142 και 143) εστάλησαν στο Εσίσεχιν, στο Ικόνιο και τη Μυρσυφόν (Μαύρη Θάλασσα). Καταληκτικά, φαίνεται ότι η αρχική πρόθεση του υπουργού Άμυνας, Φιξρί Ισίκ, για μετατροπή της βάσης σε «πάρκο δημοκρατίας» δεν προχώρησε, αφού επικράτησαν οι αμυντικές ανάγκες.

Το τουρκικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο στην Άγκυρα (ASO) έχει προτείνει μέρος της βάσης να αξιοποιηθεί συνδεόμενο με την αεροπορική βιομηχανία της περιφέρειας και μέρος της να λειτουργήσει ως «πάρκο δημοκρατίας».

Πηγή: defence-point.gr

5 Σχόλια

 1. manolis

  Θα αναμενουμε και την χαρακτηριστικη «τιμωρια» οχηματων , κτισματων και διαδρομων αποπροσγειωσης της βασης , που χρησιμοποιθηκαν για σκοπους του πραξικοπηματος.

  Απάντηση
  • ΑΧΕΡΩΝ

   Μή γελάς,ίσως δέν είμαστε καλύτεροι.
   α) το 1935,μετά το κίνημα στον Στρυμώνα,τιμωρήθηκε ακόμη και ὁ ίππος του Μεράρχου,που τον φόρτωσαν με πέτρες και τον υποχρέωσαν να περάσει από δύσβατη διαδρομή (ήταν και ὁ παππούς μου εκεί,ὡς κινηματίας)
   β)το άρμα του Πολυτεχνείου της Αθήνας,(ΑΜΧ-30),και το άρμα του Πολυτεχνείου της Θεσσαλονίκης (Μ-48,λιγώτερο γνωστό) δέν τα έβγαζαν,σύμφωνα με ανεπίσημες μαρτυρίες,σε παρέλαση,μετά την μεταπολίτευση.

   Απάντηση
   • ΑΧΕΡΩΝ

    Μανώλη,ἄν προκύψει τίποτε οπερεττικό το 2016,θα διαπιστώσεις ότι όλα τριγύρω αλλάζουνε,και όλα τα ίδια μένουν,μάλλον στην περίπτωση της Ἑλλάδος που γνωρίζουμε,να περιμένεις ακόμη τραγελαφικώτερα «δρώμενα».
    Ὁ παππούς δέν έφαγε τιμωρία,αλλά τον Αύγουστο του 1939,όταν κόντεψε να γίνει σύρραξη στην ελληνοαλβανική μεθόριο με τους Ιταλούς,(μεγάλο θέμα προς διερεύνηση ἄν μας ευνοούσε να γίνει τότε το μπάμ),κλήθηκε υπό τα όπλα στον τομέα Πρεσπών.
    Ὁ πρώτος του γυιός,γεννήθηκε ακριβώς τις μέρες που ὁ παππούς ήταν προεπιστρατευμένος.
    Και το 1940,έλαβε φυλλάδιο ατομικής προσκλήσεως στις 14 Οκτωβρίου και ημέρα Δευτέρα,δύο ακριβώς εβδομάδες πρίν την έναρξη του πολέμου.
    Από τις διηγήσεις της γιαγιάς,ὁ παππούς μιλούσε για μία τοποθεσία στην Βόρειο Ήπειρο που ήταν γνωστή ὡς Τρία Αυγά.
    Την έκτη Απριλίου 1941 πάντως,βρισκόταν στην ἑλληνοβουλγαρική μεθόριο με την Ταξιαρχία Νέστου,και συνέχισε τον αγώνα στην Λήμνο,και κατόπιν διέφυγε στην Λέσβο με αρκετούς ακόμη ασυνθηκολόγητους της Ταξιαρχίας,πρίν τελικά επιστρέψει «οίκαδε»,όταν δέν υπήρχε τρόπος να συνεχίσει τον αγώνα.
    Είτε το καθεστώς τον είχε για αναλώσιμο,είτε τον θεωρούσε μάχιμο.
    Και προφανώς το δεύτερο,αφού ὁ παππούς ἠταν και από τους πρώτους που βγήκαν (και ξαναβγήκαν) στο βουνό,από το οποίο δυστυχώς,δέν επέστρεψε.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: