Φωτιά ξέσπασε στο οπίσθιο μέρος ενός F-35A της “Lockheed Martin” κατά τη διαδικασία εκκίνησης του κινητήρα την 23η Σεπτεμβρίου στην αεροπορική βάση “Mountain Home” στο Άινταχο υποχρεώνοντας τον πιλότο να εγκαταλείψει το αεροσκάφος, ανακοίνωσε η Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ).

Η φωτιά “κατασβέστηκε αμέσως”, αλλά η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ (USAF) δεν περιέγραψε την έκταση των ζημιών. Τέσσερις στρατιωτικοί -ο πιλότος και τρεις μηχανικοί- μεταφέρθηκαν για προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο όπου και αποχώρησαν.

Οι φωτιές έχουν καταστρέψει έως τώρα τουλάχιστον τρία αντίγραφα παραγωγής και δοκιμής του F-35, συμπεριλαμβανομένου του δοκιμαστικού αεροσκάφους AF-4 το 2011 και του αεροσκάφους παραγωγής AF-27 το 2014. Το AF-4 επέστρεψε στις πτήσεις μετά την πρόκληση της φωτιάς από μια δυσλειτουργία του ενσωματωμένου συστήματος ισχύος “Honeywell”. Το “AF-27” παραμένει σε μη πτητική κατάσταση λόγω της φωτιάς στον κινητήρα το 2014, η οποία προκλήθηκε από την τριβή των πτερωτών του ρότορα ενσωματωμένων πτερυγίων (IBR) πάνω σε μια λεία λωρίδα υλικού μέσα στο περίβλημα του ρότορα.

Το συμβάν της φωτιάς στο F-35A στην “Mountain Home” είναι υπό διερεύνηση, δήλωσε η πολεμική αεροπορία. Το κατεστραμμένο αεροσκάφος ήταν ένα από τα εφτά F-35A της 61ης Μοίρας της αεροπορικής βάσης “Luke” που αναπτύχθηκαν στην “Mountain Home” από 21-24 Σεπτεμβρίου. Ο σκοπός της ανάπτυξης τους ήταν η εκπαίδευση των εκπαιδευτών πιλότων στο πως να διδάσκουν τις τεχνικές εντοπισμού και προσβολής συστημάτων εκτόξευσης πυραύλων επιφανείας-αέρος (SAM). Η απομονωμένη βάση “Mountain Home” στο νοτιοδυτικό Άινταχο διαθέτει ενα μεγάλο πεδίο ασκήσεων με πολλαπλούς τύπους εκτοξευτών “SAM”.

Στις αρχές Αυγούστου, η USAF ανακήρυξε το F-35A ως επιχειρησιακά έτοιμο για την εκτέλεση περιορισμένου πακέτου αποστολών. Η ικανότητα πλήρους επιχειρησιακής ετοιμότητας έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί περίπου σε ένα έτος.

Stephen Trimble

Απόδοσή/Μετάφραση απο το Flightglobal.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: