Η φωτογραφία βρέθηκε πριν από ημέρες από το μπλόγκ “Tank and AFV news” σ’ ένα φόρουμ και όπως αναφέρει ο διαχειριστής του, ο οποίος διευκρινίζει ότι παρόλο που δεν θέλει να το παραδεχτεί, δεν γνωρίζει τι είναι αυτό.

Προφανώς είναι αμερικάνικής κατασκευής άρματα M60. Δεδομένου ότι υπάρχει μια σχισμή στη δεξιά πλευρά της επιπρόσθετης θωράκισης, ο διαχειριστής υποθέτει ότι είναι ένα M60A3 (το A3 είχε το τηλέμετρο λέιζερ στην δεξιά πλευρά του πύργου, όπου στο ίδιο σημείο οι προγενέστερες εκδόσεις είχαν δεξιά και αριστερά τις φούσκες για το αποστασιόμετρο σύμπτωσης).

Εκτός από αυτό, πρέπει ομολογήσουμε ότι και εμείς μαζί με τον διαχειριστή του “Tank and AFV news” δεν γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι αυτή η έκδοση.

Υπάρχει κάποιος που γνωρίζει την απάντηση;

usa_m-60

11 Σχόλια

  • Δούκας Γαϊτατζής

   Όντως, KonTim, μοιάζει με το Super Μ60, αλλά το κείμενο (που ακολουθεί μεταφρασμένο παρακάτω) στον σύνδεσμο που παρέθεσες κάνει λόγο για την παραγωγή μόνο ενός πρωτοτύπου άρματος, ενώ στην φωτογραφία βλέπουμε τουλάχιστον τρία και μάλιστα σε παρέλαση ή τουλάχιστον σε επίσημη επίδειξη του άρματος, άρα πρέπει το Super M60 να είχε προταθεί σε κάποια χώρα.

   «Το Super Μ60, επίσης γνωστό και ως “Super 60” ήταν ενα ολοκληρωμένο πακέτο αναβάθμισης για τα άρματα μάχης σειράς M60 Patton, που προσφέρθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Αν και αυτό το πακέτο αναβάθμισης προσέφερε στους χρήστες του M60 την ευκαιρία να αυξήσουν δραματικά την επιχειρησιακή ικανότητα του στόλου αρμάτων του, όμως ποτέ καμία χώρα δεν αγόρασε την αναβάθμιση και το πρόγραμμα σταμάτησε οριστικά με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

   Η αποτυχία του προγράμματος Super M60 πιθανόν να οφείλεται στην έλλειψη άμεσης ανάγκης για ένα τέτοιο όχημα. Οι οικονομικά εύρωστοι χρήστες M60 μπορούσαν να ανταποκριθούν οικονομικά στην προμήθεια νεότερων αρμάτων μάχης όπως το M1 Abrams και Leopard 2, και επέδειξαν μικρό ενδιαφέρον στην αναβάθμιση των παλαιότερων αρμάτων του οπλοστασίου τους. Αντιθέτως, οι χρήστες M60 μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών ήταν γενικά σε διαμάχη με τον ισάξιο οικονομικά αντίπαλο, ο οποίος δεν μπορούσε να αντέξει την οικονομική επιβάρυνση προμήθειας μιας τεθωρακισμένης απειλής που θα ήταν αποτέλεσμα μιας σημαντικής αναβάθμισης.

   Το Super M60 έχει μήκος 9,5 μέτρων, πλάτο 4,19 μ. και ύψος 2,92 μ. Ζυγίζει 56,3 τόνους και εχει πίεση επί του εδάφους 1 κιλό στο m2. Τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά είναι σχεδόν όπως όλων των υπόλοιπων m60. Το Super M60 διαθέτει 0,4 μ. εδαφική ανοχή, μπορεί να διέλθει υδάτινο κώλυμα βάθους 1,2 μ. Να αναρριχηθεί κάθετο εμπόδιο 0,9 μ. Και να διέλθει μετωπική κλίση 60% και πλευρική 30%.

   Η κίνηση γίνεται με έναν πετρελαιοκινητήρα CR-1790-1B της Teledyne Continental Motors των 1180 ίππων, συζευγμένο με το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων RK 304 4 σχέσεων εμπροσθοπορείας και 4 σχέσεων οπισθοπορείας. Η αναλογία ισχύος-βάρους του Super M60 είναι 21,53 ίππους ανά τόνο. Η ανάρτηση του Super M60 είναι ενισχυμένη επί των αντιστρεπτικών ράβδων του M60A3 Patton με υδροπνευματικούς αγκωνωτούς βραχίονες που εξομαλύνουν όχι μόνο την κίνηση αλλά επίσης επιτρέπουν τον καλό χειρισμό του M60 παρά την σημαντική αύξηση βάρους έναντι του αρχικού M60 Patton, το σύστημα κύλισης του Super M60 είναι ίδιο με αυτό του M60A3.

   Τα όπλα του Super M60 είναι παρόμοια με αυτά του M60A3 Patton, αλλα έχουν χρησιμοποιηθεί διαφορετικά μοντέλα. Ο κυρίως οπλισμός είναι ενα ραβδωτό πυροβόλο M68A1 των 105/L52 διαμετρημάτων, το ίδιο πυροβόλο που χρησιμοποιήθηκε στα M1 και IPM1 Abrams, και μια περαιτέρω εξέλιξη του M68 που χρησιμοποιήθηκε στα προηγούμενα M60. Ο κυρίως οπλισμός βάλλει βλήματα APFSDS, HEAT, HE, HESH, και WP και μεταφέρεται ένα σύνολο 63 βλημάτων. Το πολυβόλο M73 των 7,62mm που χρησιμοποιείται στο M60A3 αντικαταστάθηκε με το M240C των 7,62mm αν και μεταφέρεται ο ίδιος αριθμός φυσιγγίων. Το πολυβόλο M85 των 7,62mm του πυργίσκου φαίνεται οτι έχει αντικατασταθεί με το πολυβόλο M2HB των 12,7mm. Δεν είναι σαφές πόσα φυσίγγια των 12,7mm μεταφέρει κανονικά.

   Το πακέτο ηλεκτρονικών του Super M60 είναι σε μεγάλο βαθμό το ίδιο με εκείνα του M60A3 με τηλέμετρο λέιζερ An/VVG-2, σύστημα θερμικής εικόνας AN/VVS-2 και τον ψηφιακό βλητικό υπολογιστή M21.
   Αναμφισβήτητα, η πιο ορατή βελτίωση του Super M60 είναι στη θωράκιση του. Ένα στρώμα αρθρωτής θωράκισης διακένου έχει τοποθετηθεί γύρω από τον πύργο του M60, αλλάζοντας δραματικά την εμφάνιση του -τα M60 είναι γνωστά για τους στρογγυλεμένους πύργους τους αλλά το Super M60 έχει έναν γωνιακό πύργο. Ένα στρώμα θωράκισης ελάσματος χάλυβα καλύπτει το μετωπικό τόξο και πιθανόν τις πλευρές ή/και επίσης το πίσω μέρος.
   Ενα ζεύγος προστατευτικών καλυμμάτων (ποδιών) ερπύστριας έχει προστεθεί (ένα χαρακτηριστικό που σπανίως συναντάται σε M60), και επενδύσεις προστασίας από θραύσματα τοποθετήθηκαν στην βασική θωράκιση.

   Η κατάσβεση πυρκαγιάς παρέχεται από το αυτόματο σύστημα πυρόσβεσης των φιαλών Halon 1301.

   Η ΧΒΡΠ προστασία παρέχεται με το ίδιο σύστημα M13A1 που έχει και το M60A3.

   Το κόστος μονάδας του Super M60 είναι άγνωστο. Επίσης δεν υπάρχουν γνωστές εκδόσεις του εν λόγω άρματος.»

   Απόδοση/Μετάφραση από το military-today.com για την Προέλαση.

   Απάντηση
 1. Γ.Μ.

  Ισπανικό M-60A3E1. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα/πρόταση αναβάθμισης ακυρώθηκε μετά την κατασκευή τριών πρωτοτύπων από την εταιρεία Santa Barbara.

  Απάντηση
 2. ΑΧΕΡΩΝ

  Έφαγα το πρωϊνό μου ψάχνοντας για ισπανικά αναβαθμισμένα Μ60,(ὁ γεμιστής του πρώτου άρματος φέρει την σημαία στον αριστερό βραχίονα,και ούτως ή άλλως μόνο ἡ Ισπανία θα μπορούσε να είναι,δια της εἰς άτοπον απαγωγής),αλλά τζίφος.

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: