Η Αγκυρα δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας κοινής στρατιωτικής επιχείρησης με το Ιράν στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, η οποία θα στρέφεται κατά των κουρδικών δυνάμεων.

Η σχετική επιβεβαίωση έρχεται από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν που λίγο πριν αναχωρήσει για την Ιορδανία, πραγματοποίησε μια σημαντική δήλωση σχετικά με τις μελλοντικές εξελίξεις στην Συρία.

«Η κοινή στρατιωτική επιχείρηση (στην Συρία) με το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο (των εξελίξεων) ανά πάσα στιγμή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος ενημέρωσε την τουρκική και διεθνή κοινή γνώμη ότι Τουρκία και Ιράν έχουν ήδη μελετήσει τις λεπτομέρειες του κοινού σχεδίου.

Στην συνέχεια ο κ. Ερντογάν δήλωσε πως «η ιρανική πτέρυγα της τρομοκρατικής οργάνωσης ΡΚΚ προκαλεί ζημιές. Αυτές οι ζημιές μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα με βάση την αλληλεγγύη των δυο χωρών. Θα πραγματοποιήσουμε τις προετοιμασίες μας με αυτό το σκεπτικό».

Η χρονική συγκυρία των δηλώσεων του κ. Ερντογάν φέρει την σημασία της. Οι δηλώσεις έρχονται λίγο μετά την ιστορική επίσκεψη του Ιρανού επιτελάρχη στην τουρκική πρωτεύουσα. Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ εντατικοποιούν την βοήθεια και υποστήριξη που παρέχουν στους Κούρδους αντάρτες της Συρίας.

Αυτονομούνται οι Κούρδοι της Σενγκάλης

Εν τω μεταξύ, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, οι Κούρδοι της περιοχής του Όρους Σενγκάλη-Σίντζαρ, στο βόρειο Ιράκ, προχώρησαν στην ανακήρυξη της αυτονομίας τους.

Στην περιοχή, όπου ζουν Κούρδοι Γεζιδίδες, οι οποίοι γλύτωσαν από τις σφαγές του Ισλαμικού Κράτους χάρη στην παρέμβαση του ΡΚΚ, από τώρα και στο εξής θα δημιουργηθούν αυτόνομες κυβερνητικές δομές, οι οποίες θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της διακυβέρνησης και ανοικοδόμησης.

Νίκος Στέλγιας

Πηγη: Kathimerini.gr

3 Σχόλια

  1. Gunslinger32

    Πέρσες και νέοοθωμανοί κόντρα στον υπόλοιπο κόσμο, σε λίγο και ο υπέρτατος απο την λαοκρατική «δημοκρατία» Κορέας στην παρέα. 😀

    Ο ένας έχει πυρηνικά, και οι άλλοι δυο θέλουν να αποκτήσουν, για να γίνουν «υπερδυνάμεις».
    Υπάρχει και το Πακιστάν, αλλά εκείνοι είναι απασχολημένοι με 1,2 δις Ινδούς(και στην λίστα των άτακτων παιδιών στις ΗΠΑ).

    Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: