Το 2009 προσλήφθηκε στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις η τελευταία σειρά Επαγγελματιών Οπλιτών (Επ.Οπ.), έκτοτε λόγω της δημοσιονομικής κρίσης, των δραστικών περικοπών στον αμυντικό προϋπολογισμό και τις δαπάνες, μειώθηκε και ο αριθμός των εισακτέων στα ΑΣΕΙ και ΑΣΣΥ.

Με τον μέσο όρο ηλικίας του προσωπικού να αυξάνεται διαρκώς, πριν λίγους μήνες προσλήφθηκαν 1000 Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ) με σκοπό να επανδρώσουν τις «μάχιμες» θέσεις.

Μ’ αυτά τα δεδομένα, σε βάθος 10ετιας θα μιλάμε για έναν στρατό, σαφώς, πολύ μικρότερο σε όγκο και μεγάλο ηλικιακά.

Δεδομένου του πόσο έχει αλλάξει το παγκόσμιο γίγνεσθαι και έχουν μεταβληθεί οι ισορροπίες τα τελευταία οχτώ χρόνια, μήπως ήρθε η στιγμή, οι ΕΔ, να επενδύσουν ξανά στο ανθρώπινο δυναμικό;

5 Σχόλια

 1. jim40

  Προσλήψεις αποκλείεται. Εκτός και σταματήσουν εκσυγχρονισμοί και αγορές όπλων και πυρομαχικών. Το θέμα με τους πενταετείς δεν προγραμματίστηκε σωστά και ο θεσμός των ΕΠΟΠ και των ΟΒΑ έγινε για να τσιμπήσουν ψηφαλάκια κάποιοι ΥΠΑΜ και κάποια κόμματα. Αφενός δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να προσληφθούν καινούργιοι (ΕΠΟΠ, ΟΒΑ) αφετέρου δεν υπάρχει από την αρχή προγραμματισμός για την εξέλιξη τους παρά μόνο ομιχλώδεις υποσχέσεις. Θα ήταν πιο τίμιο να λές από την αρχή ότι μετά την λήξη του συμβολαίου αποστρατεύεσαι ή θα ακολουθείς την τάδε εξέλιξη (πχ ακολουθείς την τάδε τάξη της ΣΜΥ, ή των ΕΜΘ). Αυτό όμως είναι καθαρά ημίμετρο. Χρειάζεται αύξηση θητείας επειγόντως αλλιώς τα πράγματα θα καταλήξουν τραγικά. Ακόμα και με αναδιοργάνωση του στρατού η θητεία δεν επαρκεί για μια αξιοπρεπή εκπαίδευση. Όσο για τους επαγγελματίες οπλίτες ή οποιονδήποτε άλλο θεσμό προκύψει, εάν η υπηρεσία σκέφτεται να τους κρατήσει και μετά την λήξη του αρχικού συμβολαίου χρειάζονται επανεκπαίδευση και απονομή δεύτερης ειδικότητας. Δεν γίνεται ο άλλος να φτάσει σαράντα χρονών και αν τον έχεις συνέχεια πολυβολητή. Θα μπορούσε ολμιστής αλλά όχι πάνω από τα σαράντα ηλικιακά χρόνια. Υπάρχουν και άλλες τρύπες που μπορούν να κλείσουν προγραμματισμός και φαντασία χρειάζεται με μια δόση κοινής λογικής

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Όσο μεγαλώνει ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού τόσο μεγαλύτερες ειναι και υγειονομικής φύσεως απώλειες (ασθένειες, αναρρωτικές άδειες κ.α).
   Πιστεύω ότι αν δεν γίνει κάτι ουσιαστικό τα επόμενα πέντε χρόνια, τότε σε 10+ χρόνια οι ΕΔ θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν πάνω στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν από την λειψανδρία και τον υψηλό μέσο όρο ηλικίας των χαμηλόβαθμων στελεχών. Ίσως να κλείσουν ή συγχωνευθούν μονάδες. Το σημαντικό όμως ειναι ότι οι επιχειρησιακές ανάγκες θα παραμείνουν οι ίδιες και δεν θα αλλάξουν προς τα κάτω.

   Απάντηση
   • readerhistory

    Εκτός από την παράμετρο που θέτετε θα πρέπει να αλλάξει ριζικά η νοοτροπία των επαγγελματιών στελεχών στον ΕΣ ώστε να πάψουν να βλέπουν τους ΟΒΑ και τους ΕΠΟΠ ως αγκαριομάχους. Πολλοί ΟΒΑ ήδη εγκατέλειψαν. Για τους ΕΜΘ δεν το συζητάω για ένα κομμάτι της ιεραρχίας είναι «άχρηστο βάρος» και εκπονούν σχέδια πως θα τους ξεφορτωθούν. Λυπάμαι πολύ που τα λέω αυτά. τα στελέχη αδιαφορούν πλήρως για τους χαμηλόβαθμους ΕΠΟΠ και ΟΒΑ. Δεν υπάρχει εκπαίδευση παρά μόνο αγγαρείες, σκοπιές και δευτερεύουσες ασχολίες.

 2. ΔΝΤ

  Οπως τα λεει ο φιλος Προβο ειναι.Δν θελει κοπο αλλα τροπο και σπασιμο αποστηματων:

  Καταργηση μονιμοτητας – Αυστηροτατα κριτηρια προαγωγων – ΜΟΝΙΜΗ αναλογια Αξ/κων στο 1/10 με του κληρωτους
  Καταργηση σχολων Αξ/κων-Υπαξ/κων (Αξ/Υπαξ μονο με συμβαση ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ χρονου με δικαιωμα ανενεωσης και παντα μετα απο θητεια) – Αυξηση θητειας 12μηνες ΣΞ/15 ΠΝ-ΠΑ/18 στα γραφεια-υπηρεσιες ΔΜ – Αξιοποιηση ανενεργων στρατοπεδων (κατοικιες για Αξ/Υπαξ στα προτυπα των ΗΠΑ)

  Ορεξη και ιδεες να εχει καποιος……

  Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: