Η επιθεώρηση εξοπλισμών του πολωνικού υπουργείου Άμυνας ξεκίνησε την φάση ανάλυσης/εμπορικής εξέτασης μιας διαδικασίας για την υποστήριξη της επιλογής του νέου μαχητικού αεροσκάφους πολλαπλού ρόλου.

Σύμφωνα με το υπουργείο άμυνας, η προτεινόμενη προμήθεια “Harpia, θα πρέπει να αυξήσει την ικανότητα της Πολωνικής Πολεμικής Αεροπορία να πραγματοποιεί επιθετικές και αμυντικές αεροπορικές αποστολές και να υποστηρίζει τις χερσαίες, θαλάσσιες και ειδικές επιχειρήσεις”.

Αξιωματούχοι του υπουργείου άμυνας δήλωσαν ότι η Βαρσοβία επιθυμεί να εξοπλίσει τουλάχιστον δυο Μοίρες με τα νέα αεροσκάφη -32 μονάδες- με τις παραδόσεις τους να ξεκινούν το 2024. Ο επιλεγμένος τύπος θα αντικαταστήσει τους στόλους των 32 μαχητικών RAC MiG-29 και 18 Sukhoi Su-22 χερσαίας επίθεσης της πολωνικής Αεροπορίας.

Η Βαρσοβία αναζητεί, επίσης, να αποκτήσει την ικανότητα ηλεκτρονικού πολέμου, αλλά δεν ειναι ξεκάθαρο αν η εν λόγω αποστολή θα εκτελείται με τη χρήση των νέων μαχητικών αεροσκαφών ή ενός ειδικού τύπου.

Οι δυνητικοί πλειοδότες πρέπει να καταθέσουν πρόσφορες που θα περιλαμβάνουν μια γενική περιγραφή του προτεινόμενου εξοπλισμού έως την 18η Δεκεμβρίου. Οι διεκδικητές που θα επιλεχθούν, αργότερα, θα λάβουν αίτημα για πληροφορίες.

Στους πιθανούς διεκδικητές για την απαίτηση “Harpia” περιλαμβάνονται τα Eurofighter Typhoon, Saab Gripen και η πρόταση που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ με το Lockheed Martin F-16V.

Bartosz Glowacki

Απόδοση/Μετάφραση απο το flightglobal.com για την Προέλαση.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: