Η ελληνική εταιρεία παρέχει αυξημένες ικανότητες επιβίωσης στα νέα τεθωρακισμένα οχήματα Leopard 2A7V και Boxer.

Η EODH συμμετέχει ενεργά στην βελτίωση των ικανοτήτων επιβίωσης των σημερινών και μελλοντικών τεθωρακισμένων οχημάτων. Η ελληνική εταιρεία έχει περισσότερα απο 15 χρόνια εμπειρίας στον τομέα, καταγράφοντας μια επιτυχημένη πορεία και έχει καθιερωθεί σε ηγετική θέση στην απαιτητική διεθνή αγορά των συστημάτων προστασίας και θωρακίσεων για τις εποχούμενες πλατφόρμες.

Το 2018, η εταιρεία που εδρεύει στην Μακεδονία επιλέχθηκε να εργαστεί για το γερμανικό υπουργείο άμυνας στην βελτίωση 104 Leopard 2A7V. Το πρόγραμμα αποσκοπούσε στην ενίσχυση της ικανότητας επιβίωσης (survivability) με την χρήση πακέτων θωρακίσεων, τα οποία θα τοποθετηθούν σε 68 Leopard 2A4 και 16 Leopard 2A6, όπως επίσης και σε 20 νέας κατασκευής Leopard 2A7V.

Shutterstock | BOXER

Επιπλέον, η EODH διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο πρόγραμμα Boxer. Η εταιρεία πρόκειται να προμηθεύσει την θωράκιση για τα τεθωρακισμένα οχήματα Boxer που θα κατασκευαστούν για τους Στρατούς της Γερμανίας, Λιθουανίας, Ολλανδίας, Αυστραλίας, Σλοβενίας και της Βρετανίας.

Εκτός από τις λύσεις θωρακίσεων για τα κύρια άρματα μάχης Leopard 1 και Leopard 2, και το τεθωρακισμένο όχημα μάχης Boxer, η EODH εργάζεται επίσης σε λύσεις για το ΤΟΜΠ VAB, TAPV, LMV II, ΤΟΜΠ Λεωνίδας Ι/ΙΙ, ΤΟΜΠ M-113, EE-9 Cascavel.

Εν κατακλείδι, αυτήν την στιγμή η ελληνική εταιρεία εξελίσσει το νέο σχέδιο του βαριού τεθωρακισμένου οχήματος μεταφοράς προσωπικού (ΒΤΟΜΠ) των 38 τόνων με βάση το σκάφος του MBT Leopard 1, το οποίο μπορεί να μεταφέρει 10 άτομα.

Βαλλιστική προστασία και NANO ίνες

Οι λύσεις βαλλιστικής προστασίας της EODH έχουν ως βάση εξελιγμένα υλικά NANO-τεχνολογίας. Εμπεριέχουν ειδικά κεραμικά, νέα κράματα μετάλλων και υψηλής αντοχής φυσικές ίνες. Ο συνδυασμός αυτών των υλικών επιτρέπει επίσης την σχεδίαση συνθετών λύσεων υψηλής απόδοσης.

Θωράκιση νέας γενιάς

Επιπλέον, οι λύσεις προστασίας από τις νάρκες και τους αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (IED) επωφελούνται από την απόδοση αυτών των NANO-υλικών, τα οποία χρησιμοποιούνται επίσης για τη βαλλιστική προστασία και τα προϊόντα αντιθραυσματικών επενδύσεων.

Αυτά τα υλικά μπορουν να απορροφήσουν τεράστια ποσά ταλαιπωρίας και με αυτήν την τεχνολογία τα τεθωρακισμένα οχήματα μπορουν να επωφεληθούν από την σημαντικά βελτιωμένη αντιναρκική προστασία.

Τι είναι οι NANO ίνες;

Τα προϊόντα επενδύσεων της EODH ειναι κατασκευασμένα από μεγάλης αντοχής φυσικές ΝΑΝΟ-ίνες. Αυτές οι ίνες επιδεικνύουν εξαιρετικά δυναμικές επιδόσεις έχοντας ως αποτέλεσμα τις επενδύσεις με πολύ μεγαλύτερη απόδοση βαλλιστικής προστασίας σε σχέση με τις επενδύσεις που κατασκευάζονται από χημικές ίνες.

Τα νέα προϊόντα επενδύσεων μπορουν να χρησιμοποιηθούν σε σημαντικά υψηλότερες θερμοκρασίες, ενώ διατηρούν την αντοχή τους και επίσης χρησιμοποιούνται για την σχεδίαση συνθετικών υλικών επιτρέποντας την παραγωγή περίπλοκων δοκιμών κατασκευών για οχήματα σε σημαντικά μειωμένο βάρος.

Διάφανη Κεραμική Προστασία

Η Διάφανη Κεραμική Προστασία της EODH έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα βασικά θωρακισμένα γυαλιά. Προσφέρει μειωμένο βάρος της τάξης του 70%, ικανότητα πολλαπλών χτυπημάτων, ορατότητα μετά την επίθεση πολλαπλών χτυπημάτων, μεγαλύτερο εύρος θερμοκρασίας, την ίδια ή μεγαλύτερη διαπερατότητα φωτός στο φάσμα ορατότητας και IR.

Προστασία πολυστρωματικών θωρακίσεων και σύνολα αντιμετώπισης εκρήξεων (anti-blast)

Επι του παρόντος, η EODH εργάζεται στην παρουσίαση νέων εννοιών προστασίας ολιστικής προσέγγισης για τα τεθωρακισμένα οχήματα. Δημιούργησε ένα νέο σύστημα πολυστρωματικής θωράκισης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα μελλοντικά οχήματα. Το νέο σύστημα πολυστρωματικής θωράκισης ειναι μικρού βάρους και προσφέρει προστασία από το επίπεδο 4 ως το επίπεδο 5+ της συμφωνίας τυποποίησης (STANAG) 4569.

Επιπλέον, η EODH ανέπτυξε ένα νεο anti-blast κάθισμα για θωρακισμένα οχήματα με εξελιγμένο μηχανισμό απορρόφησης κραδασμών και καινοτόμο σύστημα ζώνης που ελαχιστοποιεί τους δευτερεύοντες τραυματισμούς των στρατιωτών στην σπονδυλική στήλη και τον αυχένα.

Η EODH έχει επίσης εισχωρήσει στις τεχνολογίες διαχείρισης υπογραφής. Το σύστημα διαχείρισης υπογραφής έχει μοναδική σχεδίαση και χρησιμοποιεί ειδικά υλικά συνδυαστικά τα οποία καταστέλλουν την οπτική και θερμική υπογραφή όπως επίσης και τα σήματα της ισοδύναμης επιφάνειας ραντάρ (RCS) των ραντάρ.

Ολοκληρωμένο Σύστημα ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System)

Το ASPIS (Advanced Shielding Platform Integrated System) χρησιμοποιεί όλες τις λύσεις προστασίας που αναφερθήκαν παραπάνω και επίσης περιλαμβάνει:

-Σειρά αισθητήρων για έγκαιρη προειδοποίηση

-Επεξεργαστές

-Επενεργητές

-Παθητικά και ενεργά αντίμετρα

-Διαχείριση υπογραφής

-Βαλλιστική προστασία

-Προστασία από νάρκες

-Προστασία από IED

Σύμφωνα με την εταιρεία, το σύστημα ολοκληρωμένης προστασίας ASPIS θα εντοπίσει, αναγνωρίσει, ταυτοποιήσει, αναχαιτίσει και εξουδετερώσει τις επερχόμενες απειλές σε χρονικό διάστημα λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο. Εκτός από την εξέλιξη των νέων προϊόντων, οι κεντρικοί στόχοι της EODH για το μέλλον ειναι η συμμετοχή της εταιρείας στο πρόγραμμα ανάπτυξης του νέου ευρωπαϊκού MBT, όπως επίσης και σε έργα ερευνάς και ανάπτυξης (R&D) της πρωτοβουλίας PESCO της ΕΕ.

H EODH αναπτύσσει και παραγάγει, λύσεις βαλλιστικής προστασίας, λύσεις προστασίας βλημάτων κοίλου γεμίσματος, λύσεις προστασίας IED, λύσεις προστασίας απο νάρκες, λύσεις ημισφαιρικής προστασίας, νέας γενιάς επενδύσεις, λύσεις διάφανης προστασίας, κεραμικά υλικά υψηλής πυκνότητας και αντίστασης και αντιθραυσματικές επενδύσεις για όλους τους τύπους οχημάτων.

Τα συστήματα προστασίας και θωρακίσεων της EODH μπορουν να αντιμετωπίσουν απειλές όπως θραύσματα και αποκολλημένα μεταλλικά τμήματα, βομβίδες, RPG, ATGM, νάρκες, διατρητές κινητικής ενέργειας, καθοδηγούμενα βλήματα πυροβολικού και αλλα.

Η EODH αναλύει τις απειλές και σχεδιάζει τα συστήματα προστασίας και θωρακίσεων που ειναι καταλληλότερα για τα σημερινά και μελλοντικά τεθωρακισμένα οχήματα.

Του Γεωργίου Τσιμπούκη

Απόδοση/Μετάφραση απο το defenceiq.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: