Ο Στρατός της Νιγηρίας ενέταξε επισήμως σε υπηρεσία φάσμα νέων οχημάτων, που σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν στην Νιγηρία, κατά τη διάρκεια της ετησίας ημέρας εορτασμού στον στρατιωτικό καταυλισμό Ικέζα, στην πόλη Λάγκος, την 6η Ιουλίου.

Παρουσιάστηκαν αρκετοί τύποι οχημάτων που κατασκευάστηκαν από την βιομηχανία κατασκευής οχημάτων του νιγηριανού Στρατού (NAVMC), συμπεριλαμβανομένης της νέας έκδοσης του περιπολικού οχήματος πεζικού (IPV) που διαθέτει μεγαλύτερο αμάξωμα, μεγαλύτερους τροχούς και περισσότερο χώρο για το πλήρωμα ενώ διαθέτει βαρύ πολυβόλο σε έναν υπερυψωμένο σταθμό οπλισμού.

Επίσης παρουσιάστηκε το Τακτικό Περιπολικό Όχημα, το οποίο φαίνεται ότι είναι μια πλατφόρμα υψηλής κινητικότητας. Διαθέτει χώρο μέχρι έξι άτομα και μπορεί να δεχθεί ένα βαρύ πολυβόλο σε έναν υπερυψωμένο σταθμό οπλισμού.

Ένα τεθωρακισμένο όχημα μεταφοράς προσωπικού με την ονομασία Ελαφρύ Τακτικό Όχημα, το οποίο παρουσιάστηκε πρώτη φορά σε ατελή μορφή κατά τη διάρκεια επίδειξη πυρών τον Απρίλιο, παρουσιάστηκε επίσης. Το όχημα εμφανίστηκε να είναι λιγότερο πρόχειρο από την προηγούμενη έκδοση του, διέθετε ανεμοθώρακα δυο τεμαχίων και έναν περίκλειστο θωρακισμένα σταθμό όπλων.

Η τελευταία έκδοση του οχήματος κατηγορίας “Ανθεκτικό σε Νάρκες – Προστατευόμενο από Ενέδρες” (MRAP), Proforce Ara, γνωστό ως το Ara 2 παρουσιάστηκε επίσης κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Καθώς η αρχική παρτίδα των πέντε Ara 2 παραδόθηκε στον Στρατό της Νιγηρίας τον Μάρτιο, δεν είχαν αποδεσμευτεί φωτογραφίες εκείνη την περίοδο καθώς ο Στράτος δεν επιθυμούσε να διαφημίσει το όχημα και τις ικανότητες του, δήλωσε πηγή από την βιομηχανία στο Jane’s.

Το Ara 2 είναι πολύ διαφορετικό από τις πρώτες σχεδιάσεις και διαθέτει πλήρως αυτοφερόμενο (monocoque) σκάφος, ολόπλευρη θωράκιση επίπεδου 3 STANAG 4569 και προστασία επιπέδου 4a STANAG 4569 στο πάτωμα για αυξημένη προστασία κατά των ναρκών και των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών (IED).

Στο πλαίσιο του εορτασμού της Ημέρας του Στρατού της Νιγηρίας, μια δεύτερη παρτίδα MRAP Ara 2 παραδόθηκε στον νιγηριανό Στρατό, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό της έκδοσης αυτής στην υπηρεσία στα 13 καθώς τρία είχαν παραδοθεί μερικές εβδομάδες νωρίτερα, όπως πρόσθεσε η ίδια βιομηχανική πηγή.

Απόδοση/Μετάφραση απο το Janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: