Η ρωσική αμυντική-βιομηχανική εταιρεία (VPK) εξέλιξε το VPK-Ural, το πρωτο προστατευμένο όχημα γενικής χρήσης που βασίζεται πάνω σε ετοιμοπαράδοτο αμάξωμα από το ελεύθερο εμπόριο (commercial off-the-shelf – COTS).

“Αυτή ειναι η πρώτη προσπάθεια της VPK για να εξελίξει ένα προστατευόμενο όχημα γενικής χρήσης επί αμαξώματος COTS”, όπως δήλωσε στο Jane’s ο γενικός διευθυντής της VPK, Αλεξάντερ Κρασοβίτσκιγι.

“Η νέα πλατφόρμα ενσωματώνει στοιχεία που αναπτύχθηκαν απο την VPK, και το αμάξωμα ενός φορτηγού οικογενείας Ural”, δήλωσε ο Κρασοβίτσκιγι, προσθέτοντας οτι το VPK-Ural ειναι μια πολλαπλών χρήσεων πλατφόρμα που μπορεί να διαμορφωθεί ως όχημα πεζικού ή ένας φορέας οπλικών συστημάτων.

Το VPK-Ural ζυγίζει 14,5 τόνους και έχει μήκος 6500 χλστ, πλάτος 2500 χλστ και ύψος 2800 χλστ.

Το όχημα, όταν ειναι διαμορφωμένο ως όχημα μεταφοράς προσωπικού, μπορεί να μεταφέρει ώς 12 πλήρως εξοπλισμένους στρατιώτες. Ωθείται από τον υπετροφοδοτούμενο κινητήρα πετρελαίου YaMZ-536 των 360 ίππων, ο οποίος επιταχύνει το όχημα στην ταχύτητα των 100 χλμ/ωρα και αποδίδει αυτονομία έως 1000 χλμ. Προσφέρεται με αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων ως βασική επιλογή, αν και αυτό προαιρετικά μπορεί να αλλάξει με ενα χειροκίνητο κιβώτιο πέντε σχέσεων.

Το VPK-Ural διαθέτει το ίδιο σύστημα ανάρτησης φύλλων σούστας με αυτό που χρησιμοποιείται στο Ural-53099, και εδαφική ανοχή 0,4 μ. Όσον αφορά την κινητικότητα, το όχημα μπορεί να διέλθει μετωπική κλίση μέχρι 30 μοίρες και πλευρική έως 20 μοίρες, υδάτινο κώλυμα 1,2 μ., κάθετο εμπόδιο 0,4 μ. και τάφρο 0,5 μ.

Το διαμέρισμα κινητήρα οχήματος και διάφορα άλλα συστήματα αποστολής προσφέρονται με βαλλιστική προστασία επιπέδου 2 σύμφωνα με το πρότυπο GOST R 50963, η οποία παρέχει προστασία έναντι φυσιγγίων 7.62 mm ×54R LPS ή 7.62 mm × 39 PS στα πέντε μέτρα.

Το διαμέρισμά πληρώματος ειναι θωρακισμένο στο ίδιο πρότυπο, αλλά αυτή η θωράκιση μπορεί να αναβαθμιστεί περαιτέρω στο επίπεδο 6a του GOST R 50963, παρέχοντας προστασία έναντι φυσιγγίων 7.62 mm × 54R B-32 API απο τα πέντε μέτρα.

Dmitry Fediushko

Απόδοση/Μετάφραση από το janes.com για την Προέλαση.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: