Βέλγοι πιλότοι F16. (wingsovereurope.com)

Όταν κάποιος σκέφτεται το Βέλγιο, συνήθως στο μυαλό του έρχονται εικόνες με σοκολάτες, μύδια, μπύρες και τηγανητές πατάτες , όχι όμως η μισή ντουζίνα θανατηφόρων μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία κατέστρεψαν περισσότερους από εκατό στόχους του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στο Ιράκ.

Το Βέλγιο πραγματοποιεί επιτυχημένες αεροπορικές επιχειρήσεις στο Ιράκ: έξι βελγικά μαχητικά αεροσκάφη συμμετέχουν στις αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ καταστρέφοντας 107 επίγειους στόχους κατά τη διάρκεια των έξι τελευταίων μηνών, δημοσίευσε η βελγική Le Vif.

Η μικροσκοπική ευρωπαϊκή χώρα καταλαμβάνει μόνο το 5 τοις εκατό των αεροπορικών επιχειρήσεων που πραγματοποιούνται από τον συνασπισμό κατά του ΙΚ, ο οποίος βρίσκεται υπό αμερικάνική διοίκηση.

Τα έξι βελγικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 υποστηρίζονται από 110 άτομα και επιχειρούν από μία αεροπορική βάση της Ιορδανίας.

Ο Φρεντερικ Βανσίνα, διοικητής του αεροπορικού αποσπάσματος της Βελγικής Πολεμικής Αεροπορίας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες δήλωσε:

«Τα αεροσκάφη μας εξουδετέρωσαν 107 επίγειους στόχους μετά από αίτημα του Ιρακινού Στρατού και των Πεσμεργκά (κουρδικές στρατιωτικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ).»

Οι, υπό αμερικανική διοίκηση, δυνάμεις του συνασπισμού 60 χώρων ξεκίνησαν, τον περασμένο Αύγουστο, μίας μεγάλης κλίμακας αεροπορική επιχείρηση κατά του ΙΚ στην Συρία και το Ιράκ.

Οι αεροπορικές επιδρομές υποστηρίζουν τις υπό εξέλιξη πολλαπλές επιχειρήσεις των Ιρακινών και Κουρδικών δυνάμεων για να ασκηθεί μεγαλύτερη πίεση στο ΙΚ μέσα στο Ιράκ και τη Συρία.

Απόδοση από το Sputniknews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: