Στην φωτογραφία αρχείου η φρεγάτα κατευθυνόμενων πυραύλων USS Samuel B. Roberts (FFG 58) κλάσης Oliver Hazard Perry του Ναυτικού των ΗΠΑ. (Official U.S. Navy Page/Flickr)

Η κυβέρνηση Ομπάμα αναμένεται να υπογράψει σύντομα, ίσως και αυτή την εβδομάδα, την πώληση δύο φρεγατών κλάσης Perry με κατευθυνόμενα βλήματα στην Ταϊβάν, παρά την αντίθεση της Κίνας στη συμφωνία. «Περιμένουμε μια ανακοίνωση ακόμα και αυτή την εβδομάδα», είπε ένας βοηθός των Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο, ενώ άλλος είπε ότι η ανακοίνωση από την κυβέρνηση αναμενόταν «άμεσα».

Θα είναι η πρώτη φορά μέσα σε τέσσερα χρόνια που οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πουλήσει εξοπλισμό στην Ταϊβάν, το μεγαλύτερο διάστημα που έχει καθυστερήσει τέτοιου είδους συμφωνία σε σχεδόν 40 χρόνια.

Η συμφωνία είναι αποτέλεσμα της ψήφισης από το Κογκρέσο ενός νόμου (Νόμος Ναυτικής Μεταφοράς) τον Δεκέμβριο του 2014, που επιτρέπει την πώληση μέχρι και τεσσάρων φρεγατών Perry στην Ταϊβάν.
Η Ταϊβάν έχει πει ότι περιμένει να πληρώσει περίπου 160 εκατομμύρια ευρώ (176 εκ. δολάρια) για τα δύο πλοία και ότι θα αναθεωρήσει τις ανάγκες της πριν πάρει απόφαση για τις άλλες δύο φρεγάτες.
Σύμφωνα με αναλυτές και πηγές του Κογκρέσου, η διαδικασία πώλησης καθυστέρησε λόγω της επιθυμίας της κυβέρνησης να διατηρήσει σταθερά ενεργή σχέση με την Κίνα, σημαντικό οικονομικό συνεργάτη των ΗΠΑ.

Την περασμένη εβδομάδα, η επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων πέρασε ομόφωνα τον Νόμο της Ναυτικής Υποστήριξης της Ταϊβάν, που ζητεί από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να υποβάλει στο Κογκρέσο χρονοδιάγραμμα για την παράδοση των πλοίων. Μέλη και των δύο κομμάτων, Δημοκρατικού και Ρεπουμπλικανικού, έχουν καλέσει για περισσότερες πωλήσεις στην Ταϊβάν, παρά την πολιτική ευαισθησία της Κίνας στο θέμα.

Πηγή: Έντυπη έκδοση της Καθημερινής.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: