Η ανταρτική ομάδα των Χούθις ισχυρίστηκε την 13η Οκτωβρίου ότι κατέστρεψε ένα αμερικανικής κατασκευής κύριο άρμα μάχης (MBT) M1A2S Abrams κατά τη διάρκεια εφόδου σε ένα σαουδαραβικό στρατιωτικό φυλάκιο στην περιφέρεια Γκιζάν, νοτίως της Σαουδικής Αραβίας.

Το μέσο ενημέρωσης των Γεμενιτών ανταρτών αποδέσμευσε το Σάββατο οπτικοακουστικό υλικό που έδειχνε ότι το συνοριακό σαουδαραβικό φυλάκιο αιχμαλωτίστηκε νοτίως της περιφέρειας Γκιζάν βαθιά στο εσωτερικό της Σαουδικής Αραβίας.

Επίσης, οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες Χούθις ισχυρίστηκαν οτι εξουδετέρωσαν ένα σαουδαραβικό κύριο άρμα μάχης M1A2S Abrams. Αποδέσμευσαν βίντεο με τους μαχητές τους να καταστρέφουν σαουδαραβικά άρματα και άλλους στόχους. Οι αντάρτες πυρπόλησαν το άρμα μάχης, ως συνεπεία το Abrams να απολέσει την κινητικότητα του. Το πλήρωμα του άρματος μάχης τραυματίστηκε και προσπάθησε να διαφύγει, αλλά ένας από τους αρματιστές σκοτώθηκε. Μετά από αυτό, οι αντάρτες πυρπόλησαν το ακινητοποιημένο άρμα μάχης.

Τον Ιούνιο του 2006, η Σαουδική Αραβία αιτήθηκε την πώληση μέσω του προγράμματος στρατιωτικών πωλήσεων εξωτερικού 58 αρμάτων μάχης M1A1 και την αναβάθμιση αυτών και των 315 Abrams που ήδη υπηρετούσαν στο οπλοστάσιο της στη διαμόρφωση M1A2S. Η αναβάθμιση περιλαμβάνει την ανακατασκευή στην κατάσταση “σαν καινούριο”, παρόμοια με αυτή των Abrams του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης (AIM) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ).

Το M1A2S ειναι η σαουδαραβική έκδοση αναβάθμισης του M1A2 που προέρχεται απο το M1A2 SEP, με κάποια χαρακτηριστικά, όπως θωράκιση απεμπλουτισμένου ουρανίου, θεωρούνται ότι δεν υπάρχουν.

Houthi rebels destroy M1 Abrams tank in Jizan

Τον Δεκέμβριο του 2009, η εταιρεία General Electric Land Systems (GDLS) έλαβε σύμβαση αξίας $17,6 εκατομμυρίων από την Σαουδική Αραβία για την αγορά υλικών που θα χρησιμοποιούνταν για την μετατροπή 15 αρμάτων M1A2 Abrams στη διαμόρφωση M1A2S.

Ο εμφύλιος πόλεμος στην Υεμένη ξέσπασε το 2014, όταν οι Χουθις αντάρτες και οι συμμαχικές δυνάμεις του πρώην προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σαλέχ κατέλαβαν την Σανάα και άλλα μέρη της χώρας.

Η σύγκρουση κλιμακώθηκε το 2015 όταν η Σαουδική Αραβία και οι άραβες σύμμαχοι της εξαπέλυσαν αεροπορική επιχείρηση που αποσκοπούσε στην αναστροφή των στρατιωτικών επιτυχιών των Χούθις και να ενισχύσουν την υπό σαουδαραβική επιρροή κυβέρνηση της Υεμένης.

Η συνομιλίες ειρήνευσης δια της μεσολάβησης του ΟΗΕ ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντάρτες Χούθι κατέρρευσαν και δεν επετεύχθη η παύση των συγκρούσεων, κατά τις οποίες, συμφωνά με εκτιμήσεις του ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί 10000 άνθρωποι και έχουν εκτοπιστεί τρία εκατομμύρια.

Με την εισβολή της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη διαπιστώνεται η τρωτότητα των αρμάτων μάχης όταν η τακτική τους χρήση ειναι λάνθασμενη και ενεργούν δίχως την υποστήριξη πεζικού κι ως στατικά “πυροβολεία” σε αμυντικές προκατακευάσμενες τοποθεσίες. Το άρμα μάχης, ενα κατεξοχήν επιθετικό όπλο, δεν ειναι το κατάλληλο μέσο για αυτού του είδους τις επιχειρήσεις. Σίγουρα, η ανεπάρκεια, το χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης των πληρωμάτων και η σχεδίαση των επιχειρήσεων έχουν μεγάλο μερίδιο στην καταστροφή των αρμάτων μάχης από τους ατάκτους αντάρτες.

Houthi rebels destroy M1 Abrams tank in JizanHouthi rebels destroy M1 Abrams tank in Jizan

Απόδοση/Μετάφραση απο το defence-blog.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: