Πύραυλος πλεύσης μακρού πλήγματος (Joint Air-surface Standof Missile – JASSM). (Lockheed Martin)

Το υπουργείο Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) ενέκρινε την Στρατιωτική Πώληση Εξωτερικού (FMS) πυραύλων πλεύσης μακρού πλήγματος (Joint Air-surface Standof Missile – JASSM) και εκσυχρονισμού του επιχειρησιακού σχεδίου πτήσης για την ενσωμάτωση του JASSM στα F-16 της Πολωνίας. Η πώληση θα περιλαμβάνει επίσης σχετικό εξοπλισμό, ανταλλακτικά, εκπαίδευση και υλικοτεχνική υποστήριξη με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Ασφαλείας (DSCA) ενημέρωσε την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου το Κογκρέσο  πως το υπουργείο Άμυνας έχει εγκρίνει την πώληση των JASSM.

Συγκεκριμένα, η Κυβέρνηση της Πολωνίας έχει ζητήσει την πιθανή πώληση 40 πυραύλων JASSM AGM-158A, δύο AGM-158A JASSM με συλλογή οργάνων δοκιμής (TIK) και συστήματα τερματισμού πτήσης (FTS), δύο AGM-158A JASSM με TIK και FTS και δύο οχήματα δοκιμών πιστοποίησης πτήσης. Επίσης περιλαμβάνεται εκσυγχρονισμός του επιχειρησιακού σχεδίου πτήση των μαχητικών αεροσκάφων F-16C/B Block 52 στο πεδίο M6.5, με σκοπό να δεχθούν την ενσωμάτωση του JASSM, κιβώτια πυραύλων, εξαρτήματα και ανταλλακτικά, υποστηρικτικό εξοπλισμό, τεχνικά εγχειρίδια και βιβλιογραφία, εκπαίδευση προσωπικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού, μηχανική και υλικοτεχνική υποστήριξη από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ και την ανάδοχη εταιρεία.
Η αξία της προμήθειας υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια δολάρια.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Yqof3UC4byw]

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της DSCA η πώληση των πυραύλων θα βελτιώσει την δυνατότητα της Πολωνία να αντιμετωπίσει τις τρέχουσες και μελλοντικές απειλές των εχθρικών εναέριων και επίγειων οπλικών συστημάτων. Η Πολωνία θα χρησιμοποιήσει την ενισχυμένη ικανότητα για την αποτροπή των περιφερειακών απειλών και την ενδυνάμωση της αμυντικής ικανότητας της χώρας.  Οι πύραυλοι και ο εκσυγχρονισμός ικανότητας των F-16 θα προσδώσει στην Πολωνία τη δυνατότητα προσβολών αέρος-εδάφους και θα αυξήσει την συνεισφορά της στις μελλοντικές επιχειρήσεις του NATO.

O κύριος ανάδοχος του έργου θα είναι η βιομηχανία Lockheed Martin στο Φορτ Γουόρθ του Τέξας.

Βίντεο: Βολή Joint Air-to-Surface Stand-off Missile (JASSM) απο F/A-18A της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Αυστραλίας [youtube=http://www.youtube.com/watch?v=L7nAvutUA98]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

One Response

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Αρέσει σε %d bloggers: