Το ρωσικό υπουργείο άμυνας αποδέσμευσε ένα βίντεο που δείχνει τις νέες τακτικές αρμάτων μάχης που κινηματογραφήθηκαν στο πεδίο ασκήσεων Πογκόνοβο.

Οι νέες τακτικές δοκιμάστηκαν κατά τις στρατιωτικές ασκήσεις στο πεδίο ασκήσεων Πογκόνοβο κοντά στην πόλη του Βορόνεζ της Ρωσίας, στην οποία συμμετείχαν διοικητές επιπέδου σχηματισμών και μονάδων της δυτικής στρατιωτικής περιφέρειας.

“Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της στρατιωτικής άσκησης ήταν η μοναδική μέθοδος προσβολής στόχων απο αποστάσεις μέχρι δώδεκα χιλιομέτρων”, δήλωσε ο Τιμούρ Τρουμπιένκο, ο υπαρχηγός του στρατού.

Οι νέες τακτικές περιελάμβαναν άρματα μάχης τα οποία προσποιούνταν συστήματα πυροβολικού και εκτελούσαν βολή υπό κάλυψη. Συνήθως, τα άρματα μάχης εκτελούν άμεσες βολές μόνο εντός του οπτικού πεδίου τους και όχι έμμεσες -αλλά αυτή τη φορά, τα άρματα έλαβαν πληροφορίες από τα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα “Orlan”.

Αμέσως μετά τη βολή, τα άρματα εγκαταλείπουν την θέση τους ώστε να αποφύγουν το εχθρικό πυρ. Μόλις ο εχθρός ανταποδώσει τα πυρά, τα “Orlan” εντοπίζουν και επισημαίνουν την εχθρική τοποθεσία και την μεταδίδουν στα άρματα και το φίλιο πυροβολικό.

Αμέσως το φίλιο πυροβολικό εκτελεί πυρά και τα άρματα μάχης, τα οποία νωρίτερα προσποιούνταν τα συστήματα πυροβολικού, εμφανίζονται από το πουθενά για να αποτελειώσουν οτιδήποτε έχει απομείνει στις εχθρικές θέσεις μάχης. Η διαλειτουργικότητα ανάμεσα στις διάφορες δυνάμεις βελτιστοποιήθηκε και εκτελέστηκε μεσώ παράκαμψης των αρχηγείων, το οποίο κατέστησε ταχύτερο τον χρόνο αντίδρασης.

Οι στρατιωτικές ασκήσεις περιελάμβαναν περισσότερους από διακόσιους (200) διοικητές μονάδων και περισσότερα από εκατό (100) οχήματα.

Απόδοση/Μετάφραση απο το «sputniknews.com» για την Προέλαση.

6 Σχόλια

 1. lakis komninos

  καλημερα σας. σε ποση αποσταση μπορουν να βαλουν εμμεσα τα αρματα? δλδ εαν βαλουν πχ 30 χλμ και δεχονται βολες αντιπυροβολικου δεν θα χρειαστουν ουτως ή αλλως περιπου μια ωρα για να βρεθουν σε ακτινα βολης και να διαλυσουν το αντιπαλο πυροβολικο? Ειναι αποδεκτος ο χρονος ή ειναι πολυς? ευχαριστω.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Τα άρματα μάχης διαθέτουν όργανα για την εκτέλεση υπερκείμενων βολών.
   Η συγκεκριμένη τακτική που χρησιμοποιήθηκε από τον ρωσικό στρατό περιλαμβάνει την χρήση στοιχείων που μεταδίδονται από τα ανεπάνδρωτα εναέρια οχήματα «Orlan» όπως επίσης και την «αποκεντρωμένη» μετάδοση πληροφοριών.
   Τα άρματα παρότι διαθέτουν τα όργανα (μετρητής κάθετων κλίσεων κ.α.) εκτέλεσης έμμεσων βολών δεν έχουν την ίδια αποτελεσματικότητα όπως τα αντίστοιχα συστήματα πυροβολικού ως εκ τούτου οι βολές αυτές δεν μπορούν να ειναι τόσο ακριβείς όπως τα πυροβόλα πυροβολικού και για αυτό αυτή η τεχνική αποφεύγεται, αυτό δεν σημαίνει οτι δεν δύναται να χρησιμοποιηθεί.
   Το ερώτημα ειναι πολύ σωστό και έχει βάση αλλα δεν νομίζω στην συγκεκριμένη άσκηση τα άρματα μάχης να εκτέλεσαν υπερκειμενες βολές σε τόσο μεγάλες αποστάσεις (30χλμ). Η χρήση των αρμάτων έγινε με σκοπό την παραπλάνηση του εχθρού -ισως με εκτέλεση έμμεσων βολών παρενοχλήσεως- ώστε με την χρήση ελιγμού των ρωσικών τεθωρακισμένων να δεχθεί επίθεση στις θέσεις του.
   Οπότε δεν νομίζω να πραγματοποιήθηκαν υπερκειμενες βολές απο τα άρματα σε απόσταση 30 χλμ, αυτο θα ανάγκαζε τα άρματα μάχης να μείνουν αρκετή ώρα ακάλυπτα στην ζώνη πυρός των βολών αντιπυροβολικού, αλλα σε απόσταση 12 χιλιομέτρων όπως δήλωσε ο υπαρχηγός του ρωσικού στρατού.
   Οπως και να εχει ειναι μια έξυπνη τακτική που απαιτεί συντονισμό και ταχυκινησία και ενέχει μεγάλο βαθμό επικινδυνότητας για τις δυνάμεις ελιγμού και σαν ιδέα ακούγεται πολύ καλή.

   Απάντηση
   • κλείτος ο μέλας

    Κ δούκα απορία που δε μου έλυσαν στη 14μηνη θητεία,
    είμαι εγώ πεζός, ταγμένος επι αρματικού δρομολογίου και σε όρυγμα αν θέλετε ,με ένα καλό αντιαρματικό ας πουμε spike ή ,αντε ένα rpg29 πιο ψιλικατζίδικα να μη πω το καινουργιο το γαλλικό που παρουσασατε πριν λίγο καιρο και περίμένω,
    ο σύγχρονος οθωμανός σπαχης επιβαίνων σε λεο4 ας πούμε μόνος του χωρίς απο αέρος υποστηριξη , στα πόσα χλμ θα μπορεί να με εντοπίσει αποτελεσματικά με τα σκοπευτικά του ,Θέρμικά?και οταν με εντοπίσει θα με ρίξει βλήμα κατά προσωπικού ή θα με αντιμετωπίσει με το πολυβόλο?

   • lakis komninos

    εξαιρετικα! σας ευχαριστω πολυ για την απαντηση και οντως ειναι μια πολυ καλη ιδεα για την αποκαλυψη του αντιπαλου πυροβολικου!

  • geoexplorer72

   Επίσης τα άρματα μπορεί να επιχειρούν με πυροβολικό που αναλαμβάνει την βολή μετά την μετάδοση θέσων. Θα προσθέσω οτι τα Orlan σύμφωνα με την wiki επιχειρούν σε ομάδες. Κάποια ενεργούν ως ανιχνευτές, άλλα ως παρεμβολείς και κάποια αναμεταδίδουν την εικόνα ως σύνδεσμοι. Τα Armata που δεν τα έχουμε ακόμη δεί σε ασκήσεις, λέγεται οτι έχουν αυξημένο επίπεδο διασύνδεσης με UAV. Τα ίδια φέρουν radar τεχνολογίας Aesa εμβέλειας 100 km με ικανότητα ανίχνευσης εναέριων στόχων και διασύνδεση με πυροβολικό.
   Κατά πάσα πιθανότατα μιλάμε για μια νέα φιλοσοφία, στην οποία την προέλαση θα την ακολουθούν ταχυκίνητες μονάδες πυροβολικού κατά αρμάτων ή κατά πυροβολικού-προσωπικού.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: