Το αεροσκάφος, που σχεδιάστηκε από την ουκρανική κρατική βιομηχανία Antonov, και που προηγουμένως κατασκευάζονταν από την Aviastar-SP στην ρωσική πόλη Ουλιάνοφσκ, χρησιμοποιείται από την ρωσική αεροπορική εταιρεία Βόλγα-Ντνιέπρ (Volga-Dnepr Airlines). Τον Σεπτέμβριο του 2015, με εντολή της ουκρανικής κυβέρνησης, η Antonov αποσύρθηκε από την κοινοπραξία μεταξύ της UAC και της Antonov.

Σύμφωνα με πηγή από τον τομέα της αεροπορικής βιομηχανίας, Ρωσία και Ουκρανία ίσως επαναλάβουν τη συνεργασία για τη διατήρηση της αξιοπλοΐας των ρωσο-ουκρανικών μεταφορικών αεροσκαφών βαρέος τύπου Antonov An-124. “Και οι δύο πλευρές ενδιαφέρονται για την επίτευξη μιας συμφωνίας, αλλά η τελική απόφαση δεν έχει εγκριθεί ακόμα λόγω των δύσκολων σχέσεων μεταξυ των δυο χωρών… Υπάρχει η κατανόηση του λειτουργικού κόστους και του τόπου παραγωγής -μια μονάδα της ουκρανικής επιχείρησης θα ξεκινήσει την παραγωγή στο εργοστάσιο Aviastar-SP στην Ουλιάνοφσκ”.

Σύμφωνα με την ρωσική εφημερίδα Kommersant, οι δύο πλευρές άρχισαν τις διαπραγματεύσεις επί του θέματος.

Μια άλλη πηγή δήλωσε στην εφημερίδα ότι το Κίεβο μπορεί να ενδιαφέρεται για την επανάληψη της συνεργασία αφότου η ουκρανική επιχείρηση δεν έχει κατασκευάσει κανένα αεροσκάφος από το 2016 και η συντήρηση των αεροσκαφών An-124 θα έφερνε χρήματα στα ταμεία της εταιρείας.

Ταυτόχρονα, η Βόλγα-Ντνιέπρ εμπλέκεται σε σημαντικά διεθνή έργα αεροπορικών μεταφορών φορτίων και αν το Κίεβο εμποδίσει την συντήρηση των αεροσκαφών Ruslan, οι πτήσεις θα γίνουν ακόμα πιο ακριβές για τους πελάτες των αεροπορικών εταιρειών, σημείωσε μια άλλη πηγή.

Η ρήξη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας εν μεσώ των αιματηρών διαδηλώσεων του 2014 στο Κίεβο και την επακόλουθη ουκρανική στρατιωτική καταστολή των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας του Ντόνμπας όχι μόνο σταμάτησε τα κοινά έργα αλλά δημιούργησε σοβαρές δυσκολίες για την Βόλγα-Ντνιέπρ. Χρειάστηκε να επεκτείνει τους πόρους της και να διασφαλίσει τον κύκλο ζωής του An-124-100 Ruslan, του μεγαλύτερου πολιτικού μεταφορικού αεροσκάφους στον κόσμο. Η Βόλγα-Ντνιέπρ διαθέτει 12 αεροσκάφη An-124-100 Ruslan.

Απόδοση/Μετάφραση απο το sputniknews.com για την Προέλαση.

Αρέσει σε %d bloggers: