Ρωσικό στρατηγικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Project 667BDRM Delta-4 (russianmilitaryphotos.wordpress.com)

Ρωσικό στρατηγικό υποβρύχιο βαλλιστικών πυραύλων Project 667BDRM Delta-4

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει θέσει σε υπηρεσία το ναυτικό διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο (ICBM) Liner R-29RMU2, ο οποίος έχει σχεδιαστεί στο Κρατικό Κέντρο Πυραύλων Makeyev με έδρα το Miass στη Περιφέρεια Chelyabinsk, δήλωσε πηγή απο τον τομέα της Ρωσικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Σύμφωνα με το The Voice Of Russia (TVOR), το ειδησιογραφικό πρακτορείο Interfax ανέφερε πως το σύστημα ICBM Liner έχει εισέλθει σε υπηρεσία από την αρχή του έτους.

Οι συγκεκριμένοι πύραυλοι θα αναπτυχθούν στα πυρηνοκίνητα στρατηγικά υποβρύχια Σχεδίου (Project) 667BDRM.
Σύμφωνα με το TVOR, ο ICBM Liner μπορεί να μεταφέρει μία μεταβαλλόμενη κεφαλή σε αντίθεση με τον προκάτοχό του ICBM Sineva R-29RMU. H κεφαλή Sineva αποτελείται απο τέσσερις μονάδες, και ο ICBM Liner μπορεί να μεταφέρει είτε δέκα κεφαλές μικρού μεγέθους, με ικανότητα διείσδυσης της εχθρικής αντιαεροπορικής άμυνας ή οχτώ μονάδες παρόμοιας κλάσης αλλα με μεγαλύτερη ικανότητα εισχώρησης σε αντιεροπορικές άμυνες ή τέσσερεις μεασίου μεγέθους μοναδες με ικανότητα διείσδυσης αντιαεροπορικής άμυνας.[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=J3oeb75XuPo]

Ο ICBM Liner εχει εκτοξευθεί με επιτυχία την 20η Μαΐου και 29 Σεπτεμβρίου 2012. Οι ICBM Sineva και Liner θα εξασφαλίσουν την επέκταση της επιχειρησιακής ζωής των υποβρυχίων Project 667BDRM, τα οποία είναι εξοπλισμένα με βαλλιστικούς πυραύλους, μέχρι το 2030.

Σύμφωνα με τo TVOR ειδικοί αναλυτές επισημαίνουν πως δεν είναι σωστό, θεωρείται ο ICBM Liner ως ένας νέος πύραυλος, στην πραγματικότητα είναι παρόμοιος με τον Sineva, αλλά με διαφορετική, καλύτερη, κεφαλή. Υπενθυμίζουν, επίσης, πώς ο Liner είναι η ονομασία του προγράμματος της νέας κεφαλής αντί του πυραύλου. Η παραπάνω θεωρία ενισχύεται από τον μικρό αριθμό δοκιμαστικών εκτοξεύσεων του “νέου πυραύλου”, ο οποίος ελέγχθηκε ως Sineva πριν από καιρό, και με ένδειξη πάνω στους πυραύλους, R-29RMU2, και R-29RMU για τον Sineva.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=d_dxuY92lco]

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: