Φωτογραφία από την τελετή καθέλκυσης του ρωσικού υποβρυχίου Severodvinsk το 2010. (wikimedia)

Το Ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει το πρώτο υποβρύχιο Project 885M κλάσης Yasen με την ονομασία Severodvinsk.

Σύμφωνα με το RIA Novosti (RN), το υποβρύχιο, που το NATO ονομάζει ως κλάσης Graney, ήταν στο στάδιο της κατασκευής, στα ναυπηγεία της Σεβμάς της βόρειας Ρωσία, από το 1993.

Το πιστοποιητικό αποδοχής του πρώτου Yasen από το Ρωσικό Ναυτικό υπογράφηκε με την εταιρεία Σεβμας την 30η Δεκεμβρίου 2013 δήλωσε πηγή από το ρωσικό αμυντικό τομέα στο RN.

Το Severodvinsk είναι ένα από τα οχτώ υποβρύχια κλάσης Yasen που είχε παραγγείλει το ρωσικό ναυτικό. Το δεύτερο και τρίτο υποβρύχιο της κλάσης, Kazan και Novosibirsk, είναι υπό κατασκευή στο εκσυγχρονισμένο σχέδιο Project 885M Yasen-M.

Το Severodvisk διαθέτει εκτόπισμα σε βύθιση 13800 τόνων, μήκος 119 μέτρων, ταχύτητα 31 κόμβων και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 600 μέτρων. Έχει πλήρωμα 90 ατόμων εκ των οποίων οι 32 αξιωματικοί.

Ο κυρίως οπλισμός του αποτελείται απο 24 πυραύλους πλεύσης Oniks (SS-N-26) και Kalibr (SS-N-27) καθώς και καθοδηγούμενες τορπίλες και νάρκες.

About The Author

Παρατηρητής και ιστογράφος θεμάτων αμυντικής τεχνολογίας. Δεσμευμένος με τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και παθιασμένος με οτιδήποτε στρατιωτικό.

Αρέσει σε %d bloggers: