Η πλωτή γέφυρα Samur κατασκευάστηκε από την Τουρκική εταιρεία FNSS με σκοπό να ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές απαιτήσεις του Τουρκικού στρατού. Αναφέρεται επίσης και ως πλωτή γέφυρα εφόδου (AAB).

Μεταφορά άρματος μάχης Μ-60 SABRA με την πλωτή γέφυρα Samur (Φωτογραφία: defence-point)

To συμβόλαιο κατασκευής υπογράφηκε το 2007. Είναι μία πλωτή στρατιωτική γέφυρα και χρησιμοποιείται για τη   διέλευση αρμάτων και άλλων οχημάτων σε υδάτινα κωλύματα. Η εργασίες ανάπτυξης της γέφυρας ολοκληρώθηκαν το 2011 και τέσσερα συστήματα AAB παραδόθηκαν για εκπαίδευση. Ο Τουρκικός στρατός έχει παραγγείλει συνολικά 52 Samur. H παράδοση των συστημάτων έχει προγραμματιστεί να ολοκληρωθεί το 2013.

Η πλωτή γέφυρα έχει παρόμοιο σχεδιασμό με την Γερμανική πλωτή γέφυρα Μ3. Μεταφέρεται επάνω στο σκάφος του θωρακισμένου οχήματος προσωπικού Pars 8Χ8 της FNSS. Διαθέτει σκελετό από ελαφρύ συγκολλημένο κράμα αλουμινίου.

Η πλωτή γέφυρα SAMUR.

Η πλωτή γέφυρα SAMUR.

Το όχημα είναι αυτοκινούμενο στη στεριά. Όταν πλέει οι τροχοί ανασύρονται εντός του σκάφους με σκοπό την ελαχιστοποιήση της αντίστασης και την αύξηση της ταχύτητας κατά την πλεύση.

Το ωφέλιμο φορτίο ενός Samur είναι 21 τόνοι, υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης πολλών Samur ώστε να δημιουργηθεί μια μεγαλύτερη πλωτή γέφυρα. Δυο πλωτές γέφυρες μπορούν να μεταφέρουν ενα άρμα μάχης. Μια συνηθισμένη γεφύρωση με Samur αποτελείται από 12 AAB. Όλες αυτές οι πλατφόρμες μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους και να δημιουργήσουν μια πλωτή γέφυρα με μέγιστο μήκος 150 μέτρων. Οι διπλές γέφυρες έχουν ωφέλιμο φορτίο 70 τόνων για την μεταφορά ερπυστριοφόρων οχημάτων και 100 τόνων για τροχοφόρα οχήματα. Το πλήρωμα της αποτελείται από 3 άτομα, ο θάλαμος του πληρώματος προστατεύεται από βολές μικρών όπλων και θραύσματα πυροβολικού, διαθέτει επίσης και σύστημα προστασίας ΧΒΡΠ.

Διαθέτει κινητήρα το Γερμανικό υπερτροφοδοτούμενο πετρελαιοκινητήρα Deutz, με ισχύ 523 ίππων.

H πλωτή γέφυρα Samur. (fnss.com.tr)

H πλωτή γέφυρα Samur. (fnss.com.tr)

[youtube=http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=6DcF-KCW8z4]

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: