Στη φωτογραφία JAS39D Gripen της ουγγρικής Πολεμικής Αεροπορίας. (Πηγή: Wikipedia)

«Η Σουηδία θα μπορούσε να δώσει δανεικό ένα στόλο μαχητικών αεροσκαφών στην Ελβετία καθώς θα περιμένει την παράδοση των μαχητικών νέας γενιάς«, την παραπάνω δήλωση έκανε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2012 ο υπουργός άμυνας της Ελβετίας Ueli Maurer.

Η Βέρνη ανακοίνωσε τον Νοέμβριο την πρόθεση της να αγοράσει 22 μαχητικά Gripen E/F απο την Σουηδική Saab, με σκοπό να αντικαταστήσεις το στόλο των γηρασμένων μαχητικών F-5, με την αξία του συμβολαίου να υπολογίζεται στα 2,5 δις ευρώ.

Το μαχητικό E/F είναι ακόμα υπό ανάπτυξη και εν τω μεταξύ, η Σουηδία μπορεί να δανείσει στην Ελβετία περίπου 10 αεροσκάφη από το τρέχων μοντέλο C/D.

To Ελβετικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ATS αναφέρει ότι η παραπάνω δήλωση έγινε την Παρασκευή μετά την διήμερη συνάντηση του Maurer με την Σουηδή ομόλογο του, Karin Enstrom.

O δανεικός στόλος θα δώσει την δυνατότητα στους Ελβετούς πιλότους να εκπαιδευτούν και να αποφευχθεί η κοστοβόρα χρήση του F-5.

Το Gripen, δεν θα είναι διαθέσιμο πριν από το 2020, επιλέχθηκε μεταξύ του Rafale της Γαλλικής Dassault και του Typhoon της EADS, προκαλώντας μεγάλη συζήτηση στο κοινοβούλιο την Ελβετίας ή οποία δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φως στην αγορά του.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: