AW159 Wildcat

Ελικόπτερο AW159 Wildcat (Φωτογραφία: Key.aero)

Το Υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου (ΥπΑμΗΒ), παρέλαβε επίσημα το πρώτο ελικόπτερο πολλαπλού ρόλου AW159 Wildcat κατα την διάρκεια της διεθνής αεροπορικής έκθεσης στο Farnborough .
Το πρώτο AW159 Wildcat έγινε αποδεκτό τον Απρίλιο του 2012 και από τότε ακόμη τέσσερα ελικόπτερα έχουν παραληφθεί από το ΥπΑμΗΒ, με τις παραδόσεις να συνεχίζονται μέχρι το 2016.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας  Agusta Westland της 11 Ιουλίου 2012, η αρχική επιχειρησιακή ικανότητα (IOC), με τον Βρετανικό Στρατό έχει προγραμματιστεί για το 2014 και το με το Βασιλικό Ναυτικό (RN) το 2015.

Το AW159 Wildcat του Βρετανικού Στρατού θα έχει ενα μεγάλο φάσμα αποστολών στο πεδίο των επιχειρήσεων συμπεριλαμβανομένων την αναγνώριση, την διοίκηση και τον έλεγχο, τη μεταφορά στρατευμάτων και υλικού, καθώς και την παροχή προστασίας στις επίγειες δυνάμεις καθώς η έκδοση του RN θα έχει θαλάσσιες δυνατότητες παρέχοντας δυνατότητες επιχειρήσεων κατά στόχων επιφανείας και προστασίας στις θαλάσσιες δυνάμεις.
Το ελικόπτερο διαθέτει ισχυρούς κινητήρες, στο πιλοτήριο υπάρχουν τέσσερις μεγάλες οθόνες και μία πλήρως ολοκληρωμένη σειρά ηλεκτρονικών και συστημάτων αποστολής τα οποία παρέχουν αυξημένες δυνατότητες αποστολών και μειωμένο φόρτο εργασιών του πληρώματος. Στο μπροστινό σημείο τοποθετήθηκε ηλεκτρο-οπτική συσκευή που παρέχει υπέρυθρη και έγχρωμη εικόνα κατά τη διάρκεια της μέρας και έχει ενσωματωμένο αποστασιόμετρο λέιζερ.

Η ναυτική έκδοση είναι εξοπλισμένη με ραντάρ ανίχνευσης και φορείς για μία σειρά ελαφριών τορπιλών, βόμβων βυθού και βλήματα επιφανείας.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλώ επισκεφτείτε: Agusta Westland

2 Σχόλια

 1. Dragon

  Τα ελικόπτερα αυτά όπως επίσης εκδόσεις του S-70 και του Super Puma είναι ότι πρέπει για τις ανάγκες των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων. Είναι ικανά να εκτελούν πολλαπλές αποστολές, δίνοντας την δυνατότητα στον χρήστη να τα εκμεταλλευτεί πλήρως. Εμείς, όντας πραγματικοί δημόσιοι υπάλληλοι, καταντήσαμε να έχουμε ένα σωρό ελικόπτερα ίδιας κατηγορίας. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι τα ελικόπτερα στην κατηγορία των 10 τόνων. Το ΠΝ έχει τα S-70, η ΠΑ τα AS332, ο ΕΣ παραλαμβάνει τα ΝΗ-90 ενδέχεται να πάρει και μεταχειρισμένα UH-60A/L και το Λ.Σ. AS332.

  Δεν μπορούσαμε να εκπονήσουμε ένα πρόγραμμα για την κάλυψη όλων αυτών των αναγκών από έναν τύπο ελικοπτέρου δίνοντας παράλληλα την δυνατότητα στην ελληνική βιομηχανία να αναλάβει μέρος από την κατασκευή τους αλλά και να καταστούμε ανεξάρτητοι όσον αφορά την συντήρηση τους;

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Στο θέμα της των πολλών τύπων ελικοπτέρων θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά όσο αφορά την συντήρηση τους προχθές διάβασα το περιοδικό ΕΑ&Τ τεύχος 30, το οποίο είχε αφιέρωμα στη «Διοίκηση Ελικοπτέρων Ναυτικού» (ΔΕΝ), από την συνέντευξη του Διοικητή της ΔΕΝ Πλοίαρχο Αλέξανδρο Διακόπουλο, κατάλαβα ότι υπάρχουν ακόμα επαγγελματίες και άνθρωποι που αγαπάνε αυτό κάνουν.
   Σ’εποχές λιτότητας η ΔΕΝ, έχει αναλάβει να κάνει την μία από τις δύο μεγάλες επιθεωρήσεις εργοστασιακού επιπέδου (Overhaul και «MRI» Major Reinforced Inspection).
   Εχει ξεκινήσει η επιθεώρηση MRI σε ενα AB212.
   Ενώ η ΕΑΒ έκανε την ίδια εργασία σε 1,5 χρόνο, οι τεχνικοί της ΔΕΝ την τελειώσανε σε 7 μήνες. Το υπάρχον τεχνικό προσωπικό εργάζεται ΕΠΙΠΡΟΣΘΕΤΑ όλων των άλλων καθημερινών του καθηκόντων στις Μοίρες.
   Έχουμε ανθρώπους που ξέρουν πολλά, που αγαπάνε την δουλειά τους και κοιτάνε το συμφέρον της χώρας και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του υλικού τους.
   Μακάρι να η φωνή τους να εισακούεται και το κράτος να τους στηρίζει.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: