Φωτογραφία με το ρωσικό υποβρύχιο K-84 «Yekaterinburg» να φλέγεται στη φωτιά που ξέσπασε την 29η Δεκεμβρίου 2011 (Φωτογραφία: shipmodels)

Το στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο Κ-84 «Yekaterinburg» που το Δεκέμβριο του 2011 καταστράφηκε από φωτιά, εισήλθε στο ναυπηγείο «Zvyozdochka» με έδρα το Severodvinsk, την είδηση μετέδωσε την Τετάρτη 29 Αυγούστου το ειδησεογραφικό πρακτορείο Itar-TASS επικαλούμενο δήλωση της εκπροσώπου τύπου της εταιρείας Nadezhda Shcherbinina.

Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου το υποβρύχιο εισήλθε στη επισκευαστική περιοχή του Zvyozdochka στα τέλη Ιουνίου και έχει προγραμματιστεί η αποκατάσταση και επισκευή των καταστροφών της πυρκαγιάς εντός του σκάφους. Ομάδες επισκευής έχουν ξεκινήσει επιθεώρηση του υποβρυχίου για ελαττώματα στα συστήματα και τους μηχανισμούς του, σύμφωνα με το πρόγραμμα εργασιών, το «Yekaterinburg» αναμένεται να επιστρέψει στο ρωσικό ναυτικό εντός του 2014.

Η φωτιά προέκυψε στη δεξαμενή επισκευής του εργοστασίου # 82 στο χωρίο του Roslyakovo, στη περιοχή Murmansk, όπου το υποβρύχιο είχε εγκατασταθεί, την 29η Δεκεμβρίου 2011.

Σύμφωνα με το Itar TASS η ξύλινη σκαλωσιά γύρω από το υποβρύχιο έπιασε φωτιά και εξαπλώθηκε στην μόνωση του κύτους. Για να σβήσει η φωτιά το υποβρύχιο έπρεπε να βυθιστεί στο νερό.

Η φωτιά έσβησε πλήρως την 30η Δεκεμβρίου. Εννέα άνθρωποι τραυματίστηκαν. Διερευνητική Επιτροπή ξεκίνησε τη ποινική υπόθεση, σύμφωνα με το άρθρο 374 του Ρωσικού Ποινικού Κώδικά καταστροφή εξ αμελείας ή βλάβη στρατιωτικής περιουσίας.

Στη φωτογραφία η ζημία που προκλήθηκε από την φωτιά στο υποβρύχιο K-84 Yekaterinburg την 29η Δεκεμβρίου 2011 (Φωτογραφία: shipmodels)

Οι επισκευές θα επεκτείνουν την διάρκεια ζωής του υποβρυχίου τουλάχιστον από πέντε έως έξι χρόνια. Το κόστος υπολογίζεται στα 500 εκατομμύρια ρούβλια.

Οι επιθεωρητές συμπέραναν πως η φωτιά προέκυψε λόγο της παραβίασης των κανόνων ασφαλείας κατά τις εργασίες συγκόλλησης στο πύργο και στο μπροστινό τμήμα του υποβρυχίου, μετά την σύγκρουση που έγινε με το ρυμουλκό πλοίο κατά την είσοδο του στη βάση Gadzhiyevo.

Αμυντικός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι το υποβρύχιο μετέφερε 16 διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους Sineva εξοπλισμένους με πυρηνική κεφαλή, τορπίλες και νάρκες με συμβατική κεφαλή.Οι σωλήνες των τορπιλών, κατά την διάρκεια της φωτιάς, θερμάνθηκαν στους 70 βαθμούς Κελσίου. Όταν ένα υποβρύχιο είναι στο συνεργείο για την επισκευή μικρών βλαβών τότε ο οπλισμός του παραμένει εντός του σκάφους. Αυτή ήταν η διαδικασία στην ΕΣΣΔ, αυτή παραμένει και σήμερα.

Το υποβρύχιο Κ-84 Yekaterinburg είναι ένα στρατηγικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο του Project 667 BDRM “Delfin”. Κατασκευάστηκε στο ναυπηγείο Sevmash και εισήλθε στο οπλοστάσιο του Ρωσικού Ναυτικού την 30η Δεκεμβρίου 1985.

Το υποβρύχιο έχει μήκος 166 μέτρα, και πλάτος 12 μέτρα, το εκτόπισμα του είναι 19000 τόνους. Μπορεί να μεταφέρει 16 βαλλιστικούς πυραυλους Κρουζ R-29RM. Η ταχύτητα του είναι 24 κόμβοι, περίπου 44 χιλιόμετρα. Διαθέτει πλήρωμα 140 ατόμων.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: