Το κακόβουλο λογισμικό εξελίσσεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. (textually.org)

Σας κατασκοπεύει το κινητό σας;

Αν αυτό δεν γίνεται αυτή τη στιγμή, μπορεί κάλλιστα σύντομα να γίνει χάρις σε ένα κακόβουλο λογισμικό (malware) που εξελίσσεται από το Πολεμικό Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) και ονομάζεται PlaceRaider, το οποίο μπορεί να να δημιουργήσει τρισδιάστατα (3D) μοντέλα ενός οποιουδήποτε δωματίου όπου βρίσκεται ένα κινητό μολυσμένο με το malware, χρησιμοποιώντας την κάμερα και άλλους αισθητήρες για να χαρτογραφήσει τις πιο προσωπικές στιγμές σας.

Η εξελιγμένη εφαρμογή είναι ειδικά για το λογισμικό Android, και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική στην υποκλοπή των προσωπικών οικονομικών πληροφοριών, συνομιλιών, ακόμα και στη υποκλοπή πληκτρολογούμενων κωδικών από ένα παραπλήσιο πληκτρολόγιο.

Η ανάπτυξη του malware δεν θα είναι κατά ανάγκη δύσκολη, καθώς θα μπορεί να ενσωματωθεί σε μία άλλη εφαρμογή, για παράδειγμα, σε ενα δημοφιλές παιχνίδι κινητού τηλεφώνου και ο τελικός χρήστης να μην καταλάβει ποτέ την εγκατάσταση του, επιτρέποντας το να «τρέχει» παρασκηνιακά.

Το κακόβουλο λογισμικό εξελίσσεται από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με μία επιχορήγηση από το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, και υποτίθεται είναι μία απόδειξη της έννοιας του τι μπορεί να κάνει θεωρητικά ένας εγκληματίας με ένα ιό έξυπνου κινητού.

Την ίδια στιγμή, είναι μία απόδειξη για τα κακά πράγματα που το Ναυτικό των ΗΠΑ μπορεί να έχει κάνει ήδη με το δικό του ιό έξυπνου κινητού.

2 Σχόλια

 1. Ανιχνευτής

  Δεν χρειάζεται το αμερικάνικο ναυτικό να το ανακαλύψει. Υπάρχει «άπειρο» κατασκοπευτικό λογισμικό ακόμα και δωρεάν διαθέσιμο στο market του android (και καλά επιτήρηση τέκνων).

  https://play.google.com/store/search?q=spy+software&c=apps

  Απλά αυτά είναι εφαρμογές και φαίνονται στην εγκατάσταση (αν και όχι πάντα, όχι όλες). Με μικρή μετατροπή ολες γίνονται «αόρατες». Τα έξυπνα κινητά είναι Η/Υ, έχουν τις ίδιες απειλές και κινδύνους.

  Απάντηση
  • Δούκας Γαϊτατζής

   Ναι, υπάρχει πληθώρα κατασκοπευτικού υλικού στο internet. Απλά είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται «επίσημα» μία τέτοια εφαρμογή από το αμερικάνικο ναυτικό.
   Ευχαριστώ για τον υπερσύνδεσμο.

   Απάντηση

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: