Το Λονδίνο θα αποσύρει 3.800 από τους 9.000 στρατιώτες που έχει στο Αφγανιστάν το 2013, δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός Κάμερον.

Περίπολος Βρετανών στρατιωτών στη επαρχία Χέλμαντ στο Αφγανιστάν (Φωτογραφία: telegraph)

Περίπου 3.800 από τους 9.000 Βρετανούς στρατιώτες που βρίσκονται σήμερα στο Αφγανιστάν θα εγκαταλείψουν τη χώρα ως το τέλος του 2013, την ώρα που οι αφγανικές δυνάμεις αναλαμβάνουν μεγαλύτερο ρόλο για την ασφάλειά της, δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Σχεδόν όλοι οι Βρετανοί στρατιώτες αναμένεται να αποσυρθούν από το Αφγανιστάν ως το τέλος του 2014, δίνοντας τέλος στη βρετανική εμπλοκή στον μακροχρόνιο, δαπανηρό και μη δημοφιλή πόλεμο στη χώρα αυτή, κατά τον οποίο έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 430 Βρετανοί στρατιώτες.

«Λόγω της επιτυχίας των δυνάμεών μας και των αφγανικών εθνικών δυνάμεων ασφαλείας (…) θα μπορέσουμε να δούμε τους στρατιώτες μας να επιστρέφουν στην πατρίδα σε δύο σχετικά ίδια στάδια –το 2013 και το 2014– αφήνοντας (στο Αφγανιστάν) μάλλον περίπου 5.200 στρατιώτες μετά το τέλος του 2013, σε σύγκριση με τους 9.000 που έχουμε σήμερα» στη χώρα, δήλωσε στο κοινοβούλιο ο Κάμερον, η χώρα του οποίου συμβάλει με τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό στρατιωτών στην δύναμη του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν μετά τις ΗΠΑ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, η Βρετανία θα τιμήσει τη δέσμευσή της να βοηθήσει στην υλοποίηση ενός κέντρου στρατιωτικής εκπαίδευσης για τους Αφγανούς.

Μετά το 2014, η Βρετανία θα διατηρήσει έναν μικρό αριθμό στρατιωτών στο Αφγανιστάν για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των αφγανικών δυνάμεων, κατέληξε.

Οι Βρετανοί στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στην επαρχία Χελμάντ, στο νότιο Αφγανιστάν, την επαρχία που κρίνεται ότι είναι η πιο ασταθής της χώρας, λόγω της μεγάλης παρουσίας και δραστηριοποίησης των Ταλιμπάν σε αυτήν.

Από την έναρξη της επέμβασης στο Αφγανιστάν, τον Οκτώβριο του 2001, έχουν σκοτωθεί 438 Βρετανοί στρατιώτες, εκ των οποίων τουλάχιστον οι 395 στην μάχη.

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: