Η Πολεμική Αεροπορία της Κίνας πραγματοποίησε το Σάββατο 26 Ιανουαρίου 2013 (όπως μετέδωσε το AFP) την πρώτη πτήση του Y-20, ένα γεγονός που τα κρατικά κινέζικα μέσα ενημέρωσης προανήγγειλαν ως «ένα σημαντικό ορόσημο» το οποίο θα «ενισχύσει …την παγκόσμια προβολή ισχύος».

To κινέζικο μεταγωγικό άεροσκάφος Y-20 κατά την πρώτη του πτήση. (Πηγή: shephardmedia)

Το Y-20 μοιάζει πολύ με το αεροσκάφος C-17 της Boeing το οποίο χρησιμοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (USAF), αλλά οι επικριτές λένε ότι σε ορισμένα σημεία υπολείπεται των επιδόσεων του Clobemaster ΙΙΙ.

Ο αρχισυντάκτης του καναδικού Kanwa Defense Review, λέει πως το Y-20 είναι τεχνολογικά κατώτερο από άλλα μεταφορικά αεροσκάφη. Τα στοιχεία μέγιστου φορτίου και ακτίνα πτήσης του Y-20 είναι πιθανόν να είναι χαμηλότερα από αυτά που αναφέρουν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης λόγω της χρήσης ενός «πολύ παλιού» ρωσικού σχεδιασμού κινητήρα.

«Η κατανάλωση (των κινητήρων) καυσίμου είναι πολύ κακή, ξοδεύει πολύ καύσιμο» επισημαίνοντας πως εξαιτίας του θορύβου κάποιες ανεπτυγμένες χώρες έχουν απαγορεύσει την προσγείωση του στα αεροδρόμια τους, απειλώντας την μελλοντική εμφάνιση του κινέζικου μεταγωγικού σε ευρωπαϊκές αεροπορικές εκθέσεις.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zo2jlynEEDk]

Ο Chang, επίσης, συμπλήρωσε πως η μεγάλη ακτίνα απόδοσης του C-17, είναι πιθανή λόγω των συνθετικών υλικών του αεροσκάφους, την κατασκευή των οποίων οι Κινέζοι προσπαθούν μέχρι και σήμερα. Και πρόσθεσε πως το, πιθανότερο είναι, το Y-20 να χρειαστεί άλλα πέντε χρόνια για να εισέλθει σε επιχειρησιακή λειτουργία.

Όμως οι κινέζοι επιθυμούν να ομιλούν μόνο για τις ικανότητες του. Η εφημερίδα China Daily αναφέρει πως το Y-20 έχει μέγιστο ωφέλιμο φορτίο 66 τόνων, το οποίο μπορεί να το μεταφέρει σε απόσταση 2700 μιλίων, και χαρακτηριστικά λέει πως με φορτίο 55 τόνων μπορεί να πετάξει από την δυτική Κίνα στο Κάϊρο.

Επίσης η εφημερίδα συμπληρώνει, πως είναι αρκετά μεγάλο για να μεταφέρει το βαρύτερο άρμα μάχης του χρησιμοποιείται από τον κινέζικο Στρατό, επικαλούμενη ένα στρατιωτικό ειδικό ο οποίος λέει πως «τα βαρέα ιπτάμενα μεταγωγικά θα διασφαλίσουν πως είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα συμφέροντα μας στο εξωτερικό».

Το Y-20 θα τερματίσει την εξάρτηση των κινέζων από τα ρωσικής κατασκευής Il-76 για τις μεταφορικές ανάγκες τους.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: