Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Necdet Özel. (Πηγή: hurriyetdailynews)

Σημαντικά αυξημένος για το 2013 θα είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Τουρκίας, φτάνοντας στο ποσό των 20,3 δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών (8,6 δισ. ευρώ), έναντι του ποσού των 18,2 δισ. τουρκικών λιρών (7,68 δισ. ευρώ) που ήταν το 2012. Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 11,5% είναι αποτέλεσμα του αγώνα του τουρκικού κράτους κατά του PKK αλλά και του συνεχιζόμενου πολέμου στη Συρία. Επιπλέον, σημαντικό ποσοστό των δαπανών αυτών αφορά στην απόκτηση νέου στρατιωτικού υλικού, καθώς και στην εγχώρια ανάπτυξη νέων οπλικών συστημάτων.

Εκτός από τα 20,3 δισ. τουρκικών λιρών για το υπουργείο Άμυνα, το τουρκικό κράτος πρόκειται να δαπανήσει το 2013 συνολικά 5,843 δισ. τουρκικές λίρες (2,468 δισ. ευρώ) για τη Στρατοχωροφυλακή και 432 εκατ. τουρκικές λίρες (182,467 εκατ. ευρώ) για την Ακτοφυλακή. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα ποσά αυτά προστίθενται ακόμα 1,2 δισ ευρώ του υφυπουργείου Πολεμικής Βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας, τα οποία προορίζονται αποκλειστικά για την απόκτηση νέων οπλικών συστημάτων. Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τη φορολόγηση αγαθών ευρείας κατανάλωσης, τυχερών παιχνιδιών, από δωρεές, καθώς και από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνολικά, ο προϋπολογισμός άμυνας και εξοπλισμών της Τουρκίας το 2013 φτάνει τα 12,268 δίσ. ευρώ.

Τέλος, όσον αφορά στις δαπάνες για τις μυστικές υπηρεσίες, το τουρκικό κράτος έχει προβλέψει 995,569 εκατομμύρια τουρκικές λίρες (420,5 εκατ. ευρώ) για τις λειτουργικές δαπάνες και τις μυστικές επιχειρήσεις της MIT.

www.epikaira.gr

14 Φεβρουαρίου 2013

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: