Στη φωτογραφία εκτόξευση του ΜΕΑ RQ-7B Shadow των Πεζοναυτών των ΗΠΑ. (Πηγή: US Navy)

Σύμφωνα με το ιρανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο FARS, το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου, το Ιράν προσγείωσε και αιχμαλώτισε, ένα ακόμα «εχθρικό μη επανδρωμένο αεροπλάνο» (ΜΕΑ).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια στρατιωτικών γυμνασίων του ιρανικού Στρατού στο νότιο Ιράν. Το FARS επικαλούμενο δήλωση του Αντιστρατήγου του Στρατού των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, Hamid Sarkheili, αναφέρει πως τα ηλεκτρονικά αντίμετρα πληροφοριών, παρακολούθησης και αναγνώρισης (IRS) ανίχνευσαν ηλεκτρονικά σήματα, τα οποία έδειχναν πως ξένα ΜΕA σκοπεύανε να εισέλθουν στο Ιράν, τότε οι Ειδικές Δυνάμεις κατάφεραν με επιτυχία να το προσγειώσουν στο πεδίο της υπό εξέλιξης στρατιωτικής άσκησης.

Ο Sarkheili πρόσθεσε πως το φιλμ από το ΜΕΑ ίσως δοθεί δημοσιότητα.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, το Ιράν είχε δηλώσει πώς είχε αποκωδικοποιήσει και κυκλοφορήσει ένα βίντεο από ένα ΜΕΑ των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) το οποίο είχε αιχμαλωτίσει πριν από ένα χρόνο.

Το ασπρόμαυρο βίντεο, το οποίο, το Ιράν ισχυρίζεται ότι είναι από το κατασκοπευτικό ΜΕΑ RQ-170, δόθηκε στην δημοσιότητα από ιρανικά ειδησεογραφικά πρακτορεία και αναρτήθηκε στο You Tube.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=E8R5FnlCNhg]«Για υπότιτλους στα αγγλικά παρακαλώ ενεργοποιήστε τους από το κουμπί CC»

To Ιράν δηλώνει πως κατέρριψε το ΜΕΑ την 14η Δεκεμβρίου 2011, κοντά στο Kashmar στα βορειοανατολικά της χωράς, περίπου 225 χιλιόμετρα (140 μίλια) από τα σύνορα με το Αφγανιστάν.

Αυτή τη στιγμή, αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνωρίζουν οτι το ΜΕΑ έχει χαθεί, και ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε από το Ιράν να τους επιστέψει το RQ-170.

Toν Δεκέμβριο του 2012, το Πολεμικό Ναυτικό του Ιράν ισχυρίστηκε πως αιχμαλώτισε ακόμη ένα ΜΕΑ των ΗΠΑ, μετά την είσοδο του στον εναέριο χώρο του Ιράν πάνω από τον Περσικό Κόλπο.

Ωστόσο, αμυντικοί αξιωματούχοι των ΗΠΑ, οι οποίοι δεν είναι δυνατό να κατονομαστούν διότι δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να ομιλούν στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με το FARS, δήλωσαν στο αμερικάνικο CNN πως ό,τι  ισχυρίζονται οι ιρανοί πως κατέχουν, είναι ένα ανενεργό ΜΕΑ του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: