Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα στις ΗΠΑ 4 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη που δόθηκε χθες, 28 Μαρτίου, στη δημοσιότητα.

Περίπολος στρατιωτών των ΗΠΑ στο Ιράκ. (Πηγή: US Army)

Οι πόλεμοι στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα κοστίσουν μακροπρόθεσμα στις Ηνωμένες Πολιτείες 4 έως 6 τρισεκατομμύρια δολάρια, και ως εκ τούτου θα επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό για τις επόμενες δεκαετίες, σύμφωνα με μια μελέτη που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες.

Σύμφωνα με μια ειδικό από το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, την Λίντα Μπιλμς, οι ΗΠΑ θα κληθούν να αναλάβουν την φροντίδα όλο και περισσότερων βετεράνων πολέμου, περίπου 2,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, και επιπλέον θα πρέπει να αποπληρώσουν τα δάνεια που έχουν λάβει για την κάλυψη του κόστους των πολέμων αυτών.

«Μία από τις συνέπειες των επιλογών αυτών για τον προϋπολογισμό που έγιναν κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν είναι ότι οι ΗΠΑ θα πρέπει στο μέλλον να περιορίσουν τις δαπάνες τους σχετικά με το προσωπικό, τη διπλωματία, την έρευνα και την ανάπτυξη, και θα πρέπει να επανεξετάσουν ορισμένες στρατιωτικές πρωτοβουλίες τους», αναφέρεται στην έκθεση.

«Με λίγα λόγια, η κληρονομιά των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν θα διαρκέσει δεκαετίες», τονίζεται στη μελέτη.

Η Μπιλμς, η οποία εργάστηκε στο παρελθόν για την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον, διαπιστώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ήδη δαπανήσει 2 τρισεκατομμύρια δολάρια για τους δύο πολέμους που εξαπέλυσε ο πρώην πρόεδρος Τζορτζ Μπους ο νεότερος.

Όμως, σύμφωνα με την ειδικό του Χάρβαρντ, το μεγαλύτερο κόστος θα προκύψει από τις συντάξεις αναπηρίας και την ιατρική περίθαλψη για τους τραυματισμένους στρατιώτες: έτσι, περισσότεροι από το ήμισυ των 1,56 εκατομμυρίων στρατιωτών, οι οποίοι συνταξιοδοτήθηκαν θα λάβουν ισόβιες συντάξεις. Ο αριθμός αυτός δεν έχει προηγούμενο, σύμφωνα με την κα Μπιλμς.

Οι δαπάνες αυτές θα αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, τονίζει η ίδια, επισημαίνοντας για παράδειγμα ότι η χρονιά κατά την οποία δαπανήθηκαν τα μεγαλύτερα ποσά για άτομα με αναπηρία που προκλήθηκε κατά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο ήταν το έτος 1969, καθώς τότε οι βετεράνοι είχαν φθάσει πλέον σε μεγάλη ηλικία και χρειάζονταν περισσότερη ιατρική περίθαλψη.

«Οι μελλοντικές δαπάνες θα είναι ακόμη πιο σημαντικές για τις δύο πρόσφατες συγκρούσεις, που χαρακτηρίστηκαν από ένα ποσοστό επιβίωσης πολύ πιο σημαντικό, πιο γενναιόδωρες συντάξεις και πιο ακριβές νέες ιατρικές θεραπείες», προσθέτει η Λίντα Μπιλμς.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί πολύ από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και επικρίνουν την απόφαση του Τζορτζ Μπους να εισβάλει στο Ιράκ πριν από δέκα χρόνια.

Ο Ντόναλντ Ράμσφελντ, υπουργός Άμυνας κατά την περίοδο της προεδρίας Μπους, είχε ισχυριστεί πριν από την εισβολή ότι ο πόλεμος θα κόστιζε περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

Σχετικά: Δυσβάσταχτο για τις ΗΠΑ το κόστος του πολέμου στο Ιράκ

kathimerini.gr

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: