Το Περού βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ισπανία και κατασκευαστές μαχητικών αεροσκαφών, στα πλαίσια ενός προγράμματος χαμηλού προϋπολογισμού μελετά την αντικατάσταση των παλαιών αεροσκαφών του με μεταχειρισμένα μαχητικά Γιουροφάϊτερ ή παρόμοια μαχητικά.

MiG-29SEτης Περουβιανής Πολεμικής Αεροπορίας σε αεροπορική επίδειξη το 2010. (Πηγή: Wikimedia)

Το κόστος, για τον Περουβιανό Πρόεδρο Όλαντα Χιούμαλα, είναι ένα σημαντικό θέμα, o οποίος αναζητεί τα μαχητικά με την ανταγωνιστικότερη τιμή, η οποία θα ανεκτή για τον εθνικό προϋπολογισμό.

Ο διαγωνισμός μαχητικού χαμηλού κόστους του Περού έρχεται σε αντίθεση με το πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα αντικατάσταση FX-2 της Βραζιλίας, το οποίο συνεχίζεται για περισσότερα από δυο χρόνια χωρίς να έχει καταλήξει σε μία τελική απόφαση.

Περουβιανά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως η κυβέρνηση επιθυμεί να αντικαταστήσει τα παλαιά μαχητικά αεροσκάφη της με μεταχειρισμένα ισπανικά μαχητικά Γιουροφάϊτερ – ή ένα μείγμα το οποίο θα περιελάμβανε το γαλλικό Ραφάλ, το F/A-18E/F των ΗΠΑ, το σουηδικό Σαμπ Γκρίπεν NG και τα ρωσικά Μιγκ-35 και Σουκχοϊ-30/35.

Βιομηχανικοί αναλυτές είπαν πως το Περού δεν επιθυμεί να αγοράσει καινούρια μαχητικά εξαιτίας των οικονομικών περιορισμών.

Κυβερνητικές πηγές δεν ανέφεραν αν υπάρχει ιδιαίτερη προτίμηση σε συγκεκριμένο μαχητικό. Ωστόσο, το πιο πιθανό σενάριο είναι το Περού να επιλέξει τα μεταχειρισμένα μαχητικά Γιουροφάϊτερ που προσφέρει η Πολεμική Αεροπορία της Ισπανίας.

Su-25, το κύριο μαχητικό του Περού. (Πηγή: Wikimedia)

Η Κυβέρνηση του Χιούμαλα έχει προβεί ήδη σε επίσημη αίτηση για την αγορά 16 ισπανικών μαχητικών Γιουροφάϊτερ με κόστος 61 εκατομμύρια δολάρια το ένα, δημοσιεύει o δικτυακός τόπος Flightglobal.com.

Αυτή τη στιγμή το οπλοστάσιο του Περού διαθέτει μαχητικά αεροσκάφη Μιραζ 2000 και Μιγκ-29, επιθετικά ελικόπτερα Μιλ-25D και Μιλ-35 και αεροσκάφη περιπολιών C-26B. Τα περισσότερα ιπτάμενα μέσα του Περού  πλησιάζουν το στάδιο της απόσυρσης ή απαιτούν πολυδάπανες επισκευές και εργασίες εκσυχρονισμού.

Καθώς η γειτονική Χιλή, η οποία επίσης εκσυγχρονίζει την επί ετών παραμελημένη Πολεμική Αεροπορία της, ο Περουβιανός Στρατός αγωνίζεται να διατηρήσει την ορθή λειτουργία των ηλεκτρονικών και την συντήρηση των αεροσκαφών του.

Η ΠΑ υπέστη απώλειες μαχητικών αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων το 1995, στο συνοριακό πόλεμο με το γειτονικό Ισημερινό και η έλλειψη χρηματοδότησης έχει αποτρέψει το Περού την αναπλήρωση αυτών των απωλειών.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει προσφέρει στο Περού την πιθανή αγορά 18 μαχητικών αεροσκαφών Γιουροφάϊτερ πακέτου 1, τα οποία είναι σε υπηρεσία με την πολεμική αεροπορία της, δημοσίευσε το Flightglobal.com.

Η πρόταση εχει υποβληθεί κατόπιν του αιτήματος του περουβιανού υπουργείου Άμυνας. Αν οι διαπραγματεύσεις συνεχιστούν, η πρόθεση είναι να μεταφερθούν όλα τα μαχητικά στο Περού μέσα σε ενα χρόνο απο την σύμβαση, συμπλήρωσε το Flightglobal.com.

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση συνεχίζει τον εκσυχρονισμό των μαχητικών Μιραζ.

Ούτε τα Μιράζ και τα Μιγκ-29 πρόκειται να παραμείνουν σε υπηρεσία πέραν του 2025. Ωστόσο, ερωτήματα εγείρονται σχετικά με την ετοιμότητα μάχης των ρωσικών μαχητικών Σουκχοι-25 του Περού.

Είναι γνωστό πως το Περού διαθέτει τουλάχιστον 18 μαχητικά αεροσκάφη σοβιετικής εποχής, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ευρέως στο Αφγανιστάν μετά την σοβιετική εισβολή του 1979, στο πόλεμο του Ιραν-Ιρακ και σε άλλες συγκρούσεις του τελευταίου αιώνα, αλλά όπως είναι γνωστό μόνο τέσσερα απο αυτά στην περουβιανή ΠΑ είναι επιχειρησιακά, πρόσθεσε το Flightglobal.com.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ντιαριο Κορέο, η περουβιανή ΠΑ εκτιμά οτι ο εκσυγχρονισμός των μαχητικών αεροσκαφών Μιράζ 2000 και Μιγκ 29 θα στοιχίσει 266 εκατομμύρια δολάρια.

Οι εργασίες εκσυχρονισμού είναι σε εξέλιξη και η ολοκλήρωση τους έχει προγραμματιστεί για το 2014.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: