To νεό σύστημα πλοήγησης πρόκειται να αντικαταστήσει το υπάρχον GPS. (Πηγή:astronoo)

O Στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής (ΗΠΑ) εργάζεται στον περιορισμό της εξάρτησης από το παγκόσμιο σύστημα εντοπισμού θέσης (GPS) εξελίσσοντας τεχνολογία πλοήγησης νέας γενιάς, συμπεριλαμβανομένου ενός μικροσκοπικού αυτόνομου τσιπ, δήλωσε η διευθύντρια της ερευνητικής υπηρεσίας του Πενταγώνου των ΗΠΑ την Τετάρτη 24 Απριλίου.

Η DARPA, η ερευνητική ομάδα πίσω από πολλές κατασκοπευτικές τεχνολογίες η οποία έχει βοηθήσει στην ανακάλυψη του διαδικτύου, ήταν επίσης η κινητήρια δύναμη πίσω από τη δημιουργία του GPS, δήλωσε η Αράσι Πράμπχακαρ κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Σύμφωνα με την Πράμπχακαρ, όταν, το 1980, οι δορυφόροι του GPS ξεκίνησαν να αναπτύσσονται ευρέως… αυτό σήμαινε ότι έπρεπε να μεταφέρουμε ένα τεράστιο κουτί δέκτη πάνω στο όχημα μας, τώρα έχουμε φτάσει στο σημείο όπου ο δέκτης είναι ενσωματωμένος σε όλες τις πλατφόρμες πολλών οπλικών συστημάτων, όπως επίσης και πολλές συσκευές πολιτικού τύπου, δήλωσε.

Αλλά μερικές φορές μια τεχνολογία είναι τόσο ισχυρή που η εξάρτηση μας από αυτή, γίνεται μία ευπάθεια, πρόσθεσε.

Σε αυτό το σημείο εξάρτησης και ευπάθειας βρισκόμαστε σήμερα..

Ανάμεσα στις ευπάθειες: Το σήμα του GPS μπορεί να δεχθεί εχθρικές παρεμβολές όπως συνέβη πρόσφατα στη Νότια Κορέα.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=zU4vCXXqexU]

Ξεκινώντας το 2010, η DARPA εργάζεται σε διάφορα προγράμματα που αποσκοπούν στην ανάπτυξη νέας τεχνολογίας εντοπισμού θέσης και πλοήγησης -αρχικά επεκτείνοντας την πρόσβαση της σε μέρη οπού οι δορυφόροι δεν λειτουργούν, όπως στο βυθό της θάλασσας.

Όμως τώρα, εν μέσω φόβων σχετικά με την εξάρτηση και τις πιθανές ευπάθειες σχετικά με τους δορυφόρους GPS, οι ειδικοί ερευνούν την κατασκευή όχι ενός βοηθητικού εξαρτήματος, άλλα μία εναλλακτική λύση στο GPS.

Για το σκοπό αυτό, ερευνητές της DARPA στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν έχουν δημιουργήσει ένα νέο σύστημα που λειτουργεί δίχως δορυφόρους που θα καθορίζει την θέση, ώρα και κατεύθυνση, και όλα τα παραπάνω σε ένα τσιπακι οχτώ τετραγωνικών χιλιοστών.

Το μικροσκοπικό τσιπακι διαθέτει τρία γυροσκόπια, τρία επιταχυνσιόμετρα και ένα ατομικό ρολόι, τα οποία, εργάζονται, όλα μαζί, ως ένα αυτόνομο σύστημα πλοήγησης.

Η DARPA επιθυμεί με τη χρήση αυτής της τεχνολογίας να αντικαταστήσει, σε κάποιες περιπτώσεις, τη χρήση του GPS , ειδικά στα πυρομαχικά μικρού διαμετρήματος και την παρακολούθηση ανθρώπων.

Σε μια άλλη προσέγγιση θα χρησιμοποιηθούν τα υφιστάμενα σήματα, όπως αυτά που δημιουργούνται από τις κεραίες εκπομπών, ραδιοφώνου, πύργων τηλεφωνίας ακόμα και τα αλεξικέραυνα για να αντικατασταθεί το GPS.

ΔΕΝ επιτρέπονται απαξιωτικοί και υβριστικοί χαρακτηρισμοί εναντίον στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Υποβάλλοντας το σχόλιο σου επιβεβαιώνεις ότι έχεις διαβάσει και αποδεχθεί τους όρους χρήσης και σχολιασμού του ιστοτόπου. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές. Οι απόψεις που εκφράζονται δεν αντιπροσωπεύουν εκείνες της "Προέλασης" και δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

Σχολιάστε

Αρέσει σε %d bloggers: